Celebră de mult timp și utilizată în scopuri medicale sau ca energizant, cafeaua este o băutură consumată cu plăcere de un număr mare de persoane. Apreciată pentru diversitatea de arome și moduri de preparare, este licoarea magică ce te îmbie de dimineață să o savurezi, atât pentru gustul magic cât și pentru valul de energie pe care îl declanșează. Poate că știi care sunt efectele consumului regulat al acestui preparat, dar nu te-ai gândit că banala cafea poate avea și alte întrebuințări de care poți beneficia, dacă le cunoști.
Exfoliază pielea. Prepară o pastă din zaț de cafea amestecat cu ulei de măsline și frecționează ușor tenul feței cu mișcări circulare. Lasă să se usuce și apoi clătește cu apă călduță până la curățarea deplină. Mineralele și vitaminele din cafea hrănesc tenul și cafeina acționează asupra porilor astfel încât vei avea un ten mai luminos și mai curat. Poți aplica acest procedeu pe orice parte a corpului, dacă vrei să revigorezi pielea prin îndepărtarea celulelor moarte.
Îngrijește părul cu zeamă de cafea. Fierbe la foc mic o ceașcă de cafea, las-o să se răcorească și apoi aplică soluția pe părul uscat până la scalp. După 20 de minute în care aceasta a acționat asupra părului, clătește cu apă călduță din abundență. Acest procedeu redă părului strălucirea, este recomandat ca soluție împotriva căderii părului și acoperă firele de păr alb. Ține cont însă că folosirea repetată va avea și un efect de vopsire a părului, deci e util dacă vrei să îi împrospătezi nuanța.
Înlătură mirosurile și parfumează. Când ai mâinile impregnate de un miros de care vrei să scapi în mod natural, zațul cafelei este o soluție rapidă și eficientă. Pe lângă efectul de curățare se adaugă și beneficiul de a avea mâinile catifelate și hidratate. O punguliță cu cafea ținută în frigider sau cămară te scapă de mirosurile neplăcute. Dacă iubești această aromă, poți pune un săculeț ca odorizant în încăperea în care dorești să împrospătezi aerul. Poți face combinații cu diferite coji de citrice.
Îngrășământ din cafea pentru plante. După ce te-ai bucurat de aroma cafelei, colectează zațul pentru a-l folosi ca supliment nutritiv pentru plante, deoarece boabele de cafea au în compoziție 13,9% substanțe azotoase, 23,9% celuloză, minerale și apă. Pune zațul la baza plantei și amestecă ușor cu pământul. Este benefic pentru plantele care doresc un sol puțin acid și ușor și ajută la combaterea bacteriilor.
Te protejează de insecte. E vara, afară e cald și tânțarii și-au făcut apariția și vrei o soluție rapidă și naturală. Pune alături de tine, într-un bol, cafea boabe sau măcinată. Mirosul puternic răspândit va îndepărta insectele. Poți folosi pudra cu același efect și contra furnicilor.
Repelent pentru pisici. Iubitorilor de flori, indiferent că sunt în ghiveci în apartament sau în grădină, li se recomandă împrăștierea zațului de cafea în locurile în care nu vor să ajungă pisicile. Acestea nu vor mai folosi zonele în care vor simți mirosul și florile vor scăpa nevătămate.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.