Agricultorii băcăuani pot cere de la stat sume care să compenseze efectele produse de invazia cerealelor ieftine din Ucraina. Astfel, până pe 11 mai a.c., cei interesați trebuie să depună cererile de ajutor la centrele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Bacău.
Prin această schemă de susținere financiară, se urmărește compensarea cheltuielilor făcute de producătorii agricoli depozitarea în spaţii proprii sau depozitarea în custodie la terţi a grâului din producţia proprie obținută anul trecut. Una dintre condiții este ca aceste cantități de cereale să fi fost depozitate până la data de 1 februarie 2023. Cererile se transmit prin fax, poştă sau eletronic, la centrele APIA. „Documentele justificative depuse/transmise în copie vor fi certificate pentru conformitate cu originalul de către solicitantul sprijinului, însușite prin semnătură și vor purta sintagma «conform cu originalul»”, au precizat reprezentanții APIA.
Comercianții de cereale, excluși de la ajutor
Nu pot solicita aceste granturi cei care au cereale achiziționate de la terți, și nu provenite din producţia proprie. De altfel, conform HG nr. 352/2023, normativul prin care se acordă acest ajutor, vor putea cere aceste subvenții fermierii cărora le-au fost identificate culturile înfiinţate anul trecut, prin controalele oficiale efectuate în teren și administrativ de angajații APIA. Pe de altă parte, și documentele care trebuie depuse la APIA certifică acea calitate de producător, nu și de trader de cereale. Astfel, pe lângă cererea de acordare a sprijinului de urgență, dosarul trebuie să conțină, în cazul depozitării la terţi, copia contractului de depozit custodie temporară şi prestări servicii, încheiat între deponentul producător agricol şi depozitar, certificată prin semnătură și sintagma „conform cu originalul”, copiile documentelor de identificare existente la dosarul cererii unice de plată depuse la APIA pentru anul de cerere 2022 (în cazul în care nu sunt modificate, rămân valabile şi pentru acordarea prezentului ajutor). În plus, în cazul producătorilor agricoli persoane fizice, se mai atașează și o declaraţie pe propria răspundere privind stocul de grâu la data de 1 februarie 2023, precum și o copie după documentul cu coordonatele bancare (dacă acestea sunt diferite faţă de cele deja înscrise în cererea unică de plată 2022).
Sute de fermieri ar putea beneficia de sprijin de la stat
În total, se alocă 20,1 milioane de euro, din care jumătate sunt fonduri europene, iar diferența, sume asigurate de la bugetul de stat. Potrivit HG nr. 352/2023, cuantumul unitar al grantului se exprimă în lei/tonă și se calculează de către APIA, prin raportarea celor peste 20 de milioane de euro la cantitățile totale depozitate, comunicate de către Agenție. Suma care se acordă fiecărui producător agricol beneficiar este obținută din înmulțirea grantului unitar de 20,1 milioane de euro) cu cantitatea de grâu din recolta proprie a anului 2022, depozitată de către acesta la data de 1 februarie 2023 și declarată în cererea de solicitare a ajutorului. „Deocamdată, au fost depuse doar trei cereri. Este dificil de precizat câți beneficiari ar putea depune solicitări de ajutor. Petru că, de exemplu, la nivel de județ, sunt peste 400 de fermieri care dețin fiecare mai mult de 50 de hectare de teren agricol. Or, nu toți au înființat, anul trecut, culturi de grâu. Pe de altă parte, este foarte posibil ca mulți dintre acești mari fermieri să fi vândut din recoltele de grâu, având nevoie de bani pentru următoarea campanie. Totodată, nu-i putem exclude nici pe deținătorii de suprafețe mai mici de 50 de hectare, care, la fel, pot avea stocuri de grâu”, a precizat Ionuț Trofin, directorul executiv al APIA Bacău.
O picătură într-un ocean
Reamintim că asociațiile de fermieri au reclamat din start că suma este insuficientă pentru a acoperi pierderile cauzate de importul de cereale ieftine de la ucrainieni. Potrivit acestora, au rămas în țară în jur de 3,5 milioane de tone de grâu din Ucraina, ca efect al eliminării taxelor vamale aplicate exporturilor din această țară. O mare parte a acestor cantități a fost cumpărată de comercianții de cereale din țară, inclusiv de cei din județ, în multe cazuri chiar direct din Ucraina. Pe de altă parte, trebuie precizat că, oficial, recolta de grâu din 2022 a României a fost de 9,18 milioane de tone, din care doar 2,77 milioane de tone au fost exportate. Dacă ar fi să socotim că ar mai fi rămas jumătate din această cantitate (din care o parte să fie consumată de fabricile de panificație și pentru hrana animalelor etc), care să și îndeplinească toate condițiile cerute pentru a beneficia de ajutor de la stat, sumele ar fi extrem de mici. Un calcul simplu relevă că pentru fiecare tonă de grâu s-ar aloca … circa 0,62 de euro (la cursul de 4,9370, stabilit prin HG 352/2023). Adică vreo 3 lei.