La sfarsitul perioadei sarbatorilor, cei care au chefuit zdravan au ajuns la spital. Duminica seara, la Unitatea de Primire Urgente au fost foarte multe cazuri de persoane agresate, pe fondul consumului de alcool. Saloanele de la psihiatrie sunt supraaglomerate cu barbati alcoolici. O batrana a decedat dupa ce a consumat un litru de spirt medicinal.
Dupa ce au chefuit zile in sir, consumand bauturi alcoolice pana nu au mai stiut de ei, cum era de asteptat, multi bacauani au ajuns la spital in stare grava. Unii dintre ei au facut pancreatita acuta, altii, bolnavi deja de hepatita cronica ori ciroza, s-au decompensat in urma numeroaselor pahare pline cu licoarea lui Bachus pe care le-au dat pe gat iar destul de multi s-au ales cu sechele pentru toata viata. Dar si mai tragic este faptul ca din cauza bauturii, cativa au decedat. Duminica seara, pe holul de la Unitatea de Primire Urgente (UPU) a Spitalului Judetean de Urgente nu aveai loc unde sa arunci un ac. La toate cele trei cabinete, de chirurgie, ortopedie si boli interne, dar mai ales la acesta, numarul pacientilor care asteptau sa intre la consultatie au intrecut cu mult asteptarile personalului medico-sanitar de la unitatea amintita. aSurprinzator, nu am avut pacienti cu degeraturi, dar au fost foarte multe cazuri de agresiuni pe fondul consumului de alcool, ne-a declarat doctorita Elena Lamasanu, medicul-sef al UPU. Am avut si pacienti in sevraj tot din cauza bauturilor alcoolice. In general, am avut foarte multi alcoolici”. Duminica seara, personalul medico-sanitar a fost luat cu asalt de asemenea cazuri, dar si de numeroase altele, provocate si de abuzul alimentar. Fata de cei care s-au adresat in zilele anterioare, mult mai multi dintre bolnavii adusi la UPU duminica seara erau intr-o stare foarte grava, ceea ce a impus internarea lor in spital. Numai duminica, la cabinetul de medicina interna au fost acordate peste 70 de consultatii iar la celelalte doua cabinete cel putin cate 30, ceea ce este foarte mult. Din cele mai bine de 130 de cazuri, peste 70 au necesitat spitalizarea. aRar mi s-a intamplat ca din totalul pacientilor care s-au prezentat la consultatie mai bine de jumatate sa trebuiasca sa fie internati, a mai spus doctorita Lamasanu. Erau foarte agitati, fiecare vroia sa fie consultat primul, nu intelegeau ca prioritate au cazurile urgente. Nu aveau bunavointa sa astepte, desi li s-a explicat ca fiecare caz va fi rezolvat”.
Barbatii cu etilism cronic detin ponderea
Dintre cei aflati sub efectul aburilor alcoolici, multi aglomereaza acum sectia Psihiatrie a Spitalului Judetean de Urgenta. Zilnic, la aceasta sectie sunt aduse opt pana la 10 cazuri, din care 80 la suta sunt internate. aMarea majoritate sunt cazuri de decompensare psihotica, pe fondul etilismului cronic, ne-a declarat doctorita Carmen Covrig, medicul-sef al sectiei Psihitarie. Etilismul cronic reprezinta ponderea in patologia din sectia noastra. Zilele acestea vin numai betivi. Cei mai multi sunt barbati, intre 20 si 80 de ani. Daca unele saloane pentru femei sunt aproape goale, in schimb cele pentru barbati sunt supraaglomerate, la doua paturi revin trei pacienti. Foarte multi au fost internati in regim de urgenta”. Sectia are 60 de paturi, din care aproape jumatate sunt pentru femei, iar restul sunt rezervate barbatilor. Ieri, numarul acestora ajunsese la 40. Dar, culmea, si unele femei le-au dat de furca medicilor, tocmai pentru ca sunt mari consumatoare de bauturi alcoolice. Maria C., in varsta de 73 ani, din Vultureni, a fost internata in spital pe 28 decembrie, dupa ce a zacut in curtea casei ore bune in zapada. Familia le-a declarat medicilor ca femeia obisnuia sa consume zilnic cate un litru de spirt medicinal. Ea a fost internata cu degeraturi de gradul II si III la maini, cu etilism cronic si in sevraj. La o saptamana de la internare, in data de 5 ianuarie, pacienta a decedat.Scris de Elena Tintaru