29 decembrie 2024

Alecu Russo, strada fara cosuri de gunoi si cu masini parcate la intamplare

Un cartier pestrit

Cartierul Alecu Russo e o zona pestrita, in care terasele de lemn in stil rustic alterneaza cu chioscurile de PVC si restaurantele de lux. O unitate de invatamânt moderna, luminoasa – Gradinita cu programn prelungit nr. 30 – sta fata in fata cu un sir de garaje prafuite, cu usile ruginite. Exista terenuri virane, de care nu se ingrijeste nimeni, dar si gradini cu flori, cultivate de locatari. Sunt magazine cu duimul, dar lipsesc cosurile de gunoi si locurile de joaca. Fostul complex comercial e un mozaic de firme, de forme si culori diferite, din materiale diferite. Exista un termen potrivit pentru acest talmes-balmes, dar nu-l voi folosi pentru a nu fi acuzata de discriminare. Platforma fostului complex s-a spart, iar bucatile s-au inclinat sau au disparut. O crâsma si-a montat un gard de papura, urmeaza doua magazine, apoi un cuptor de pâine. Fatade de sticla, iar la doi metri, usi de PFL. Cu cât patrunzi mai mult in inima cartierului cu atât se amplifica sezatia de amestec nefericit de gusturi si grade de interes fata de infatisarea spatiului public. Tot ce tine de cetateni e ingrijit, curatat, varuit, cultivat cu flori si arbusti. Partea de care raspunde primaria pare complet parasita. Trotuarele sunt sparte, acolo unde exista: fie ca betonul s-a farâmitat si simti sub talpi prundisul, fie ca a disparut cu totul. Cartierul e strabatut de alei de pamânt, unele acoperite de balti si noroi. Am vazut gradinite cu zambile, dar si depozite de mobila veche, cotete, garduri de plasa si de nuiele. Nu stiu de ce, imaginile mi-au amintit de localitatile din vestul salbatic, pe care le-am vazut, in copilarie, in filmele cu cowboy. Zona Alecu Russo nu e nici sat, nici oras, pare mai degraba o tabara pe care asediatorii au abandonat-o, iar cei ramasi au incercat si inca mai incearca sa incropeasca o comunitate.



Fara locuri de parcare, in fata blocului

"E o adevarata harababura. Fiecare cum prinde". Asa se parcheaza in zona Alecu Russo, dupa cum ne-au spus locatarii. Daca intrebi proprietarii de autovehicule care este principala lor problema, asta spun – lipsa acuta a locurilor de parcare. "Culmea e ca au anuntat cei de la primarie ca se fac parcari ecologice aici, dar nu stiu care e zona. Ca loc nu e. Ar fi ceva spre Milcov in jos, dar aici lânga noi, nu. Asa ca atunci când ajungem cu masina acasa mergem pe bunul simt al fiecaruia, ne intelegem intre noi, vecinii. S-a vorbit la un moment dat ca vor fi chiar parcari cu plata la Primaria Bacau, sub forma de concesionare a terenului, era bine, dar nu s-a mai zis nimic si noi ne chinuim asa", ne-a declarat Ioan Nistor. Altii chiar isi doresc sa-si ridice un garaj, dar nici pentru acest lucru nu au gasit intelegere la autoritatile locale. Petru Saulea este nevoit sa-si parcheze masina in buza blocului, chiar sub geamul vecinului de la parter, pentru ca nu are un loc de parcare. "Am depus de doua ori la Primaria Bacau cerere si poze sa-mi fac garaj, dar nu mi-a aprobat. Am platit si 50 de lei amenda la Politia Locala ca parchez pe spatiul verde. Altii au putut sa-si faca garaj, eu n-am mai incaput. Dar unde sa te duci? Poate sunt si interese politice. Altii fac garaje, mie mi se spune ca nu am unde ca sunt tevi de gaze, de la CET. Dar vecinii mei in acelasi loc si-au ridicat garaj. Eu nu am unde, ei au. Mi s-a raspuns la cerere dar ca nu sunt solutii, ca nu se poate si sa parchez pe unde pot. Atât" , ni s-a plâns bacauanul.

Trotuare „sacrificate”

Toti bacauanii de pe Alecu Russo sustin ca e dreptul fiecaruia de a avea un loc de parcare in fata blocului. Numai ca in lipsa lui, sunt obligati sa parcheze pe unde apuca. Trotuarele sunt si ele "sacrificate" iar din acest motiv pietonii sunt nevoitii sa circule prin mijlocul strazii, daca trec prin zona. "Ce sa facem? Alte solutii nu avem. Mai ales ca sunt multi care locuiesc in zona si vin acasa cu masina de serviciu. Nu-i normal! Au o masina personala pe care o lasa in parcare, dar vin cu alta de la firma si o baga in locul altuia. Nu e bine. Parcarea e a blocului, nu a firmelor. Eu zic ca o solutie ar fi parcarile supraetajate, cu plata. Dar de asta trebuie sa se ocupe primaria, nu noi. Cum ne ia banii pe impozite si taxe, sa ne faca si ceea ce dorim. Eu dau bani, tu fa-mi, asa e corect, nu?", a fost si parerea lui Viorel Lacatusu.

