13 noiembrie 2024

ALARMĂ ÎN GOSPODĂRII! Țăranii, obligați să se înregistreze pentru a vinde roșii și castraveți!

Un nou ordin de la Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) promite să schimbe regulile pentru gospodăriile țărănești care vând legume și fructe din propria curte. De acum, micii producători vor fi obligați să se înregistreze oficial la direcțiile județene dacă vor să vândă produsele din grădină, scrie avocat.net! Și asta nu e tot – vânzările sunt strict limitate la 800 de kilograme pe an. Mai mult de atât? E nevoie de firmă!

Procedura și birocrația: Ce trebuie să facă țăranul?

Nu mai e suficient să vinzi roșiile direct din grădină la piață. Noul proiect de ordin introduce un întreg sistem de înregistrare „simplificat” – dar care cere o serie de acte și aprobări! Țăranii trebuie să meargă la direcțiile județene de sănătate veterinară cu:



  • Copia buletinului,
  • Notificare despre activitățile desfășurate,
  • Documente de sănătate atât pentru ei, cât și pentru membrii familiei,
  • Atestat de producător și carnet de comercializare,
  • Și, bineînțeles, dovada plății taxelor!

Fructe și legume doar în piață sau la poartă!

Dacă ai norocul să te încadrezi în limita de 800 kg anual, ai voie să vinzi produsele în piață, în târguri locale, sau direct la poarta casei. Dar, atenție, produsele trebuie să fie sigure, etichetate conform normelor europene și ambalate corespunzător. ANSVSA nu se oprește aici: produsele trebuie să respecte și regulamentele de igienă impuse de UE.

Gospodărie sau afacere?

Pentru cei care vor să depășească limita de 800 kg, singura cale este să se transforme în persoane juridice, cu toate costurile și complicațiile aferente. După ce se înființează o firmă, producătorii vor avea nevoie și de alte documente speciale pentru siguranța alimentelor, conform normei sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Controlul și birocrația se vor extinde

ANSVSA promite că va monitoriza toate aceste gospodării pentru a verifica respectarea normelor de siguranță alimentară. Așadar, pentru mulți dintre micii producători, drumul către piață devine tot mai anevoios și birocratic.

ATENȚIE! Proiectul de ordin va intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, după aprobarea de către președintele ANSVSA. Astfel, producătorii locali au puțin timp la dispoziție să se pregătească pentru schimbările care, spun ei, ar putea lovi micile afaceri de familie.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014