27 decembrie 2024

Ajutoare de incalzire cu dedicatie

Start la pomana de iarna

Familiile care primesc cadura de la CET vor beneficia de un ajutor de incalzire mai mare. La acest drept vor avea acces si familii cu venituri mult mai mari. Pentru familiile si persoanele singure care isi asigura incalzirea locuintei pe baza de gaze naturale sau lemne plafonul de venit in functie de care se da ajutorul nu a crescut. A ramas neschimbat si cuantumul ajutorului.

Contrar asteptarilor cel putin pentru o parte din populatie ajutorul de incalzire va fi chiar mai avantajos decat a fost in anii anteriori. Potrivit unui proiect de ordonanta, afisat pe site-ul Ministerului Muncii, pentru cei care sunt racordati la sistemul centralizat de termoficare, plafonul de venit pe fiecare membru de familie, in functie de care se acorda aceasta prestatie sociala, a fost majorat de la 615 lei la 786 lei pentru familii si de la 615 lei la 1.082 lei, pentru persoana singura. O alta modificare preconizata la legislatia actuala se refera la faptul ca pentru familiile ori persoanele singure vulnerabile in functie de nivelul veniturilor lor factura de energie termica furnizata de centralele termo-electrice va fi compensata de la bugetul de stat, dar si de la cel local. Compensarea va fi aplicata la un consum mediu lunar, stabilit intr-o anexa la ordonanta.

Avantaje in plus pentru cei legati de CET



Pentru familiile care au un venit net pe fiecare membru component de pana in 786 lei, compensarea facturii (la nivelul consumului mediu lunar) va fi in proportie de 5-90 la suta de la bugetul de stat. Persoanele singure cu un venit de maximum 1.082 lei, pot primi din aceeasi sursa de finantare o compensare de 10-100 la suta din factura. La randul lor, in completare, consiliile locale pot veni si ele cu o compensare a facturii la energia termica. Ele au dreptul sa deconteze pana la 7, 14, 20, 27, 33, 40, 46, 53, 59 sau 61 la suta din factura, in functie de transele de venit, care nu depasesc 786 lei. Persoanele singure cu venituri intre 786,1 lei si 1.082 lei au sansa de a beneficia de o compensare de la bugetul local de pana la 63 la suta. Asadar, o parte dintre cei care sunt legati de sistemul centralizat de termoficare nu vor plati niciun leu din factura de incalzire. In plus, vor avea acces la ajutor mult mai multe familii din aceasta categorie.

Altii, discriminati

In schimb, este evident ca familiile si persoanele singure care isi asigura incalzirea locuintei pe baza de gaze naturale (au centrale termice de apartament) sau combustibili solizi (lemne, carbune) ori petrolieri vor fi discriminate. Pentru ele plafonul de venit pe fiecare membru de familie si cuantumul ajutorului nu au crescut deloc. Prin urmare, numai cele care au pana in 615 lei venit pe fiecare persoana componenta vor avea acces la sprijin financiar pentru incalzirea locuintei. Cei care au centrala termica pe gaze vor primi, in raport de transa de venit in care se incadreaza si care sunt cele de pana in 615 lei, vor primi un ajutor lunar de 262 lei, 162 lei, 137 lei, 112 lei, 87 lei, 62 lei, 44 lei, 31 lei sau 19 lei. Familiile si persoanele singure care isi incalzesc locuinta cu lemne, carbune sau combustibil petrolier si au, de asemenea, pana in 615 lei pe fiecare membru component vor beneficia, ca si in anii trecuti, de un ajutor lunar in cuantum de 54 lei, 48 lei, 44 lei, 39 lei, 34 lei, 30 lei, 26 lei, 20 lei ori 16 lei, in functie transa de venit in care se incadreaza. Cele beneficiare de ajutor social, prevazut de Legea 416/2001, a venitului minim garantat, au dreptul la 58 lei.

