În dimineața zilei de 22 iunie, la Biserica Precista din Bacău (monument istoric ridicat în vremea lui Ștefan cel Mare de fiul său Alexandru și sfințit la 1 ianuarie 1491), ne-am adunat studenți ai Universității Vasile Alecsandri, împreună cu dl conf. univ. dr. Ioan Dănilă, preoți și alți invitați, pentru a celebra 206 ani de la încreștinarea poetului și omului politic Vasile Alecsandri (născut la 14 iunie 1818, în Bacău). Am ajuns cu un sfert academic mai devreme, aşa că am putut face o mică repetiţie pentru partea muzicală a evenimentului: am stabilit solistul (Daria Iliuţă, absolventă a profilului pedagogic la Colegiul Naţional „Ștefan cel Mare” Bacău, care ne-a explicat cât de serioasă a fost proba aptitudinilor muzicale la admitere) şi… acompaniamentul (ceilalţi trebuia să repetăm, ca refren, ultimele două versuri din fiecare strofă). Dl profesor ne-a dat tuturor un fluturaş cu textul poeziei „Bardul de la Mircești”, de Carol Scrob, care începe cu o parte arhicunoscută: „De la Dunăre, la Sena, / Din Carpaţi, la Pirinei, / Ginta nobilă latină / Adună poeţii ei”. Am fost elevi conştiincioşi şi ne-a rămas timp pentru a ne prezenta. Un domn, Dragomir Istrate, l-a întrebat scurt pe dl profesor dacă îşi aminteşte cum s-au cunoscut, în 1990. „E imposibil să uit, dar mai bine povestiţi dv.” Aşa am aflat că în anul centenarului trecerii în eternitate a lui Vasile Alecsandri, pe faţada casei acestuia, din Bacău, trebuia aşezată o placă de marmură cu un text eplicativ. „Eu – a continuat dl respectiv – tocmai ieşeam din clădirea care era sediul Grădiniţei Nr. 16, cu fetiţa de mână (acum e medic în Bucureşti), când îl văd pe dl profesor cocoţat pe un scaun şi chinuindu-se să agaţe în patru piroane placa aceea, destul de mare. I-am dat imediat o mână de ajutor şi am reuşit să ducem treaba la capăt.” „Dacă nu avea acea placă-semn de identitate, construcţia ar fi fost demolată de o mie de ori!”, adaugă victorios, dar şi cu mâhnire veche, dl Ioan Dănilă, mulţumindu-i din nou făcătorului de bine, după 34 de ani. Dl Ioan Enăşoae, auzind că Andreea Anchidin e din Lipova, rememorează anii când era profesor în Valea Hogii, din aceeaşi comună.
Dar gata cu vorbele! Sosesc preoţii (Constantin Tomozei, Adrian-Constantin Bârdan şi parohul Mihai Tomozei), care săvârşesc un serviciu religios dedicat lui Vasile Alecsandri şi familiei sale. A urmat un moment solemn: domnul profesor Ioan Dănilă a acordat Bisericii Precista medalia „Marie G. Bogdan (1857-1937), fiica lui Vasile Alecsandri (1818-1890)”. Se cuvine a aminti că Maria Bogdan a fost singurul descendent al poetului şi că a fost înmormântată la Borzești, locul de naștere al voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt. Dl Mircea-Constantin Jurebie a motivat printr-un catren prezenţa noastră de 22 iunie: La Precista, Prea Sfânta Biserică creştină, / Fusese botezat, sub falduri de lumină, / Un Rege-al poeziei: Vasile-Alecsandri! / Poeţii-l pomenesc când Domnului se-nchină! Andreea Anchidin, din anul al III-lea, a vorbit despre vizita sa în Polonia cu ocazia derulării unui proiect „Erasmus”, care i-a oferit prilejul de a cerceta aspecte mai puțin cunoscute despre numele de familie al Paulinei Lucasiewicz, soția de origine poloneză a poetului. Subiectul este tema lucrării ei de licenţă, coordonată, bineînţeles, de dl Ioan Dănilă.
Finalul a fost marcat de momentul muzical plin de emoție, în care enoriașii din biserică, alături de preoți, profesori și de studentele prezente, au cântat la unison melodia pe versurile lui Carol Scrob. O voce aparte a fost a drei Teodora Plăeşu, preşedinta Asociaţiei Profesorilor de Religie „Sfânta Parascheva” din judeţul Bacău. Remus Lupuleasa ne-a făcut fotografii, iar dl profesor ne-a dat întâlnire în acelaşi loc, peste exact un an.
Stud. Teodora Burz
Facultatea de Litere a Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău