28 octombrie 2024
ActualitateAjutoare sociale, doar pe hartie: Mii de familii au pierdut alimentele de...

Ajutoare sociale, doar pe hartie: Mii de familii au pierdut alimentele de la UE

Dintre cele 93 primarii, anul acesta 65 nu au dat
niciun leu ajutor social. Unele tin cererile in sertar, pentru a nu-si crea obligatii. Deoarece nu li s-a dat decizie de ajutor social, peste 5.000 de familii au pierdut alimentele venite de la UE.

Zeci de mii de familii figureaza doar pe hartie ca beneficiare ale venitului minim garantat (ajutorul social, prevazut de Legea 416/2001). Din cele 93 de primarii din judet, nu mai putin de 65 nu au dat ajutorul anul acesta niciunei familii indreptatite. aO parte dintre primarii nici nu mai instrumenteaza cererile de ajutor ale familiilor fara venit, pentru a
nu-si crea obligatii de plata fata de ele, ne-a spus Gheorghe Apostu, directorul Directiei de Munca si Incluziune Sociala (DMIS). Primarii trebuie sa stie, insa, ca din sumele prevazute pentru Protectia Sociala nu se taie nimic. De altfel, Guvernul a si alocat sumele necesare, prin buget”. Familiile ale caror cereri sunt tinute in asteptare nu pierd numai ajutorul social ci si produsele alimentare venite de la Uniunea Europeana. Pentru ca nu au emis decizie de acordare a ajutorului social, desi sunt indreptatite la acesta, peste 5.000 de familii nu au avut parte nici de alimentele venite de la Comunitatea Europeana.



aGuvernul ar trebui sa anuleze legea”

Ion Osolos, primarul comunei Oituz, arata ca motivul pentru care nu a platit ajutoarele sociale e simplu, iar solutia nu tine de bunavointa CL Oituz: „Nu avem bani. Guvernul ar trebui sa anuleze legea sau sa dea bani. Vreo trei luni, in 2008, le-am achitat din bugetul local, dar acum, cu saracia asta, nu mai avem de unde”. La Oituz sunt 110 beneficiari, ceea ce inseamna pentru autoritati un efort financiar de 60 de milioane de lei vechi/luna. Nici Primaria Nicolae Balcescu nu e la zi cu platile, desi are doar 6 beneficiari de ajutor social. „Ieri s-a aprobat bugetul si le vom da banii, nici nu se pune problema, a declarat edilul Anton Siler. Nu era aprobat bugetul si nu aveam voie sa facem plati”. Nu e vorba, insa, doar de 2009 si bugetul aferent, ci si de ultimele patru luni din 2008. In comuna Blagesti sunt 335 de dosare, 98 la suta dintre beneficiari fiind din Sipote si Poiana Negustorului. „Aprobam, acum, bugetul si vom plati, dar numai cate o luna pe trimestru”, declara Laurentiu Munteanu, primar. Din cote defalcate din TVA, CL Blagesti a primit 34 de miliarde de lei vechi, din care „27,7 miliarde vor merge la salariile profesorilor”. Raman 6,4 miliarde pentru salariile asistentilor personali ai persoanelor cu handicap si ajutoarele sociale.”Am cerut de la CJ Bacau, dar ne-a dat 500 de milioane. stia sunt banii, platim si noi cat putem” a conchis edilul.

Silvia Patrascanu,
Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img