16 noiembrie 2024

Aleşii locali pot schimba partidele înainte de alegerile din 9 Iunie fără să-și piarda mandatul

Guvernul României a adoptat vineri o ordonanţă de urgenţă care deschide calea pentru aleşii locali care doresc să candideze din partea altui partid la alegerile din 9 iunie. Toni Greblă, Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, a subliniat că aleşii locali pot face acest lucru cu până la 45 de zile înainte de scrutin.

Contextul pentru aceste clarificări este dat de adoptarea ordonanţei de urgenţă care declanşează procesul de organizare simultană a alegerilor locale şi pentru Parlamentul European în data de 9 iunie.



Potrivit dispoziţiilor, persoanele care deţin deja un mandat de ales local se pot înscrie în orice partid politic pentru a candida din partea acestuia la alegerile din iunie, fără ca acest lucru să le înceteze mandatul actual.

Greblă a explicat în detaliu procedura: „De la data intrării în vigoare a OUG, cel care vrea să candideze – consilier, primar, preşedinte de CJ – în numele altui partid decât cel cu care a câştigat alegerile în 2020, este liber să o facă. Are la dispoziţie 25-35 de zile, până înainte cu 45 de zile de la data alegerilor.”

El a subliniat că această măsură permite aleşilor locali să-şi depună candidatura în numele altui partid fără să-şi piardă mandatul actual până la data constituirii noilor consilii.
Întrebarea cu privire la diferenţele faţă de o ordonanţă similară adoptată acum zece ani, care ulterior a fost declarată neconstituţională, a fost abordată de Greblă.

El a explicat că această este o decizie asumată de guvern, menţionând existenţa unui decalaj între data alegerilor şi constituirea primelor consilii locale, care îndreptăţeşte această măsură.

Toni Greblă a mai precizat că prin comasarea alegerilor cetăţenii vor avea un singur buletin de vot în plus, faţă de cele patru, cu candidaţii de la alegerile locale.

Modificările aduse perioadei electorale au extins intervalul de la 75 la 90 de zile, însă acestea au fost făcute în conformitate cu Constituţia României, recomandările Comisiei de la Veneţia şi bunele practici în materie electorală.

Un alt aspect discutat a fost legat de infrastructura electorală şi desfăşurarea scrutinului. Greblă a menţionat că va exista o singură infrastructură electorală, cu un singur Birou Electoral Central, un singur Birou de Circumscripţie şi un singur Birou al Secţiei de Votare.

De asemenea, a subliniat că secţiile de votare vor fi deschise până la ora 22:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 24:00.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014