„Spatii sunt, doar ca trebuie fructificate”

Si taximetristii ocolesc cât pot zona Alecu Russo, una cu trafic destul de aglomerat, din cauza aceleeasi probleme – nu au unde sa stea sa-si astepte clientii. "E foarte rau, ne-a spus si Nicu Marian Cucu, sofer de taxi.Toti parcheaza aiurea. E greu peste tot in oras. Bani ne cer la primarie, dar problema locurilor de parcare e veche. Sunt o gramada de spatii care pot fi fructificate in acest sens, trebuie insa sa te organizezi. Peste tot e greu, in tot orasul." In orasul sufocat efectiv de zecile de autoturisme, dar in care lipsesc parcarile.

Reabilitare numai la vedere

Blocurile din zona Alecu Russo au fost evitate in programul de reabilitare termica. Fondurile gestionate de Primaria Bacau s-au dus fie gramada in doua-trei asociatii de proprietari, fie pe sarite, la anumite blocuri alese strategic, la strada, pentru a fi vazute. „Trebuia facut si blocul nostru, ne-a declarat Ioan Cristea. L-au izolat termic doar pe cel din fata, care este la strada Milcov, ca se vede. Noi suntem considerati asa, mai de periferie. M-am interesat ce se intâmpla. Cica nu mai au fonduri.” Familia Cristea a asteptat cât a asteptat sa ajunga si la blocul lor programul guvernamental de reabilitare termica, iar când s-au convins ca acest lucru nu se va intâmpla prea curând au scos bani din buzunar si au facut lucrarea pe cont propriu. Multi alti proprietari de apartamente au procedat la fel. „La noi in zona nu am auzit sa fie blocuri reabilitate termic de primarie, ne-a declarat Constantin Andronic. Eu am facut lucrarea pe banii mei anul trecut. Am placat peretii cu polistiren de 10 si m-a costat totul 25 de milioane. Sunt multumit. Am platit la gaze mai putin decât in iarna de dinainte de izolare. Se aude ca te scuteste de impozit daca reabilitezi singur. Eu am platit si impozitul, nu am solicitat scutire.”

Strada fara niciun cos de gunoi

Poate parea greu de crezut, dar in municipiul Bacau, intr-un oras care se vrea a fi unul european, totul este bine si frumos doar prin centru. La periferie, bacauanii nu se simt nici pe departe cetateni europeni. Pe strada Alecu Russo, spre exemplu, nu exista niciun cos de gunoi. Poti strabate strada de la un capat la celalalt, pe o parte si pe alta, ca nu gasesti nici macar scheletul metalic. Cei care locuiesc in zona s-au obisnuit deja cu lipsa acestora. Oamenii spun ca au disparut de câteva luni bune, dar nu s-au mai montat altele in loc. Si totusi ce faci daca nu vrei sa dai dovada de lipsa de civilizatie si sa incepi sa arunci ambalajele pe jos? „Daca am o hârtie o pun in buzunar si ma duc cu ea acasa. Ce sa fac? Nu mai sunt de câteva luni bune. Le-au stricat tinerii astia si altele n-au mai pus in loc", spunea Viorel Bugulet. Dar nu toti procedeaza ca el si atunci nu trebuie sa ne mire faptul ca spatiul verde este, pe alocuri, plin de ambalaje de dulciuri sau mucuri de tigara. "Cei care sunt certati cu civilizatia arunca pe jos si se si vede lucrul acesta. Este un singur cos, dar acolo la intersectia cu strada Stadionului. Aici, pe toata strada nu este nimic", a completat si Costica Simion. Pâna ce Primaria va monta si aici alte cosuri noi, locatarii din zona sau cei aflati in tranzit sunt nevoiti sa duca gunoiul acasa.

Mii de locuitori si nicio piata

Pentru batrânii care locuiesc in zona Alecu Russo cumparaturile sunt un calvar. Daca vor sa cumpere legume, fructe sau lactate direct de la producatori trebuie sa mearga tocmai la Piata Sud sau in Piata Centrala. „Intr-o zona atât de populata nu avem si noi macar o mica piata, ni s-a plâns Dumitru Grecea. Sunt oameni care abia urca scarile, cum sa mearga tocmai in pietele mari? Eu am masina si ma deplasez, dar batrânii sau cei care nu-si pot lasa copiii acasa prea mult timp ce sa faca?” Locuitorii din zona spun ca si-ar dori mult o piata, „chiar daca avem magazine si aprozare in cartier”, dupa cum a precizat Tinca Tala. Oamenii spun ca exista spatiu pe alese in zona pentru amenajarea uneia. Mai trebuie doar interes si vointa din partea primariei.

„Imi este teama când vin seara de la serviciu”

Locuitorii din zona Alecu Russo si-au dorit sa aiba parte de mai multa siguranta in cartier. Cel mai greu este pentru cei care sunt nevoiti sa circule pe strazi si dupa lasarea intunericului. „Eu lucrez in trei schimburi. Sincer, când ies de la schimbul doi, dupa ora noua seara, si vin spre casa imi este frica. Merg si ma uit tot timpul in spate sa nu vina careva. Ziua vad patrule pe aici, dar seara nu trece nimeni”, spunea Lenuta Chisneanu. Nici pentru proprietarii de masini diminetile nu sunt tocmai placute, atunci când isi gasesc autoturismul spart de hoti. „Stau la vestitele bocuri turn. Daca nu prind loc de parcare undeva mai la lumina deja ma astept ca a doua zi sa gasesc ceva furat. Mi-au luat oglinzile, stergatoarele, antena, alteori mi-a spart geamul. Puteti sa mai intrebati si pe altii, ca este jale aici cu furturile din auto”, se plângea Marian Stoian.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img