Dezbaterea pe tema alegerilor locale într-un tur sau două de scrutin este falsă și, din start, doar o perdea de fum care să acopere tunurile care se dau pe dindărăt. Pentru că, deși ne bagă în față ideea de reprezentare cât mai corectă a dorințelor populare, cei care marșează pe ideea alegerilor în două tunuri de scrutin urmăresc, de fapt, să obțină avantaje din negocierea voturilor din cele două săptămâni dintre rundele de alegeri.
În fapt, istoria alegerilor din ultimele două decenii ne arată că strategia preferată pentru câștigarea scrutinului este să-l faci pe român să voteze împotrivă. Iar turul al doilea este extrem de elocvent, pentru că, în general, candidații ieșiți din cursă se unesc cu candidatul de pe locul doi ca să voteze contra celui de pe primul loc. Cei care ne aruncă drept argument pentru alegerile într-un singur tur economia de bani numai la asta nu se gândesc; de fapt ei se tem exact de această strategie a votului „împotrivă”. Acum, ce să spun, e cam ciudat să consideri reprezentativ un vot în care alegători cu ideologii diferite se aliază pentru a vota un candidat cu care n-au nimic în comun doar ca să nu iasă celălalt candidat.
Ar fi că și cum un neofascist și un comunist ar vota împreună un ecologist ca să nu iasă primar un libertarian. Bine, exemplul e cumva extrem, dar ați prins ideea! Totuși, discuția despre numărul de tururi este inutilă și contraproductivă deoarece există o soluție care poate împăca pe toată lumea. Cel puțin poate împăca argumentele declarate. Nu și pe cele ascunse.
Se pot face alegeri în două tururi, dar lumea să se prezinte la urne o singură dată! Londra așa își alege primarul. În două tururi, dar cu o singură prezență la urne. Poate să pară ciudat, dar nu e. Alegătorii bifează pe buletinul de vot două opțiuni: una pentru turul I și una pentru turul II. Dacă nici un candidat nu obține majoritatea, se face turul II, dar numai în calculator. Primii doi clasați intră în al doilea tur și la voturile lor se adaugă cele din opțiunea a doua de pe voturile celor scoși din cursă.
Cel care obține cel mai mare număr de voturi câștigă. Fără cheltuieli suplimentare și fără înțelegeri ascunse între candidați. S-ar putea face și la noi? S-au făcut altele și mai și. Dacă s-ar dori, s-ar putea introduce acest sistem. Dar ceva îmi spune că nu se dorește…
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.