19 ianuarie 2025

Alegeri și otravă

Laboratorul militar britanic care a analizat probele din substanța cu care ar fi fost otrăvit fostul agent dublu rus a dat o dezmințire și a spus că nu a reușit, așa cum susține Guvernul, să identifice țara care a produs neurotoxina.

Știrea a pus în dificultate atât pe premierul Theresa May, cât și Ministerul de Externe, acesta din urmă ștergând tweet-urile care afirmau că experții au demonstrat proveniența rusească a agentului chimic și chiar negând că ar fi spus vreodată că Rusia l-ar fi fabricat.



Totuși, premierul britanic a acuzat Moscova de încercarea de asasinat și a decis expulzarea a zeci de diplomați ruși, solicitând celorlalte state din NATO să dea dovadă de solidaritate și să procedeze la fel. După ce s-a anunțat că laboratorul nu a depistat țara de proveniență a otrăvii, au început să apară voci care cer socoteală politicienilor britanici.

Pe de o parte, cetățenii se întreabă cum de s-a ajuns în această situație, fără să existe probe în sprijinul acuzațiilor. Pe de altă parte, politicieni din alte țări cer socoteală Londrei pentru situația în care au fost puși.

„Dacă forțezi aproape toate țările să manifeste solidaritate, nu ar trebui să ai dovezi solide?”, se întreabă Armin Laschet, vicepreședinte al Uniunii Creștin-Democrate și președinte al landului Renania de Nord-Westfalia. Afacerea începe să semene tot mai mult cu cea a armelor nucleare ale lui Saddam Hussein și nu numai pentru că autoritățile britanice nu au reușit să ofere nici o probă în spijinul acuzațiilor lor, ci și din cauza cronologiei evenimentelor.

Tony Blair a fost acuzat că s-a raliat poziției americane și a atacat Irakul pentru a distrage atenția de la problemele Marii Britanii în contextul în care se întrevedeau probleme electorale. Luna viitoare sunt alegeri locale în Regatul Unit și conservatorii nu se simt prea bine din cauza problemelor cauzate de Brexit. Un scandal diplomatic ar fi fost o soluție bună pentru deturnarea atenției și pentru a uni cetățenii sub stindardul luptei comune împotriva „atacului chimic” al Rusiei. Numai că, dacă acesta a fost scenariul, rezultatul a ieșit prost pentru Conservatori.

Asta, deoarece, când s-a făcut public faptul că laboratorul nu a identificat producătorul substanței, lumea a făcut legătură cu afirmațiile lui Jeremy Corbyn, liderul laburist, care a cerut ca, înainte de a se lua măsuri de represalii contra Rusiei, să se stabilească exact sursa agentului neurotoxic. Iar pentru ca lucrurile să se complice și mai mult, The Telegraph scria, ieri, că, într-o întrunire secretă, Conservatorii din Londra au discutat o eventuală desprindere de partid, pe fondul temerilor legate de rezultatele electorale în alegerile locale de luna viitoare.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img