25 noiembrie 2024

Ajutoare de incalzire care ard la buzunar

Zeci de primarii se lupta cu debitorii

Nu mai putin de 35 de primarii mai au de recuperat din ajutoarele de incalzire achitate necuvenit iarna trecuta. Debitorii mai au de dat inapoi peste 100.000 lei. In aceasta iarna numarul beneficiarilor a scazut semnificativ.



A trecut deja jumatate din aceasta iarna, dar foarte multe primarii nu au reusit nici acum sa ia inapoi sumele achitate necuvenit drept ajutoare de incalzire pentru sezonul rece 2011-2012. „Este vorba despre 35 de primarii care nu au recuperat nici acum tot debitul de la familiile care au primit ajutor de incalzire fara sa aiba dreptul. Familiile in cauza au declarat un numar mai mare de membri componenti, au trecut in cerere venituri mai mici ori mai putine bunuri. Prin urmare, au obtinut ajutorul in mod ilegal. De aceea trebuie sa-l dea inapoi. Conform legii, primariile au obligatia sa recupereze banii din ajutoarele de incalzire platite necuvenit, pentru ca ele stabilesc dreptul”, ne-a spus Cristina Ciobanu, directorul Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Bacau. Situatia prezentata de catre seful acestei institutii a fost constatata in primavara anului trecut de catre Curtea de Conturi care a verificat acordarea ajutoarelor de incalzire in sezonul rece 2011-2012. De atunci a trecut aproape un an, dar din debitul stabilit a fost recuperat numai 43 la suta, desi OUG 70/2011 prevede ca „sumele platite necuvenit se recupereaza de catre serviciul de specialitate al primariei, de la beneficiar, in termen de maximum trei luni”. Nu mai putin de 2.502 familii au fost depistate ca au primit necuvenit ajutor de incalzire in iarna trecuta. Debitul total constatat astfel s-a ridicat la 200.332 lei.

Mai putin cu peste 5.000 de beneficiari

Verificarile intreprinse nu au condus numai la depistarea celor care au beneficiat pe nedrept de ajutor. Ele au avut si un alt efect. Dupa control este cert ca le-au fost inchise portile multora dintre cei care ar mai fi avut intentia de a obtine ajutor fara a avea dreptul la el. Dovada sta faptul ca, desi criteriile de acordare a ajutorului de incalzire nu s-au schimbat, in aceasta iarna numarul beneficiarilor a scazut semnificativ. Pentru noiembrie si decembrie 2012, in judetul Bacau au fost achitate lunar, in medie, 57.100 de asemenea prestatii sociale la tot atâtea familii, fata de peste 62.400, in sezonul rece 2011-2012. Dar nu este exclus ca si printre cei 57.100 beneficiari sa mai fie gasiti câtiva ori mai multi care, intentionat sau nu, au trecut incorect numarul membrilor de familie, veniturile si bunurile, in declaratia pe propria raspundere. O noua verificare a legalitatii acordarii prestatiilor sociale, implicit a ajutoarelor de incalzire, a fost demarata deja de catre Curtea de Conturi, impreuna cu AJPIS Bacau. Dar, la rândul lor, primariile au obligatia ca pâna la debutul sezonului rece urmator sa faca anchete sociale la cel putin 60 la suta dintre beneficiari, pentru a vedea daca datele inscrise de catre acestia in declaratie sunt corecte. Potrivit OUG 70/2011 declararea unui numar mai mare de membri de familie sau a unor venituri mai mici decât cele reale, pentru a obtine foloase materiale necuvenite, constituie infractiune de fals, uz de fals sau inselaciune si se pedepseste conform Codului penal. Daca o primarie constata ca titularul de drept a savârsit o astfel de infractiune, primarul are obligatia sa sesizeze Parchetul.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014