Aceleasi documente de completat

Pentru a obtine ajutor de incalzire, solicitantul trebuie sa completeze o cerere si o declaratie pe propria raspundere privind componenta familiei, veniturile acestora si bunurile mobile si imobile pe care le detine. Pentru energia termica si gazele naturale, formularele de cerere si declaratie sunt transmise de catre primarii furnizorilor pana in data de 15 septembrie. Furnizorii le vor trimite titularilor de contract (consumatori sau asociatii de proprietari) pana in 25 septembrie. Titularul de drept le va depune la primarie pana in 15 octombrie. La randul lor, primarii vor emite dispozitia de acordare a ajutorului pentru tot sezonul rece (1 noiembrie-31 martie) pana la 15 noiembrie. Pentru iarna 2011-2012, insa, toate aceste termene vor fi decalate cu maximum 10 zile.

Sanctiuni dure

Familiile care vor incerca sa pacaleasca statul ori primaria risca sanctiuni extrem de severe. Declararea unor venituri mai mici sau a unui numar mai mare de membri de familie poate fi considerata infractiune de fals, uz de fals sau inselaciune, fapt care se pedepseste, potrivit Codului Penal. Dar proiectul de ordonanta, pentru aceeasi fapta, prevede amenda de 200-1.000 lei. Pentru nerespectarea unor prevederi din ordonanta, primariile, serviciile publice de asistenta sociala, asistentii sociali, asociatiile de proprietari si furnizorii risca si ei sanctionarea cu amenda. Primariile pot fi amendate cu 1.000-5.000 lei, iar ceilalti, cu 500-2.000 lei.

In cazul familiilor care sunt racordate la sistemul centralizat de incalzire si care au un venit net de pana in 155 lei/ pe fiecare membru component, 90 la suta din factura (consumul mediu lunar) se acopera de la bugetul de stat. Din aceeasi sursa de finantare, cei care au un venit de 155,1-210 lei vor beneficia de o compensare de 80 la suta, la 210,1-260 lei, de 70 la suta, la 260,1-310 lei, de 60 la suta, la 310,1-355 lei, de 50 la suta, la 355,1-425 lei, de 40 la suta, la 425,1-480 lei, de 30 la suta, la 480,1-540 lei, de 20 la suta, la 540,1-615 lei, de 10 la suta iar familiile cu un venit de 615,1-786 lei, vor primi o compensare de 5 la suta. Persoanele singure, in functie de transa de venit in care se incadreaza, dar nu mai mare de 786 lei, vor beneficia de o majorare cu 10 la suta a compensarii. Asadar, pentru ele compensarea va fi de 15-100 la suta. Cat despre persoanele singure cu un venit cuprins intre 786,1 lei si 1.082 lei, in cazul lor compensarea va fi de 10 la suta.

La stabilirea venitului mediu net pe fiecare membru de familie se iau in considerare toate veniturile realizate, inclusiv cele obtinute din drepturi de asigurari sociale de stat si de somaj, obligatii legale de intretinere, indemnizatii si ajutoare cu caracter permanent. Nu se iau in calcul ajutorul social, bursele de studiu si cele sociale, precum si sprijinul financiar acordat elevilor in cadrul Programului national de protectie sociala "Bani de liceu". Dar se va tine cont si de bunurile mobile si imobile pe care le detine cel care solicita ajutor. Proiectul de ordonanta contine si doua anexe, una dintre ele referindu-se la bunurile de stricta necesitate care sunt acceptate la acordarea ajutorului. Orice bun care depaseste lista din anexa atrage dupa sine excluderea de la plata ajutorului de incalzire.

