26 octombrie 2024
ActualitateAlcoolicii nu mai incap la psihiatrie

Alcoolicii nu mai incap la psihiatrie

Etilismul cronic face ravagii


Anul trecut, din cei 2.800 de bolnavi internati, 800 sufera de etilism cronic. In perioada sarbatorilor si la inceput de an aproape in fiecare zi sunt 4-5 cazuri. Numarul cazurilor a crescut, si mai ales, in randul femeilor. In Romania, medicii sunt nevoiti sa-i externeze imediat dupa ce ies din faza critica. In alte tari, bolnavii beneficiaza de 4-6 luni de tratament.

Ca si cum nu ar fi de ajuns faptul ca si asa numarul cazurilor suferinde de boli psihice, provocate de factori independenti de vointa noastra, sunt in crestere, tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu etilism cronic ca urmare a consumului excesiv de alcool. aS-a extins mult etilismul cronic iar pe zi ce trece tot mai multi sunt diagnosticati cu o astfel de boala, ne-a spus dr. Carmen Covrig, medic-sef, sectia Psihiatrie a Spitalului Judetean de Urgenta. Anul trecut, din numarul total al cazurilor internate in urgenta in faza acuta a bolii, peste 25 la suta au reprezentat-o cele de alcoolism. Dar, mai mult ca sigur, dimensiunile fenomenului sunt si mai mari in realitate, deoarece multe cazuri au complicatii si acestea sunt luate de baza”. In 2008, in sectia Psihiatrie au fost 2.800 de internari. Dintre acestea, 600 au fost cazuri de schizofrenie, 600 – depresii, 300 – demente si 800, de etilism cronic. Dar, evident, in spital ajung cazurile grave. Multi pacienti diagnosticati cu alcoolism cronic si aflati intr-o faza mai usoara a bolii primesc tratament la domiciliu si sunt evidentiati in reteaua sanitara ambulatorie.



Tot mai multe femei ajung alcoolice

Si, cum era de asteptat, mai mult ca oricand in perioada Sarbatorilor de Iarna si la inceput de an sectia Psihiatrie este luata cu asalt de astfel de cazuri. aEste inceput de an si vin foarte multi decompensati, mai spune dr.Carmen Covrig. Si un numar mare de epileptici a baut de sarbatori si a fost adus la noi. Foarte multi ajung in sectie la interventia Politiei”. Medicii afirma ca fenomenul alcoolismului cronic se manifesta in toate mediile sociale, in aceeasi masura atat in familii instarite si educate cat si in cele sarace si cu un nivel scazut de instructie. Si numarul cazurilor este egal atat in randul barbatilor cat si al femeilor. Dar daca la barbati varful etilismului cronic este atins de cei intre 30 si 40 de ani, la femei, predomina cazurile cu varsta intre 40 si 60 de ani. Dar medicii considera si mai ingrijorator faptul ca a crescut numarul femeilor diagnosticate cu aceasta afectiune. Si la fel de alarmant este ca si tineri de 18 ani au fost depistati cu etilism cronic, ceea ce inseamna ca ei au inceput sa bea de la o varsta foarte frageda. aIn zilele de Craciun am avut un barbat in varsta de 30 ani care a fost adus in crize comitiale din cauza consumului excesiv de alcool, afirma dr. Carmen Covrig. Este dintr-o familie asezata, la locul ei. Pe langa etilism cronic, tanarul are si atrofie corticala, ciroza, pancreatita si encefalopatie. Este o epava. Ar fi murit, daca nu ne-am fi straduit toti medicii, pe specialitatile de care apartin bolile lui, sa il salvam. L-au tinut trei saptamani pe Terapie Intensiva. Daca nu se va abtine de la bautura, la urmatoarea faza din aceasta, cu siguranta, va muri”.

Tratamentul
este de durata

Ieri, sectia de Psihiatrie era arhiplina. Pe cele 60 de paturi erau internati 78 de bolnavi. Multi dintre ei erau in sevraj dupa ce au consumat alcool timp indelungat si in cantitati foarte mari. Numai sambata noaptea au fost internati cinci in faza psihotica iar cu o seara inainte, trei. Pentru ca sectia este foarte aglomerata, medicii nu pot sa-i tina internati decat cateva zile. Pentru afectiunile psihice, durata medie de spitalizare este de 14 zile. Dar medicii sunt nevoiti sa-i externeze dupa ce ies din faza psihotica, de sevraj, adica la 3-4 zile de la internare. Or, in cazul unui alcoolic, pentru a avea certitudinea ca riscul tentatiei a fost cat de cat exclus, un tratament eficient este de durata. aIn alte tari, bolnavii de etilism cronic sunt tratati intre patru si sase luni, declara dr. Carmen Covrig. Mai mult decat atat, in Franta, de exemplu, cazurile de etilism, dupa ce ies din faza acuta, sunt internate separat, intr-o sectie aparte, nu raman in Psihiatrie. Asa este normal, pentru ca terapia sa aiba eficienta”.

Doar 13 impatimiti
ai paharului in judet?!

Directia de Sanatate Publica Bacau nu detine o evidenta la zi a persoanelor cu etilism cronic din judet. Ultimele date statistice pe care le-am putut obtine sunt din anul 2007, deoarece raportarea, in cazul acestei afectiuni, este anuala. „Nu avem inca centralizate datele pe anul 2008, ne-a declarat Oana Mocondoi, purtator de cuvant al DSP. Potrivit statisticilor pe 2007, doar 13 persoane au fost internate in spitalele din judetul Bacau cu diagnosticul de etilism cronic”. Discrepanta dintre statistica si binecunoscuta realitate are si o explicatie: pacientii care ajung la spital pentru abuzul de bautura alcoolica sunt „raportati” la autoritatile sanitare pentru complicatii ale etilismului cronic (cum ar fi ciroza, cea mai frecventa dintre acestea).
Elena Tintaru
Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img