Pentru prima dată în istoria democratică a guvernării din România, Bacăul are șansa de a da doi miniștri în același guvern. Liderul PNL Bacău, Mircea Fechet, și cel al PSD, Dragoș Benea, par a fi în cărți pentru a fi numiți miniștri în noul guvern condus de Marcel Ciolacu, după ”rotativă”. Dacă Fechet a mai fost ministru (al Mediului) pentru scurtă vreme, la Benea ar fi o premieră ocuparea unei funcții în Executiv. Ultimul ministru băcăuan a fost Lucian Șova, care a condus Ministerul Transporturilor, după ce mai fusese și la Comunicații.
Liberalul Fechet are șanse, dar și contracandidați ”grei”
Absolvent a două facultăți – la Galați, Știința și Ingineria Alimentelor (în 2004) și în Bacău la Universitatea „George Bacovia” (2015) Facultatea de Drept și Științe Administrative, Mircea Fechet are de partea sa experiența în domeniu. ”Crescut” politic și administrativ de fostul primar Romeo Stavarache, Fechet s-a dovedit profesionist pe domeniul mediu, dar și abil în jocul politic de pe plan local, devenind președintele organizației județene PNL.
După ce a fost secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor între decembrie 2019 și noiembrie 2020, a ocupat fotoliul de ministru o lună la sfârșitul aceluiași an în guvernul Ludovic Orban. Bine adaptat vieții politice din București, șeful PNL Bacău se pare că este în grațiile mai multor lideri importanți de la nivel național, inclusiv al președintelui Ciucă și a lui Lucian Bode, secretarul general al partidului.
Dar lupta pentru funcții e dură în PNL, doi europarlamentari cunoscuți și influenți – Cristian Bușoi și Gheorghe Falcă – fiind interesați de această funcție. O nominalizare a sa pentru postul de la Mediu ar fi o victorie personală în cariera politică, dar și o asumare a unor grele responsabilități, având în vedere ,ultele probleme pe care România le are în respectarea standardelor europene în materie de mediu.
Își trece Benea în CV și funcția de ministru?
Dacă PNL chiar renunță la acest portofoliu și UDMR îl refuză, Ministerul Fondurilor Europene trece la PSD, iar europarlamentarul băcăuan Dragoș Benea este pe lista scurtă a viitorilor miniștri. Șef al organizației PSD Bacău de 10 ani, Benea este absolvent al Facultății de Comerț-Marketing la Universitatea Bacău și a urcat pas cu pas în administrație și în politică.
După un mandat de viceprimar (2000-2004) al lui Dumitru Sechelariu, a fost între 2004 și 2016 președintele Consiliului Județean Bacău. În 2016 a devenit senator, însă nu și-a încheiat mandatul în Parlament deoarece, în 2019, a candidat și a fost ales ca europarlamentar. Ce îl recomandă pe Dragoș Benea pentru funcția de ministru al Fondurilor Europene? Proiecte mari plătite chiar din fonduri europene pe care le-a atras și gestionat bine ca președinte al Consiliului Județean – extinderea și modernizarea alimentării cu apă în județ sau Aeroportul Internațional ”George Enescu” sunt doar două – pot fi atuuri importante.
Însă Roxana Mînzatu, fost ministru al fondurilor europene în perioada iunie 2019 – noiembrie 2019 și secretar de stat în același minister pare a fi un contracandidat foarte puternic. Cu o poziție solidă în conducerea națională a PSD, băcăuanul pare a avea prima șansă, dacă își dorește să bifeze și funcția de ministru în lista de realisări politice. Dacă își dorește…
Gabriela Firea, primul și singurul ”export” politic de top
Băcăuanca născută și crescută pe strada Letea este, fără îndoială, cel mai de succes produs al politicii locale, deși partidele băcăuane nu au niciun merit. Fără legătură cu vreun partid, și-a făcut un nume în televiziune, pe care apoi l-a folosit ca trambulină pentru o carieră politico-administrativă. Senator, primar al Capitalei și acum ministru, Gabriela Firea a dovedit că poți ajunge în multe funcții chiar și fără ”mentori” influenți sau plătindu-ți locul pe lista electorală. Cât despre rezultatele activităților sale, asta-i altă discuție….