Interviu cu Ioan Bujor, primarul comunei Dofteana
– Sunteti la mijlocul celui de-al doilea mandat, ati facut niste lucruri si mai sunt de facut multe altele. Daca ar fi sa va uitati in urma, care sunt investitiile importante pe care le-ati realizat, cele care chiar conteaza pentru cetateni?
– Din 2008 pâna acum am facut in asa fel incât sa respect juramântul pe care l-am depus in fata comunitatii la investire: „Imi voi pune in aplicare toata gândirea si priceperea mea pentru binele localitatii Dofteana.”
– Mai aveti, inca, in minte juramântul acesta?
– Da, intotdeauna il am. M-au preocupat investitiile datorita faptului ca in fiecare sat esti intrebat de cetateni: „Domnule, pentru noi când poti sa faci ceva?” Institutiile statului trebuie sa fie intretinute, reabilitate, iar daca nu se poate, darâmate si construite altele. In calitate de gospodar trebuie sa dovedesti ca la tine in curte toate lucrurile merg bine. In 2008, dupa alegeri, am inceput scolile. Prima reabilitata a fost cea din Stefan Voda, sat cu 1.000 de locuitori, care era pusa pe lista pentru restrângere de activitate. Am reabilitat-o cu fonduri din bugetul local si am populat-o, aducându-i aici si pe copiii de la Seaca. Am ridicat si o gradinita noua, cu doua sali de clasa, grup sanitar, apa curenta, termosistem si fatada noua, iar anul acesta i-am betonat curtea. Avem cadre didactice foarte bune, care ne-au ajutat sa amenajam un adevarat parc acolo. In fine, am continuat lucrarea de investitii la Centrul Cultural Multifunctional, la Gradinita cu program prelungit din Dofteana si am reabilitat toate scolile din comuna. Avem 7 scoli si 8 gradinite si toate sunt functionale, cu autorizatie, apa potabila si grup sanitar. La Scoala „Scarlat Longhin”, care mai avea in curte o cladire veche de peste 100 de ani, am facut un proiect de demolare si executie, finantat cu 22 de miliarde de lei vechi de la Banca Mondiala. Am inceput cu o clasa pregatitoare, un laborator IT, apoi am adus si clase de gimnaziu.
Oamenii cer insistent canalizare
– Cum stati cu drumurile, care sunt foarte importante si pentru populatie, si pentru agentii economici?
– Drumurile de utilitate comunala depasesc 70 km si peste 85 la suta sunt asfaltate la ora asta, asta si datorita faptului ca localitatea este traversata de DN 12 A pe o lungime de 9,5 km si de DJ 116 D, care leaga centrul de Parcul Dendrologic, pe 5 km. Am asfaltat 1,75 km de drum comunal in Stefan Voda, 2 km in Cucuieti, 450 m intre Cucuieti si DN 12 A, dar si alte drumuri. Sunt aproape de finalizare podul din Cucuieti si parcul de agrement finantat prin Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala.
– Dofteana e o comuna cât un oras. Ce doleante au oamenii? Ce vor de la dumneavoastra in afara de scoli si drumuri? Sunt, totusi, 12 .000 de locuitori.
– Oamenii solicita insistent sa facem canalizare in intreaga comuna. In 2009, am facut un proiect pe Masura 322, pe 11,5 km, insotit de statie de epurare a apelor uzate, dar nu am obtinut finantare. Din cauza ca depasim 10.000 de locuitori am pierdut mult din punctaj. Am introdus proiectul pe POS Mediu si am avut pe 23 martie 2012 prima licitatie pentru executie, dar nu s-a adjudecat nici atunci, nici mai târziu. Acum am intrat in ADIB (Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Bacau), in august am aprobat in CL indicatorii tehnico-economici si vom demara canalizarea prin asociatie.
„Nu vreau sa umplu dulapurile cu maculatura”
– Dar la viata spirituala a acestei comunitati va gânditi? Or fi având timp liber si oamenii din Dofteana, chiar daca la tara se munceste, de obicei, zi lumina. Unde se distreaza, ce fac când e sarbatoare?
– Nu stiu unde vreti sa ajungeti cu aceasta intrebare, dar va spun deschis ca nu am organizat Zilele Comunei decât o singura data, in 2009. Ma gândesc si la viata spirituala, dar ma mai gândesc ca Zilele Comunei sunt o data pe an, iar de asfalt si conditii civilizate in scoli este nevoie in fiecare zi. La Centrul Multifunctional sau pe scena din centru am organizat, o data pe an, un spectacol cu costuri mici, ca sa-si mai descreteasca fruntile. Pe 31 decembrie, avem parada ursilor si datinilor de Craciun si Anul Nou, care se mostenesc de la stramosi, iar in noaptea de Revelion facem un frumos foc de artificii. Tot o data pe an, primaria ii sarbatoreste pe cei care implinesc 50 de ani de casatorie neintrerupa.
– Am vazut in holul primariei niste trofee.
– Avem o echipa de fotbal de Liga a IV-a, care se claseaza mereu pe locurile 3-4 la nivel de judet. Din bugetul local acoperim toate costurile, si cazarea, si transportul, si premiile pe care le acordam sportivilor.
– Pentru viitor, ce v-ati dori foarte mult?
– Cea mai importanta e canalizarea, dar ma preocupa si alte proiecte. Deocamdata, trebuie sa consolidam malurile la Mihaiesi pe 170 de metri si sa refacem podul peste Larga, distrus de inundatii, pentru ca oamenii sa poata ajunge la dispensar, la serviciu, la primarie si unde mai au treaba. Sunt multe de facut, dar nu vreau sa umplu dulapurile cu maculatura, ci sa ne concentram pe proiectele care sunt urgente si care se pot, intr-adevar, realiza.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.