28 noiembrie 2024

Am intrat în sezonul gripei! Când începe vaccinarea antigripală în 2019 – 2020?

Ministerul Sănătății a anunțat că 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal vor fi distribuite în sezonul rece 2019-2020 în toată țara. Primele doze vor veni în direcțiile de sănătate publică pe 20 septembrie, iar într-o primă fază vor fi doar patru vaccinuri în fiecare cabinet de medicină primară. Luna viitoare, pe 10 octombrie vor fi aduse alte doze, pe 10 noiembrie va fi o nouă tranșă, urmând ca pe 20 noiembrie să ajungă și restul dozelor.

Primul simptom al gripei pe care mulţi îl ignoră



Febra, primul simptom al răcelii sau gripei, nu este o boală, ci un semnal, un simptom că organismul luptă împotriva unei infecții. În caz de răceală, se poate vorbi de o stare subfebrilă, de o temperatură a corpului de până la 38 de grade. Temperatura corpului de peste 38 de grade, înregistrată cu termometrul, este caracteristică gripei. Simptomele gripei sunt: febră, frisoane, dureri musculare, de cap, dureri în gât. Pierderea apetitului, oboseala sau dureri ale globilor oculari sunt alte simptome ale gripei. Gripa se răspândeşte extrem de rapid cu ajutorul stropilor de salivă proveniţi de la persoane bolnave, iar perioada de incubaţie variază. Simptomele apar în general între 1 şi 4 zile de la expunerea la virus şi ele durează între 5 şi 7 zile.
Evitarea locurilor aglomerate, renunţarea la fumat acolo unde e cazul, spălatul pe mâini cât de des este posibil, vaccinarea, consumul de fructe și legume, sportul sunt lucruri ce reușesc să ţină gripa la distanţă.

Vaccinul antigripal este gratuit pentru persoanele din grupa de risc. Vorbim de bolnavii cronici, copii, femei gravide, persoane peste 65 de ani și personal medical.

• Vaccinul antigripal va fi distribuit gratuit pentru categoriile de persoane din grupa de risc prin medicina primară, iar pentru imunizarea personalului medical, vaccinul va ajunge direct în unitățile unde acesta este angajat.
• Vaccinul antigripal nu face parte din schema obligatorie și se poate administra începând cu vârsta de șase luni.
• Anul trecut peste 160 de persoane au murit din cauza gripei, la nivel național.

Medicii recomandă ca vaccinarea antigripală să se facă începând cu data de 15 octombrie, până la începutul lunii noiembrie. În momentul vaccinării apare o perioadă de aproximativ două săptămâni în care organismul nu are încă anticorpii pregătiți. Deci nu avem protecție imediată. Tocmai de aceea este de preferat ca administrarea vaccinului să se facă undeva încă din lunile de toamnă, astfel încât, atunci când apare debutul sezonului gripal, organismul să aibă deja anticorpii pentru a lupta cu boala.
Dar, ne putem vaccina și mai târziu de această perioadă de octombrie-noiembrie, în cazul în care nu avem acces imediat la vaccin. Și asta pentru că, în general, vârful sezonului gripal se înregistrează în lunile februarie-martie și sezonul rece se încheie cam prin aprilie, cu mici variații de la an la an.

Pentru sezonul 2019-2020, privind vaccinarea antigripală, Direcţiei de Sănătate Publică Bacău, i-au fost repartizate 39.660 de doze de vaccin antigripal ce va fi distribuit şi administrat populaţiei considerate de risc, prin cabinetele medicilor de familie.
Instituţia a primit de la Ministerul Sănătaţii o primă tranşă de 1320 de vaccinuri anti-gripale, ce este adresată personalului medico-sanitar. Motivaţia acestei repartizări a fost că personalul mai sus amintit este cel mai expus virusului gripal şi care, în acelaşi timp, lucrează cu persoane cu rezistenţa imunitară foarte scazută.

Grupele populaţionale considerate de risc şi pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală sunt :
⦁ Persoane cu vârste cuprinse între 6 luni – 64 ani, în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice, pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane;
⦁ Copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni-59 luni;
⦁ Gravide;
⦁ Medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau batrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii;
⦁ Persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc inalt;
⦁ Persoanele cu vârsta ≥ 65 de ani.

Din a doua parte a lunii octombrie vor fi distribuite și celelalte doze de vaccin, astfel încât să înceapă și vaccinarea în cadrul cabinetelor medicilor de familie.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014