Casa „Vasile Alecsandri” va fi cumpărată de Consiliul Județean (CJ) Bacău, după ce autoritățile au parcurs toți pașii ceruți de lege pentru efectuarea tranzacției. Astfel, pe data de 18 decembrie 2017 a fost aprobată în plenul CJ exercitarea dreptului de preempțiune.
În 2018, a fost înființată o comisie de negociere a prețului care a propus evaluarea imobilului. Valoarea rezultată din analiză a fost de 657.200 de lei, echivalentul a 141.590 de euro. Negocierile dintre comisia județeană și proprietar au avut drept rezultat obținerea prețului de 132.000 de euro, cu 9.450 de euro mai puțin în favoarea județului, pentru clădirea și terenul de 552 mp, care formau lotul II al proprietății.
Casa „Alecsandri”, care a aparținut gen. Dragomir Badiu, a fost retrocedată după 1990 fiicei lui, care a vândut-o unei firme italiene.
Incomodat de faptul că imobilul era declarat monument istoric și era greu de valorificat, Mario Maggi, proprietarul firmei, a contestat în instanță această clasificare. Procesul a durat câțiva ani, însă sentința definitivă din 2018 nu i-a fost favorabilă. Casa „Alecsandri” a rămas monument istoric. Proiectul privind aprobarea prețului de cumpărare a fost supus dezbaterii în ședința extraordinară a CJ Bacău din 17 decembrie 2018.
Ce facem acum?
După prezentarea proiectului, Vasile Cautiș, PSD, l-a felicitat pe Sorin Brașoveanu pentru insistență și pe prof. Ion Dănilă, care este „un vector al promovării culturii băcăuane în lume”, pentru eforturile sale de a salva Casa „Alecsandri”. Independentul Sorin Șova, președintele Comisiei de negociere, a ținut să aprecieze sprijinul dat de juriștii CJ Bacău, iar liberalul Costică Marcu, membru al Comisiei de cultură, a vorbit despre consensul cu privire la achiziționarea Casei „Alecsandri”.
Costică Marcu a afirmat că Ioan Dănilă a dat asigurări „că știe ce înseamnă un proiect de consolidare” a unui monument istoric, prin urmare așteaptă sprijinul lui. „Să nu transferăm întreaga responsabilitate asupra domnului profesor Dănilă, este responsabilitatea noastră, a tuturor. Acest final fericit, care înseamnă achiziționarea Casei «Alecsandri», este de fapt un început în a găsi cele mai bune soluții pentru a reabilita imobilul și a-i reda frumusețea, așa cum merită personalitatea poetului”, a răspuns Sorin Brașoveanu.
Există fonduri…
„Este o a doua zi istorică, după cea de anul trecut, minus o zi, în care CJ Bacău a aprobat exercitarea dreptului de preempțiune privind cumpărarea imobilului, a declarat prof. Ioan Dănilă. Ceea ce se întâmplă acum este un exercițiu de normalitate. Mă bucur nespus că are loc acum și cred că nu este o întâmplare faptul că suntem în 2018, un an special în cultura europeană și în cultura locală. Anul acesta, pe 14 iunie, au fost 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri.”
Proiectul a fost aprobat în unanimitate de aleși, dar pentru că s-a vorbit cu îndoială despre reabilitare, prof. Ioan Dănilă le-a amintit aleșilor că Guvernul a alocat, în vara aceasta, o sumă semnificativă pentru salvarea monumentelor istorice grav amenințate cu dispariția. De asemenea, există un fond al țărilor nordice destinat salvării monumentelor istorice. În final, Ioan Dănilă mulțumit consilierilor și specialiștilor pentru „acest gest de solidaritate administrativă, cum nu cred că s-a întâmplat vreodată”. El a deschis Revista „Ateneu” și le-a arătat aleșilor un titlu: „Mândru că sunt băcăuan”.
A auzit aceste cuvinte în noiembrie, la evenimentul dedicat Zborului Marii Uniri. Prof. Dănilă a mărturisit că așa se simte acum, în Anul European al Patrimoniului Cultural, după succesul acestui proiect.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.