Proiectul „Servicii integrate de export pentru IMM-urile din România”, aplicat din anul 2017 și de Centrul de Afaceri pentru Export (CAE) de pe lângă Camera de Comerț și Industrie (CCI) din Bacău, se apropie de final. Proiectul a fost susținut cu finanțare prin Programul de cooperare elvețiano-român, astfel încât pe 3 și 4 aprilie noul ambasador al Elveției la București, Excelența Sa Arthur Mattli, a venit să monitorizeze rezultatele obținute în unele firme participante din județ.
Înaltul demnitar a fost însoțit de o delegație din care au făcut parte șeful Biroului pentru contribuția elvețiană în România, Roland Python, și Marinela Ivan, șefa Național Programme Officer, dar și de reprezentanți ai Programului de Cooperare elvețiano-român și ai Ministerului pentru Mediul de Afaceri. Printre obiectivele vizitate au fost firme specializate în producția de mobilier de lemn și de produse alimentare eco, precum Lux Artim din Onești, Dan Prod din Târgu Ocna și Belhar Grup din Dărmănești. Proiectul oferă servicii de promovare a exporturilor practicate de întreprinderile mici și mijlocii (IMM) din industria mobilei și din agricultura ecologică.
„Ne întrebăm cu toții – ne-a spus directorul CAE Bacău, Mihai Tulbure – care este impactul proiectului în comunitatea de afaceri, în rândul celor care au participat la proiect? După rezultatele firmelor participante, pot spune că este vorba de profesionalizarea activităților și mă gândesc la branding, la promovarea firmelor, la participarea la șase târguri internaționale a celor 15 firme de la noi, cu finanțare prin proiect. Rezultatele nu sunt mari, dar încep să se vadă, mai ales prin contactele pe care firmele le-au avut la cele șase târguri. Majoritatea spun că vor încheia deja contracte”.
Întâlnire cu femeile antreprenor din agricultura bio
Miercuri după-amiază, delegația s-a aflat la CCI Bacău, unde s-a întâlnit cu participantele la un work-shop al femeilor antreprenor din agricultura ecologică de la noi. Work-shop-ul era prevăzut în programul proiectului pentru IMM, în care se punctează și zonele defavorizate. Oaspeții au văzut astfel că și femeile antreprenor au abordat activități importante în domeniu. Au fost prezentate firme care deja produc preparate alimentare ecologice în mai multe zone din județ.
Proiectul se finalizează la începutul lunii octombrie. Până atunci mai este o participare la un târg internațional, în China, la Shanghai, în luna mai. Apoi mai sunt câteva întâlniri tot pe zona de antreprenoriat în rândul femeilor, în țară, și întâlniri de monitorizare, la București.
„Sunt foarte mulțumit de ceea ce am realizat împreună. Am fost foarte bine primit și la Camera de Comerț din Bacău. Și eu am fost, înainte, secretar general al Camerei de Comerț Helveto-Chineză din Beijing. Prin proiectul destinat IMM-urilor ne-am asumat și riscuri, dar tot timpul am avut ceva de învățat. Am venit la Bacău să discutăm ce a mers sau nu în proiect și ce putem face în viitor.”
ES Arthur Mattli, ambasadorul Confederației Elvețiene la București
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.