Pomana pentru 3000 de familii

Locatarii blocurilor sunt impartiti de autoritati in doua categorii. Unii sunt preferati si ajutati (de autoritatile centrale si locale ), iar ceilalti sunt obligati sa plateasca pana si ceea ce nu consuma. In timp ce proprietarii apartamentelor dotate cu centrala termica primesc de la bugetul de stat un ajutor de caldura limitat, iar de la bugetul local nici macar un leut, cei care au ramas fideli sistemului centralizat de incalzire sunt subventionati generos. Anul trecut, de exemplu, Primaria Bacau le-a promis bacauanilor ca le va acorda sprijin pentru a suporta mai usor facturile de iarna. S-a dovedit, in cele din urma, ca pentru primarie bacauani inseamna cam 3000 de familii. Prima conditie pentru a fi sprijinit de autoritatea locala era sa fii consumator al CET. A doua, sa te legi pe viata de furnizorul de agent termic printr-o conventie. Asa se explica de ce, in ciuda plafonului de venit mai mult decat generos (1318 de lei/luna/membru de familie), doar pentru 3.000 de apartamente din cele aproape 20.000 bransate la CET s-a acordat ajutorul de la bugetul local. Cei mai multi consumatori au refuzat pomana de teama ca nu li se va mai permite debransarea de la sistemul centralizat. „Din asociatia noastra, 40 de proprietari au incheiat anul trecut conventie cu CET-ul pentru ajutorul de caldura, a declarat Aurel Acatincai, presedintele Asociatiei 75. Unii au refuzat gandindu-se ca, oricum, dupa alegeri nu se va mai acorda. Probabil ca li se vor mai plati facturile iarna asta si gata.”

O parte din factura, in spinarea celor cu centrala proprie

Proprietarii apartamentelor bransate la CET au fost (si raman, se pare) rasfatati cu ajutoare. Daca in iarna 2009-2010 acestia plateau sute de lei pe luna pentru incalzirea unui apartament, in sezonul rece urmator facturile s-au diminuat considerabil. Explicatia este simpla: un ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Serviciilor Comunitare (ANRSC) a impus proprietarilor de centrale individuale de apartamente sa contribuie la plata facturilor de la CET. Acestora li s-au repartizat diferite sume reprezentand costul agentului termic din instalatiile si spatiile comune ale blocurilor. Dupa cum sesizau administratorii mai multor asociatii de proprietari, cei debransati erau obligati sa cotizeze la sistemul centralizat cu 20-30 de lei/luna, iar cei din apartamentele bransate la CET aveau o factura de 70-100 de lei. Mai mult, aceasta era aproape integral platita de la bugetul local la care contribuisera si vecinii lor „nesubventionati”. Situatia a starnit nemultumire in asociatiile de proprietari. „A fost foarte nedrept, a spus presedintele Asociatiei 75. Au ajuns cei cu centrale sa cheltuiasca mai mult la caldura decat vecinii din sistem centralizat. Sunt considerati instariti, dar unii au facut rate pentru centrala, s-au indatorat ca sa aiba servicii mai bune decat de la CET si costuri mai mici.”

„Modul acesta de acordare a ajutorului de caldura,a subventiilor, urmareste incurajarea locatarilor sa treaca inapoi la CET. Pe de o parte sunt ajutati cei din sistemul centralizat, pe de alta parte, celor cu centrala termica li se umfla facturile la gaze si platesc CET-ului caldura care circula pe tevi si prin subsoluri.”Aurel Acatincai, presedinte Asociatia de proprietari 75
Ajutorul de caldura acordat de Primaria Bacau in iarna 2010-2011:

noiembrie 2010 – 209.633 lei pentru 2599 consumatori
decembrie 2010 – 465.572 lei pentru 2925 consumatori
ianuarie 2011 – 521.015 lei pentru 3203 consumatori
februarie 2011 – 479.336 lei pentru 3215 consumatori
martie 2011 – 454.150 lei pentru 3073 consumatori

Subventionarea caldurii furnizate de CET are drept scop tinerea in viata a acestei societati. Recent, conducerea CET a anuntat ca debransarile din aceasta vara au fost mai reduse decat in anii trecuti. Societatea bacauana de termoficare isi propune ca in perioada urmatoare sa castige clienti. „Avem in vedere 39 de noi consumatori, a declarat directorul Sorin Adrian Capat. Avem o cerere din partea Aerostar. Poate vom reusi racordarea chiar in acest sezon. Ar fi un consumator echivalent a 8000 de apartamente.”
Elena Tintaru
Doina Mincu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img