11 ianuarie 2025

Agricultura, pe moarte

aDaca Romania s-ar concentra pe agricultura, ar putea ajunge ca potential si productie agricola a doua tara din Uniunea Europeana, dupa Franta.”
Cristian Costica,
director SC DOC Secuieni

Incepand cu anul 2010, conform datelor Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bacau, o serie de subventii de la stat nu vor mai ajunge la agricultori. Intre acestea se numara sprijinul financiar acordat producatorilor din sectorul vegetal, zootehnic, al imbunatatirilor funciare si al organizarii si sistematizarii teritoriului. Producatorii de sfecla de zahar, floarea soarelui, rapita, soia nu vor mai beneficia de ajutor. Mai mult, nu va mai fi subventionata nici motorina. In aceste conditii, producatorii agricoli din Bacau sunt de parere ca vor disparea de pe piata.



Sectorul zootehnic, in impas

De 30 de ani in cercetarea ovinelor, Costica Cristian, director SC DOC Secuieni, sustine ca „vor fi probleme foarte mari. Si asa sectorul este in pierdere. 70 la suta din productia agricola o mancam din import. Va fi un dezastru total pentru agricultura”. De aceeasi parere este si Jana Bodea, director la Carprodex, ferma care produce, din 1994, pui de carne. „Nu vom mai produce in tara, aducem de afara. Bacauanii o sa manance pui congelati si recongelati din Brazilia”. Daca vor rezista pe piata producatorii de carne, ne raspunde acelasi director: „Vor creste preturile. Dar daca am rezistat atata timp intre marile firme, vom ramane in continuare pe piata”.

Isi plang de mila

[ad#stire]Nita Gheorghe, director S.C. Agrofructex din comuna Negri, a aflat de la redactorii Desteptarii de masurile luate de catre minister. „Nu stiam. M-ati luat ca din oala. Nu stiu in ce directie s-o iau. Cu subventiile de la stat ne duceam viata”, a subliniat acesta. Daca anul acesta a avut un profit de cateva miliarde, anul viitor nu stie cum se va mai descurca. De aceeasi parere este si Vasile Istrate, producator de grau: „Cu astfel de masuri voi ajunge la faliment. O sa ma las de sportul asta. Singurul lucru pe care-l pot face este sa mai pastrez cateva hectare pentru mine. Trebuie sa ne vindem casa pentru a supravietui”. Din cauza secetei, anul acesta a recoltat doar un sfert din productia estimata. Desi ar fi trebuit sa fie despagubit, banii nu au ajuns in buzunarul lui. El nu poate sa mai spere ca va mai recupera ceva, pentru caa din 2010 statul nu mai acorda nici despagubirile in caz de calamitati naturale.

Andreea Lupascu
Sinziana Filimon



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img