15 noiembrie 2024

Al doilea focar de Pestă Porcină Africană în localitatea Onești

Marți, 19 martie, a fost confirmată prezența virusul pestei porcine africane (PPA) la un porc domestic mort în gospodăria unui proprietar din Onești. Diagnosticul a fost stabilit de IDSA – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală.

De la notificarea suspiciunii de boală, pe probele analizate de Laboratorul de Sănătate Veterinară și Siguranța Alimentelor Bacău serviciile veterinare au intervenit de urgență.



„Gospodăria afectată – ne-a informai directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bacău (DSVSA), Niky Liviu Vrabie – a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport. De asemenea, s-a procedat la uciderea preventivă a unui porc rămas în exploatație, la ecarisarea cadavrului și dezinfecția în focar.

Tot marți, în ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor a fost aprobat Programul de măsuri pe care DSVSA și instituțiile cu atribuții îl aplică în zonele de restricție.

ZONA DE PROTECȚIE cuprinde localitatea Onești, pe o rază de 3 km în jurul exploatației infectate;
ZONA DE SUPRAVEGHERE, pe o rază de 10 km în jurul exploatației infectate, în care este inclusă și zona de protecție, și cuprinde localitățile Bârsănești, Caraclău – comuna Bărsănești; Brătila – comuna Helegiu; Temelia, Motocești, Gura Văii – comuna Gura Văii; Borzești, Slobozia – municipiul Onești; Răcăuți, Buciumi – comuna Buciumi; Gutinaș, Rădeana, Bogdana, Ștefan cel Mare – comuna Ștefan cel Mare; Cașin, Curița – comuna Cașin; Filipești, Bogdănești – comuna Bogdănești, Pârgărești, Pârâul Boghii, Nicorești, Bahna – comuna Pârgărești; Tuta, Viișoara, Târgu Trotuș – comuna Târgu Trotuș, Târgu Ocna – orașul Târgu Ocna, Marginea – comuna Oituz, Lupești, comuna Mănăstirea Cașin.

Ce măsuri s-au impus

O campanie de conștientizare a cetățenilor, prin instalarea semnelor și panourilor de avertizare pe căile de acces din zonele de protecție. Aceste semne se vor instala și pe drumurile care delimitează granițele zonelor de protecție și de supraveghere.

În toate locurile de mare vizibilitate din localitățile cu restricții vor fi amplasate afișe cu reguli simple și clare pe care toți crescătorii de suine au obligația să le respecte pentru a preveni răspândirea bolii;

Examinarea clinică, a tuturor porcilor înregistrați la recensământul efectuat în perioada 25.02 – 8.03.2019 și depistarea altor exploatații în care sunt crescuți porci, operațiune efectuată de medicii veterinari oficiali ai DSVSA;

Amplasarea de dezinfectoare rutiere în jurul focarului ;

Prin grija autorității publice locale, la intrările și ieșirile din gospodăriile populației care dețin porci din perimetrul stabilit de DSVSA, în jurul focarului, se vor instala dezinfectoare individuale în termen de 5 zile de la adoptarea prezentului plan de măsuri ;

În vederea descurajării comerțului ilicit cu porci vii, carne și produse din carne, se fac controale în trafic în zonele de restricție;

Se interzice circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private. Această interdicție nu trebuie să se aplice la tranzitul de porci pe cale rutieră, fără descărcare sau oprire, cu documente legale;

În zonele în care s-a identificat PPA la porc domestic, în Fondul de vânătoare de pe raza unității administrativ teritoriale se face vânătoarea intensivă până la reducerea efectivelor de mistreți la limita cotelor optime

Ce trebuie să respecte crescătorii de porci

Circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private, sunt interzise.

Se interzice intrarea / ieșirea porcilor din exploatație în perioada restricțiilor.

Nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în exploatație, nici nu poate ieși din aceasta, fără autorizarea DSV.

Anunțați imediat medicul veterinar de apariția oricăror semne de boală sau mortalitate la porcii din gospodărie.

Se interzice creșterea liberă a porcinelor domestice în vecinătatea pădurilor, precum și pe suprafața gropilor de gunoi și în raza acestora, în scopul evitării contactului cu populația de porci mistreți.

Creșteți porcii în spații împrejmuite, în adăposturi închise, cu respectarea condițiilor de igienă, microclimat și bunăstare.

Nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat chiar ca pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică.

NU CUMPĂRAȚI PURCEI DIN LOCURI NECUNOSCUTE, DE LA INTERMEDIARI SAU MIJLOCITORI DE ANIMALE, FĂRĂ A FI IDENTIFICAȚI (CU CROTALIE) ȘI FĂRĂ CERTIFICAT SANITAR VETERINAR DE SĂNĂTATE ELIBERAT DE MEDICUL VETERINAR, PENTRU CĂ EXISTĂ PERICOLUL SĂ INTRODUCEȚI ÎN GOSPODĂRIE PORCI BOLNAVI ȘI ASTFEL SĂ DIFUZAȚI PESTA PORCINĂ AFRICANĂ.

Se interzice sacrificarea porcilor din gospodărie fără anunțarea medicului veterinar.

Colaborați cu medicul veterinar arondat pentru efectuarea examenelor clinice și recoltarea probelor pentru examene de laborator.

Este interzisă scoaterea din gospodărie a cărnii de porc și produselor provenite de la aceștia.
Nu comercializați carnea proaspătă și produsele din carne de porc rezultate din tăierea porcinelor în exploatația proprie (consumul acestor produse se face numai în exploatația respectivă, după examenul de specialitate asigurat de medicul veterinar arondat).

Nerespectarea acestor măsuri poate atrage sancțiuni contravenționale sau penale după caz. Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici și mistreții.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014