Scoala „Alexandru Ioan Cuza” a fost ieri verde. Verdele eco, intr-un amplu proiect eco, pentru o reevaluare eco de catre comisia Fundatiei de Educatie pentru Mediul Inconjurator, care a acordat pentru a doua oara unitatii de invatamânt bacauan titlul de „Eco – Scoala”.
Oaspetii de seama din scoala au apreciat cu nota maxima toate activitatile derulate de elevi, de la cel mai mic de gradinita, pâna la cei de clasa a VIII-a, care s-au implicat in diverse activitati eco, sub coordonarea prof. Jana Rugina. Initiatorul intregului concept in tot ce a insemnat Eco-Scoala este profesorul de chimie Floarea Popa, mentorul copiilor.
In decursul anilor, cu totii au participat la actiuni de ecologizare, de reciclare, au plantat copaci si flori, fie in curtea scolii, fie in afara incintei unitatii de invatamânt, au derulat proiectul „Livada copilariei”, dar si „Patrula Eco” sau „Sa protejam natura”. Beneficiarii directi sunt elevii, viitorii cetateni educati in spirit ecologic.
Prin actiunile intreprinse s-a urmarit cresterea gradului de constientizare a copiilor privind problemele de mediu, dezvoltarea spiritului civic si a capacitatii elevilor de a lua decizii, colaborarea cu comunitatea locala si stabilirea unor parteneriate cu alte scoli din tara sau din Europa, colectarea si valorificarea deseurilor reciclabile, amenajarea spatiului verde din jurul scolii.
„Scoala «Al.I.Cuza» este o scoala foarte implicata in activitati de educatie pentru mediu, iar acest lucru vine in completarea educatiei formale a copiilor. Este si o Scoala Europeana, cu un titlu recent primit, iar educatia pentru o viata sanatoasa, pentru un mediu mai curat este foarte importanta pentru ei asa cum au prezentat in raportul de activitate. Suntem aici pentru a treia oara si ne bucura tot ce vedem aici. Nota 10 pentru tot ceea ce fac prin activitatile lor, prin atitudinea lor.”
prof. dr. Cornelia Dinca, presedinte FEE – Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie
Tot cu aceasta ocazie, copiii, alaturi de profesori si parinti, au creat orasul – eco, in amfiteatrul institutiei, realizat in totalitate, cu imaginatie si talent, din materiale regenerabile. Toate acestea au determinat comisia de evaluare a Fundatiei de Educatie pentru Mediul Inconjurator, prin Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie sa reacorde certificarea de Eco- Scoala pentru „Alexandru Ioan Cuza.” Prin implementarea programului Eco – Scoala, institutia de invatamânt bacauana demonstreaza ca este o scoala europeana, cu o educatie durabila, care sprijina evolutia elevilor de la constientizarea privind problemele de mediu in cadrul curriculum-ului catre actiunile de mediu.
„Scoala noastra a inceput activitatile eco inca din 2007. In 2010 am obtinut Steagul Verde, in 2012 a fost evaluarea pentru Eco-Scoala, iar acum vorbim de o reevaluate. Toate acestea au fost posibile printr-o munca sustinuta, organizata, cu implicarea tuturor copiilor, cadrelor didactice, dar si a parintilor si bunicilor.”
prof. Doinita Sârbu, director Scoala „Alexandru Ioan Cuza”