Doar o treime din primarii au depus la timp documentatia. Peste 16.000 familii vor beneficia de ajutorul de incalzire abia din ianuarie 2014. Multe dintre cele mai sarace nu se stie când il vor primi, pentru ca banii necesari trebuie dati de catre primarii.
Zeci de mii de familii care isi incalzesc locuinta cu lemne, carbune sau combustibil lichid nu vor avea parte de ajutorul de incalzire inainte de Craciun. Si aceasta deoarece primaria de care apartin nu a prezentat la timp documentatia ori nu dispune de fondurile necesare platii pentru cei care au dreptul si la ajutor social. Practic, doua treimi din primarii au ratat ultima zi de depunere a documentatiei pentru acordarea in aceasta luna a ajutoarelor de incalzire pe baza de lemne, carbune sau combustibil lichid. Din cele 93 de primarii din judet, numai 31 au reusit sa prezinte in termenul stabilit, adica pâna vineri, 29 noiembrie, inclusiv, actele necesare la Agentia Judeteana de Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Bacau.
„Din cele 31 de localitati 7.813 familii au dreptul la aceasta prestatie sociala. Ele reprezinta aproximativ 30 la suta din numarul total estimat al beneficiarilor din judet. Pentru ele deja am solicitat de la Ministerul Muncii suma necesara. Banii vor intra in contul celor 31 de primarii in perioada 15-20 decembrie. Prin urmare, aceste primarii vor putea face plata ajutoarelor de incalzire pâna in 24 decembrie.”
Gheorghe Apostu, consilier superior la AJPIS Bacau.
Asadar, un cadou de Craciun pentru cele 7.813 familii, mai ales ca din acest an ajutorul de incalzire cu lemne se achita odata pentru tot sezonul rece. Pentru iarna 2013-2014, adica perioada noiembrie-martie, ajutorul lunar de incalzire pe baza de lemne, carbune sau combustibil lichid este de 16 lei, 20 lei, 26 lei, 30 lei, 34 lei, 39 lei, 44 lei, 48 lei sau 54 lei, in functie de venitul pe fiecare membru de familie. Cei care beneficiaza de ajutor social au dreptul lunar la 58 lei pentru incalzirea locuintei. Prin urmare, cea mai mare suma care se acorda pe toata iarna este de 290 lei.
Semnale ingrijoratoare de la primarii
Cele 62 de primarii vor putea transmite documentatia si de acum incolo, dar banii vor intra in contul lor abia in ianuarie 2014. In cele 62 de localitati, mai mult ca sigur, cel putin 16.000 de familii se incadreaza in criteriile prevazute de lege pentru a beneficia de ajutor de incalzire cu lemne. Dar si mai vitregite vor fi mare parte dintre familiile care se incadreaza in Legea 416/2001 a venitului minim garantat si, astfel, beneficiaza si de ajutor social. Desi sunt cele mai sarace, multe dintre ele vor trebui sa astepte mult si bine pâna ce vor primi banii pentru incalzirea locuintei, pentru ca, potrivit legii, acest ajutor nu se acorda din bugetul de stat ci din cel al primariei.
„Avem semnale ca unele primarii nu au bani pentru plata ajutorului de incalzire catre beneficiarii Legii 416, a mai declarat Gheorghe Apostu. Unele nici nu au adus documentatia pentru acestia, asa cum este cazul Primariei Plopana. I-am intors cu toate dosarele, deoarece trebuie sa le aduca si pentru beneficiarii de ajutor social. Stabilirea dreptului la ajutorul de incalzire nu este conditionata de bugetul primariei. Aceasta, daca nu-l plateste celor care se incadreaza in Legea 416, face un abuz.”
Vor plati daca vor avea bani!
Lucica Dorneanu, referent social in cadrul Primariei Plopana, afirma ca va duce astazi situatiile necesare. „Am dus documentele pentru pensionari, pentru alocatiile de stat, pentru alocatiile de intretinere… Mâine (azi, n. r.) duc si documentele pentru ajutoarele de incalzire destinate celor cu venit minim garantat. Nu le-am dus azi pentru ca voiam sa-i platim in decembrie.” Ea afirma ca si acestea sunt acoperite din bugetul de stat.
„Nu se platesc din fonduri proprii. Sunt sume repartizate de Consiliul Judetean. Noi nu avem bani!” Din pacate, referentul nu cunoaste legea. Vasile Banu, primarul comunei Filipeni, sustine ca va achita ajutoarele de incalzire pe 8 decembrie: „Sunt 36 de dosare la Legea 416. Lor le vom plati cu prioritate. I-am mai triat si noi, acestia, care au ramas, sunt cei mai amarâti. Ceilalti vor astepta sa vina banii de la bugetul de stat.”
Efortul financiar ar fi de circa 106 milioane de lei vechi. Cornel Huiban, primarul comunei Secuieni, afirma ca nu stie, deocamdata, daca vor fi resurse pentru aceasta categorie de beneficiari. „Vom mai analiza o data bugetul pe 2013 in sedinta de Consiliu Local si vom vedea daca sunt sau nu sunt bani. Avem 50 de beneficiari la Legea 416 care ar trebui sa primeasca 295 de lei fiecare. Noi vom incerca sa platim acesti bani. Ramâne de vazut!” El a adaugat ca, la sfârsit de an, „sunt probleme cu banii si la nivel de tara, nu doar in comune.”
Potrivit art.26, al.4, din OUG 27/2013, pentru modificarea si completarea OUG 70/2011 privind masurile de protectie in perioada sezonului rece, “fondurile necesare pentru plata ajutorului de incalzire” celor care sunt beneficiari ai Legii 416/2001 “se asigura din bugetele locale”. Aceeasi OUG 27/2013 mai prevede ca pentru beneficiarii Legii 416/2001, ajutorul de incalzire se poate acorda si in natura, adica sub forma de lemne, carbune sau combustibil petrolier.
Elena Tintaru
Silvia Patrascanu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.