La sfârșitul săptămânii trecute, conducerea Ministerului Muncii a adoptat procedura prin care refugiații ucrainieni pot să se angajeze și dacă nu dețin documentele care să le probeze calificarea profesională sau experiența în activitate. Cei aflați pe teritoriul județului nostru se vor înscrie la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău care le va oferi, gratuit, servicii de informare, consiliere și mediere pe piața muncii, dar și posibilitatea de a urma un program de formare profesională.
Pentru a se înregistra în baza de date a AJOFM Bacău, refugiații trebuie să prezinte la aceasta actul de identitate, pașaportul sau alt document care să le ateste identitatea. După înregistrare vor beneficia gratuit de toate serviciile și măsurile active, prevăzute de Legea 76/2002 privind sistemul de asigurări pentru șomaj. Astfel, în cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională, AJOFM Bacău le va furniza informații privind piața muncii și evoluția ocupațiilor, îi va instrui în metode și tehnici de căutare a unui loc de muncă etc.
Medierea pe piața muncii va consta din punerea în legătură a persoanei refugiate cu angajatorul care are o ofertă de muncă, iar formarea profesională vizează accesul ei la cursuri de calificare, recalificare, perfecționare sau specializare. Dar refugiații ucraineni vor beneficia gratuit și de evaluarea și recunoașterea competențelor profesionale, dacă nu dețin un act oficial în acest sens și nu au eventuale restricții medicale. Cei care vor să lucreze în străinătate, vor primi servicii de asistență EURES, care se vor concretiza în informare, consiliere și mediere pentru căutarea unui loc de muncă în Uniunea Europeană și în Spațiul Economic European.
În cadrul serviciilor de informare și consiliere persoana refugiată va completa, cu ajutorul consilierului de orientare în carieră al AJOFM Bacău, o declarație pe propria răspundere, care este disponibilă pe site-ul www.anofm.ro și în limba ucraineană. Pe același site se găsesc și informații, în limbile ucraineană și engleză, referitoare la serviciile acordate de agențiile de forță de muncă.
După completarea declarației, persoana în cauză va fi mediată în muncă pe un post vacant existent la momentul respectiv, corespunzător calificării și experienței afirmate, și va primi decizia de repartizare în vederea prezentării la angajator. Dacă se va încadra prin contactarea directă a agentului economic care îi oferă un loc de muncă adecvat competenței profesionale, atunci declarația o va completa cu sprijinul angajatorului. Totodată, trebuie să menționăm și că refugiații ucrainieni care vor să lucreze în România nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire a termenului. Ei au dreptul de a fi angajați în aceleași condiții ca și cetățenii români. Celor care vor să se înscrie la AJOFM Bacău, le precizăm că adresa acestei instituții este str.I.S.Sturza, nr.63, telefon 0234576736.