Combaterea coruptiei, o tema mereu actuala
Prefectura Bacau a gazduit, vineri, a treia intâlnire cu tema "Problematici Anticoruptie", care face parte din proiectul de elaborare a unui Plan Regional Anticoruptie. Invitatul special al conferintei a fost Ambasadorul Finlandei in România. Discutiile s-au purtat pe marginea Strategiei Nationale Anticoruptie pentru orizontul de timp 2011-2014.
Coruptia: iata un subiect care suscita dezbateri aprinse in special când la masa discutiile se aseaza reprezentantii institutiilor de stat. O astfel de dezbatere a avut loc la Palatul Administrativ, in prezenta conducerii Centrului National de Integritate si a Ambasadoarei Finlandei in România. Discutiile vin in contextul in care tara noastra si Bulgaria ar fi trebuit sa adere la spatiul Schengen în primavara lui 2011, dar aderarea a fost respinsa de Franta si Germania, din cauza coruptiei si crimei organizate. În septembrie, Finlanda si Olanda s-au opus stabilirii unei date pentru aderarea celor doua tari. „Suntem la curent cu reactiile internationale vizavi de aderarea la spatiul Schengen. Reactiile sunt intemeiate si apreciem prezenta Excelentei sale, Ambasadoarea Finalandei si deplasarea sa in Moldova. Suntem incântati deoarece incercam sa demonstram ca acele reactii nu au fost in totalitate justificate. O informare la fata locului poate sa prezinte altfel situatia si nu vom face eforturi deosebite in acest scop, nu vom ascunde ilegalitatile care au loc sau au avut loc si speram sa le limitam cu aceste demersuri”, a explicat prefectul Constantin Scripat, in cuvântul introductiv.
Finlanda are toleranta zero fata de coruptie
Spre deosebire de tara noastra care trece in „palmares” arestari de primari, judecatori sau directori de institutii centrale pentru dare sau luare de mita, reprezentantii Finlandei se intreaba de ce coruptia are cote atât de mici in tara lor. Masurile luate in sectorul public si privat, toleranta zero fata de aceste fenomene de mica sau mare coruptie, nivelul ridicat de salarizare sunt doar câteva dintre motivele invocate de ambasadorul Ulla Väistö. „Finlanda este activa in a sprijini masurile anticoruptie. Din astfel de intâlniri la nivel local si regional au rezultat multe idei care au ajuns la nivel central. De ce este atât de importanta dezvoltarea unui sistem judiciar corect si credibil? Pentru ca sunteti parteneri in UE si avem aeleasi valori si standarde, pentru ca astfel deveniti atractivi pentru investitori. Mentalitatea si atitudinea generala sa se schimbe gradual si vedem ca Guvernul României face eforturi in acest sens”, a declarat ambasadorul Finlandei in România, Ulla Väistö. „Centrul National de Integritate a reusit sa preia din propunerile dumneavoastra si sa le implementeze la nivel central, reusind astfel sa reducem din vulnerabilitati. Finlanda, Olanda si alte tari sunt parteneri ai României, care trebuie sa cunoasca realitatea si poate ca prin aceste intâlniri vor vedea ca oamenii care lucreaza in structurile anticoruptie sau in institutii considerate vulnerabile la coruptie au vointa sa faca ceva”, a argumentat si Alexandru Cumpanasu, director Centrul National de Integritate. Camerele video la examenul de bacalaureat, camerele video montate pe masinile Politiei Rutiere din 7 judete ale tarii sunt doar câteva din masurile anticoruptie implementate de acest centru.
„Spaga se da si se ia de la nastere”
Si pentru ca s-au incurajat discutiile libere, ‚fara perdea”, presedintele Consiliului Judetean Bacau a oferit exemple de coruptie intâlnite la tot pasul in institutiile subordonate CJ. „Acesta este judetul in care se ia spaga pentru nastere. 300 de euro sunt doar pentru asistentul care ia parte la nastere. Sunt institutii de control care ar trebui sa se uite mai mult la mica coruptie si mai putin la ordonatorii de credite”, a spus Dragos Benea. „Un asistent corupt face cât zece dezbateri de acest tip”, a continuat presedintele CJ Bacau. Acesta a invocat si nivelul scazut de salarizare din institutiile de stat, precum si raportul distorsionat dintre responsabilitati si salarizare. Prefectul Constantin Scripat a adus in discutie si scandalul „Aur pentru functionari” care a ravasit Primaria Bacau in toamna lui 2009. „Cineva trebuie sa explice de ce se plimbau acele sacose cu aur prin birourile Primariei Bacau”. Acesta a reamintit si de frecventele cazuri de coruptie intâlnite in serviciile subordonate Prefecturii, in special la Inmatriculari si Permise Auto. „Nu sunt insa de acord ca salariile mici conduc la coruptie. Este total gresit, in opinia mea, sa dam vina numai pe acest factor”, a conchis Scripat.
Avem sanse?
Potrivit clasamentului din indexul de perceptie a coruptiei, România are un scor de 3,7, in conditiile in care 0 indica un nivel ridicat de coruptie si 10 un nivel ridicat de integritate. Prin comparatie, Finlanda are un scor de 9,7. Potrivit obiectivelor asumate prin Strategia Nationala Anticoruptie 2011-2014, tara noastra tinteste sa ajunga la media Uniunii Europene de 6,4. Sansele sa ajunga acolo sunt insa slabe, daca analizam progresul in acest domeniu. In 2010 au fost trimisi in judecata 11 demnitari, 147 de inculpati din domeniul justitiei, in timp ce in primul semestru al acestui an au fost trimisi in judecata 238 de inculpati si condamnati 21. In plus, in 2010, au fost trimisi in judecata 194 de persoane din sectorul privat, iar in primul semestru al anului 2011, 37 de inculpati.
Andreea Gavrila
Caseta:
Obiectivele Strategiei Nationale Anticoruptie:
prevenirea coruptiei in institutiile publice, cresterea gradului de educatie anticoruptie, combaterea coruptiei prin masuri administrative si penale.