Banii vor veni sub formă de microgranturi de 5.000 de euro, și granturi de maximum 120.000 de euro, pentru capitalul de lucru, în funcție de cifra de afaceri înregistrată în anul 2019.
Microgranturi de cel puțin 5.000 de euro, dar și sume nerambursabile de maximum 120.000 euro, sub formă de sumă forfetară, vor putea solicita firmele din domeniul agroalimentar, inclusiv PFA-urile. Sumele sunt prevăzute în OUG 61/2022, publicată în această lună, și reprezintă ajutoare acordate societăților care au fost afectate de criza Covid. Schema de ajutor de stat, accesibilă prin aplicația online IMM Recover, este inclusă în Programul Operațional Competitivitate 2014 – 2020, urmând a fi administrată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (microgranturile de 5.000 de euro) și de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (granturile pentru capital de lucru).
Primii veniți, primii serviți
Cererile de sprijin vor fi selectate la finanțare în ordinea depunerii lor, în limita bugetului disponibil. Vor putea beneficia de aceste ajutoare întreprinderile mici și mijlocii, inclusiv microîntreprinderile, PFA-urile, întreprinderile individuale sau întreprinderile familiale. În plus, pot aplica la această schemă de sprijin și societățile agricole, cooperativele agricole, precum și grupurile și organizațiile de producători. Practic, ajutoarele vor fi direcționate către firmele și PFA-urile care activează în gricultură (cultivarea cerealelor, cultivarea strugurilor, cultivarea fructelor, creșterea animalelor), industria alimentară (prelucrarea și conservarea cărnii, fabricarea pâinii și a altor alimente, a băuturilor răcoritoare nealcoolice), silvicultură și pescuit.
Menținerea angajaților, cel puțin șase luni, după primirea ajutorului
Pentru a beneficia de aceste subvenții, solicitanții trebuie să fi desfășurat activitate curentă/operațională pe perioada a cel puțin trei luni calendaristice, înainte de 31 decembrie 2019, și să fi obținut o cifră de afaceri/venituri de cel puțin echivalentul în lei a 5.000 euro la data de 31 decembrie 2019. În plus, firmele beneficiare sunt obligate să-și mențină activitatea pe o perioadă de cel puțin șase luni de la acordarea micrograntului. Banii primiți de la stat vor putea fi folosiți, printre altele, pentru acoperirea cheltuielilor privind stocurile de materii prime, materiale, mărfuri, precum și alte categorii de stocuri necesare activității curente/operaționale desfășurate, precum și pentru plata datoriilor curente și restante față de furnizorii curenți, inclusiv față de furnizorii de utilități. Sumele vor mai fi destinate și acoperirii cheltuielilor cu chiria și/sau a cheltuielilor privind arenda sau redevența pentru terenurile agricole. Alte activități finanțate mai sunt achiziția de echipamente, utilaje, instalații și tehnologii necesare reluării activității curente/operaționale și cheltuielile privind plata datoriilor către bugetul statului și bugetele locale.
Florentin Radu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.