5 noiembrie 2024

Am intâlnit copii minunati si fericiti la Tabara de Vara de la Moinesti

Asociatia Unlimited Connections Bacau desfasoara in aceasta perioada Proiectul „Clubul Social al Tinerilor Bacauani”, implementat cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Bacau. Proiectul este destinat unui numar de 240 de copii si tineri din opt sate cu populatie romano-catolica din judetul Bacau (Faraoani, Cleja, Arini, Vladnic, Pustiana, Pârjol, Fundu Racaciuni, Valea Seaca) si se adreseaza unor copii si tineri din categorii vulnerabile, precum persoane sarace, cu parinti plecati la munca în strainatate, familii monoparentale, familii cu mai mult de doi copii în familie, cu parinti fara un loc de munca în 2015, cu parinti dependenti de alcool, victime ale violentelor în familie.

Scopul proiectului îl reprezinta reducerea inegalitatilor sociale, prin facilitarea socializarii acestora în cadrul activitatilor educationale, creative si recreative.
“Proiectul este organizat în doua etape: Tabara de Vara, organizata la Complexul „Parcul cu Pini” din Moinesti, desfasurata timp de cinci saptamâni, în perioada 3 august – 4 septembrie, câte 40-50 de copii pe serie, iar cea de-a doua etapa a proiectului va începe la jumatatea lunii septembrie si va curpinde patru module educative extracurriculare, ce au drept obiectiv sprijinul beneficiarilor la orele de curs.



Vor fi continuate cursurile de Cultura Civica si Valori Europene, precum si cel de Istoria comunitatii romano-catolicilor si Istoria Religiilor, pe intelesul copiilor. Este un proiect complex, pe care il desfasuram cu sprijinul scolilor, comunitatilor locale, bisericilor si a unor inimosi colaboratori”, a declarat Oana Elena Radu, manager de proiect.

La sfârsitul saptamânii trecute, am fost in Tabara de Vara de la Moinesti, un loc superb, in mijlocul unei paduri de pini. Penultima serie de 40 de copii, veniti din Frumoasa -Balcani, Pustiana – Pârjol, Cleja si Somusca – Cleja, se afla la programul de sport si jocuri distractive, sub coordonarea prof. Maria Canache, dupa ce dimineata au avut in program Arta si Creativitate (prof. Bocancea Aurelia, prof. Carmen Spataru), la un laborator de IT. Atmosfera de relaxare dar si de concentrare, socializarea, inchegarea de prietenii, participarea la cursuri de igiena si ingrijire personala (Simona Iancu), Cultura civica, Valori europene (Oana Elena Radu), istoria comunitatii romano-catolice (prof. dr. Anton Cosa), istorie locala, limba engleza (prof. Carmen Bejan), geografia si istoria judetului Bacau (prof. Daniel Frâncu), Nediscriminare (prof. Dumitru Ficuta) sunt reperele unei saptamâni din tabara. La începutul fiecarei serii, copiii participa la spectacolul de teatru “Tatal nostru”, oferit de “Teatru in Clopotnita”, regizat de actorul Ion Cosa, al carui mesaj este sa-ti iubesti aproapele, în mod special, parintii, sa îi pretuiesti atât timp cât îi ai lânga tine. Copiii sunt cazati in conditii foarte bune (la casute, cu doua sau patru locuri), beneficiind de masa la restaurantul din complex.

Pentru multi dintre acesti copii si tineri, beneficiari ai proiectului, aceasta tabara este singura iesire din aceasta vara din satul natal, imi mai spunea managerul de proiect. Am vrut sa aflu si parerea copiilor despre acest proiect, despre aceasta tabara de vara. Am fost extrem de placut surprins de modul lor de exprimare, de cunostintele lor si de dorinta de a invata cât mai multe din aceasta placuta si instructiva initiativa a asociatiei Unlimited Connections.

1Florin Valentin David

Florin Valentin David, cls. A VI-a, Frumoasa –Balcani: “Am fost ales sa merg in aceasta tabara si m-am bucurat, este foarte frumos, distractiv, programul este bine pus la punct, am vazut teatrul “Tatal meu”, mi-a placut foarte mult. Avem cursuri de limba engleza, de istorie a religiei catolice, desen, IT, sport, foarte interesant. Imi place, mi-am facut prieteni noi, ne-am luat adresele, e mai usor cu Facebook, am calculator acasa, avem si la scoala. As mai merge cu mare drag, am invatat foarte multe lucruri noi. Este foarte frumos si avem de toate, profesorii sunt buni si prietenosi cu noi, mâncarea a fost buna. O sa am ce povesti acasa si colegilor mei.”

