21 octombrie 2024
ActualitateAlimentatia gresita baga copiii in spital / Cu ulcer, dupa numai sapte...

Alimentatia gresita baga copiii in spital / Cu ulcer, dupa numai sapte ani de viata

Numai in 2007, in sectia Chirurgie si Ortopedie Pediatrica au fost internati sapte copii cu ulcer. Medicii pediatri considera ca asunt destul de multe cazuri” la copii. Dupa varsta de un an, bolile gastrointestinale sunt dobandite ca urmare si a unei alimentatii gresite. Produsele alimentare tip fast-food si, in general, cele care contin condimente si conservanti, pot afecta mucoasa stomacala.

Incontestabil, primele victime ale proastei alimentatii sunt copiii. Repercusiunile acesteia au inceput sa se vada din ce in ce mai mult in randul lor, unii dintre ei ajungand chiar pe masa de operatie si ca urmare a faptului ca au mancat nesanatos, produse alimentare la prepararea carora au fost utilizati tot felul de conservanti, emulsii, amelioratori etc. Anul trecut, in sectia Chirurgie si Ortopedie Pediatrica din cadrul Spitalului de Pediatrie au fost internate sapte cazuri de copii cu ulcer gastric. Cel mai mic pacient diagnosticat cu o asemenea afectiune, care, pana nu demult, nici nu se concepea a se manifesta la copii ci numai la adulti, avea varsta de sapte ani. Ponderea, totusi, in numarul total al cazurilor o reprezinta cei cu varsta de 15, 16 si 17 ani. Dar un pusti care avea o varsta si mai mica, respectiv de 12 ani, a fost transportat anul trecut la spital cu hemoragie digestiva. Medicii au fost nevoiti sa-l opereze si sa-i faca si transfuzie de sange. aSunt destul de multe cazuri de ulcer ori gastrita pentru aceste varste, de 15, 16 sau 17 ani, considera doctorita Aurelia Taga, directorul medical al Spitalului de Pediatrie. Au fost descoperite cazuri de afectiuni gastrice, izolate, si la varsta de 5-6 ani. Dar majoritatea cazurilor de patologie gastrointestinala este la cei de varsta scolara”.



Produsele de tip fast-food sunt cele mai incriminate de medici

Din pacate, deocamdata nu exista niciun studiu privind morbiditatea prin boli gastrointestinale in randul copiilor. Mai mult decat atat, nu sunt nici specialisti in gastroenterologie pediatrica, in Spitalul de Pediatrie fiind doi medici care au competenta in aceasta specialitate. Dar este cert ca la copiii cu varsta pana intr-un an este vorba numai despre malformatii digestive congenitale. aIn schimb, dupa aceasta varsta vorbim de boli dobandite, provocate de diferite cauze, mai spune doctorita Aurelia Taga. Pe de o parte sunt infectiile cauzate de bacterii ori cele de natura virala, iar pe de alta parte sunt bolile gastrointestinale generate de stres, coflictul intre generatii si greselile de nutritie”. Medicii pediatri sunt unanim de acord ca erorile de alimentatie la copil sunt cele care contribuie cel mai mult la aparitia unor boli gastrointestinale. aIn urma cu putin timp, am avut un caz destul de grav care a ajuns in spital tocmai din cauza alimentatiei gresite, ne-a declarat un alt medic din cadrul Spitalului de Pediatrie. Copilul era in varsta de numai un an si sase luni si i s-a dat sa manance piure de spanac din comert, cu pui. Aceasta i-a provocat enterocolita. Daca il hranea cu preparate naturale si proaspete, adecvate varstei lui, sigur, nu ajungea in spital”. Folosirea de condimente si a altor ingrediente la prepararea alimentelor, precum si alimentatia necorespunzatoare varstei baga multi copii in spital. Unii prezinta o afectiune mai usoara, altii, insa, ajung sa faca o boala mult mai grava. aAlimentatia necorespunzatoare, cu produse bogate in condimente, de tip fast-food, de multe ori are un efect nociv asupra mucoasei stomacale, conchide doctorita Aurelia Taga. Acestea duc la gastrite, ulcer sau dischinezii biliare, cu dureri, greata si varsaturi. In asemenea cazuri se initiaza tratament medicamentos, dar uneori singura solutie este interventia chirurgicala”.

Scris de Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img