Când a fost forțată să-și retragă trupele de poliție din Kosovo, în urma celor 100 de zile de bombardament al NATO, Serbia a obținut o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU prin care primea dreptul să intervină militar în zonele locuite de sârbi în cazul în care securitatea acestora ar fi fost amenințată. Anii au trecut, atât sârbii cât și kosovarii s-au angajat să respecte acordurile semnate la Bruxelles și Washington; acest lucru nu s-a întâmplat. Conform acordurilor, partea de nord a provinciei, locuită majoritar de sârbi, ar trebui să se autoadministreze în cadrul unei uniuni a municipalitatilor sârbești; aceasta nu a fost înființată nici acum pentru că nu vor kosovarii iar UE și SUA nu fac presiuni asupra lor să respecte acordurile, așa cum nu au făcut nici asupra Ucrainei să respecte acordurile de la Minsk.
Tot conform acordurilor semnate, forțele de securitate ROSU ale kosovarilor nu ar avea voie să între în zona de nord a provinciei fără acordul autorităților din municipalitățile sârbești; asta nu le împiedică să facă raiduri și să pedepsească sârbii pentru vini imaginare sau pentru fapte mărunte. Cum s-a întâmplat zilele trecute, când, pentru că a scris pe etichete „Produs în Kosovo, Republica Serbia”, intreagă producție de vin a unui viticultor sârb a fost aruncată la canal de forțele kosovare.
Incidentul a determinat proteste ale populației sârbe, care a fost împrăștiată de poliția kosovară. Însă, sârbii au organizat proteste mai puternice și blocaje rutiere după ce un fost polițist kosovar de naționalitate sârbă a fost arestat de forțele speciale din Kosovo, sub acuzația că ar fi organizat un act terorist la sediul Comisiei Electorale, adică exact acolo unde au desantat săptămâna trecută trupele ROSU ca să ridice listele cu votanți. Luni, în preajma baricadelor ridicate de sârbi s-au auzit explozii și împușcături.
De cealaltă parte a „liniei de demarcație” (sârbii nu o numesc graniță), trupele sârbești au început să coboare spre Kosovo. Se relatează că un corp de armata de la Niș împreună cu Brigada 63 aeropurtată au ajuns în localitatea Raska, la 7 kilometri de Kosovo. Alți 5.000 de jandarmi ar fi mobilizați și pregătiți de intervenție în vreme ce coloane de vehicule blindate au fost văzute îndreptându-se spre sudul Serbiei.
Presa sârbă a amintit de celebra Operațiune Oluja („Furtuna”), în timpul căreia croații au expulzat sute de mii de sârbi din Krajina sârbească și acuză kosovarii că vor să facă exact același lucru, sub privirile indiferente ale trupelor europene „de menținere a păcii”.
De fapt, așa zisele trupe de menținere a păcii au propriul program de provocări. După ce, săptămâna trecută, o patrula înarmată a pătruns pe teritoriul unei grădinițe sârbești, reprezentanții KFOR au răspuns, senin, că soldații s-au rătăcit și au trebuit să întoarcă iar pentru asta au spart porțile grădiniței, fără să dea nici o explicație „din cauza barierei de limbaj”.
Dacă vi se pare că europenii și americanii fac tot posibilul să creeze un conflict în Kosovo, e posibil să aveți dreptate.