2. Andreea Melinda Casapu

Andreea Melinda Casapu, cls a VI -a, Pustiana – Pârjol: “Când am fost la biserica, preotul mi-a zis daca vreau sa merg intr-o tabara, eu nu am mai fost, eu sunt mezina familiei, mai frati, dar mai mari. A fost foarte frumos, mi-a placut ca avem multe activitati, nu-i ca la scoala, este mai usor. Acum suntem la programul de sport si jocuri, imi place ca am participat la jocuri pe care eu nu le stiam. Parintii s-au bucurat, noi nu am platit nimic. Avem program si seara, film, dans, ce mai, sunt foarte bucuroasa si ii multumesc doamnei Oana (Oana Radu – manager de proiect- n.m.). Cred ca am sa fac o compunere, daca o sa-mi ceara doamna profesoara.”

3. Isabela Madalina Sarig

Sarig Madalina Isabela, Cleja, cls. A VIII-a: Ai nume frumoase, Isabela este nume de sfânt? “Este in calendar pe 16 aprilie, doar ca nu este sfânt, Madalina am cautat, dar nu exista. Pe mine m-a adus doamna Radu, o cunosc de doi ani, a facut cursuri la noi in sat, cu un proiect, sâmbata, de istorie, despre Europa, lucruri pe care nu le faceam la scoala. Aici este foarte frumos, profesorii sunt buni cu noi, ne invata de toate. A venit domnul Anton Cosa, el este de la noi, din sat, stie multe lucruri. Noi suntem trei copii la parinti, n-am mai fost in tabere. Mi-am facut foarte multi prieteni, am discutat, ne-am jucat, am primit pachete pentru igiena personala. Am vizitat un pic din oras. Ar fi bine ca toti copii sa poata merge, poate altadata. Când ne dati la ziar?”

4. Paula Petronela Benchea

Paula Petronela Benchea, cls. A VII-a, Somusca – Cleja: “Prietenii imi spun Petro. La noi in sat este foarte frumos, nu stiu daca ati fost, este aerul curat, nu prea circula masini, doar carute, calul este la putere. (Am fost, dar am sa mai vin, vin sa ne intâlnim la scoala, ii spun. Petro este o fetita foarte inteligenta, vorbeste corect, stie o multime de lucruri, eu nu am reusit sa spun foarte multe, deoarece Petro anticipa, orienta discutia unde dorea ea. Nu am reusit sa o intrerup. Eu doar am consemnat). Eu am un frate mai mic, momentan este la bunica, si el in vacanta. Nu-i departe, avem acolo verisori, are cu cine se juca când sunt eu plecata. Eu am facut parte dintr-un proiect, “Micul european”, si am fost aleasa pe baza acestui proiect. A fost vorba de dezvoltare personala, sa ma cunosc mai bine pe mine insami, sa-mi cunosc defectele, calitatile, sa ma diferentiez de unii copii prin diversele mele activitati si prin vocabular; tot ce tine de cultura mea. Mai sunt colegi de-ai mei care au fost in acel proiect, condus de doamna Radu. Mie imi place foarte mult cartea, cel mai mult citesc istorie, acolo este o lume magica in care am patruns toti, sa ne cunoastem stramosii, cei care au luptat ca noi sa existam, asa mici si apoi mari, ce am pus mai devreme este deja istorie, da, a fost acum câteva secunde: este istorie! Sper ca aceasta tabara sa ramâna in amintirea noastra, deoarece aici ne-am facut prieteni noi, am invatat lucuri noi, profesorii sunt foarte buni si doamnei Radu ii multumim foarte mult ca a organizat aceasta tabara, daca nu era ea nu cred ca ca am fi venit aici. Asta-i. Eu stiu limba parintilor mei, ei vorbesc cu mine ceangaiasca, nu stiu cum se spune corect, si ei stiu ca eu inteleg. La scoala facem franceza si engleza, o sa stiu patru limbi. Este bine ca ati venit sa vedeti, nu-i ca atunci când auzi de la altii.Am sa citesc ce scrieti. Multumesc, la revedere!”

Am intâlnit la Clubul Social al Tinerilor Bacauani copii extraordinari, copii (contrar a ce se spune in unele medii) foarte buni, sinceri, isteti, dornici sa invete, sa cunoasca, care nu stau departe de carte, la care aventura, pâna acum, nu a depasit granitele satului unde traiesc, insa stiu ca sunt copiii lumii, copiii viitorului, catre care fac in fiecare zi pasi, pasi mici, insa destul de siguri, impreuna cu parintii lor, cu dascalii care nu au uitat si nici nu vor uita care le este menirea: sa creasca aripi acestor copii minunati. As vrea sa mai pot auzi de Melinda, Isabela, Florin, de Petro (suntem deja prieteni, nu?), de toti copiii din acea tabara, pe care ei nu o vor uita niciodata, devenita deja istorie, dupa cum mi-a spus Petro, careia i-am promis ca o sa ma duc la Somusca. Sunt sigur ca voi veni cu reportaj senzational despre satul ei, despre ea si fratiorul ei.

[wonderplugin_gallery id=”338″]




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri