Agenția Bacău a Băncii Naționale a României (BNR) a împlinit, pe 1 ianuarie, 130 de ani de la începerea efectivă a activității ei. Agenția a devenit funcțională la 1 ianuarie 1894, cu următorul statut de funcțiuni: agent, contabil, casier încasator și servitor. Iar primul director al Agenției a fost Nicolae Vișineanu. Localizarea Agenției Bacău a BNR este în prezent în aceeași zonă a orașului. Doar numele străzii a fost schimbat și poartă numele „George Bacovia”, peste drum de agenție fiind și casa în care a trăit scriitorul. Lângă bancă există, însă, pe același amplasament din anul 1896, Strada „Banca Națională” (numită inițial „Strada Băncii”), care din 1930 și până astăzi își păstrează denumirea, singura stradă din țară numită astfel. O perioadă, agenția a funcționat ca sucursală a BNR.
Consiliul General al BNR a decis înființarea agenției la 8 aprilie 1893, iar la 14 iunie a aceluiași an s-a încheiat actul de vânzare-cumpărare a unui imobil între Bancă și Ștefan Constandache (care vindea în numele său și al soției, Elena). BNR cumpăra „casele cu locul lor situate în orașul Bacău, strada Județeană nr.5”.
Documentele de arhivă păstrează adresa din 1 septembrie 1911 a Agenției BNR către Primărie, privind construcția unui nou local pe locul cumpărat în anul 1893. În referatul întocmit de arhitectul Primăriei se consemna: „clădirea va fi cu totul masivă având fundația de beton, deasupra terenului se va pune un strat izolator de asfalt. Zidurile vor fi din cărămidă arsă și mortar de var alb. Acoperișul va fi de țigle. Clădirea este cu două etaje și ocupă o suprafață de 272.770 mp”.
O agenție pentru patru orașe
Pe 2 decembrie 1897, Consiliul de Administrație al BNR a întocmit tabelul orașelor arondate sucursalelor și agențiilor sale. Astfel, Agenției Bacău îi erau arondate și orașele Târgu Ocna, Piatra Neamț și Adjud.
Conform recensământului efectuat pentru perioada 1890-1894, numai orașul Bacău număra 12.675 de locuitori, cu 669 de meseriași, 604 comercianți, 421 de muncitori și 5 fabrici.
La 27 iunie 1912, Consiliul de Administrație aprobă a se comanda la casa Panzer din Berlin trei porți principale din beton armat sistem „Baionette” pentru tezaurele agențiilor Bacău, Huși și Caracal și patru porți mici de rezervă, care vor servi ca uși secrete, în valoare totală de 21.900 de lei. „Dintre acestea, trei sunt pentru agențiile sus amintite și una pentru Administrația centrală, spre a fi așezată în zidul despărțitor al compartimentelor rezervate biletelor anulate.”
În perioada 30 iunie-11 iulie 1940, au fost găzduite, fie în sediul Agenției Bacău, fie acasă la salariați, atât personalul băncilor (26 la număr) cât și valorile Agențiilor BNR Soroca și Bălți, care au sosit cu trenul de la Iași, cu ocazia evacuării care a avut loc în timpul celui de-al II-lea Război Mondial. Ei au beneficiat de toate condițiile, copiilor punându-li-se la dispoziție și grădina băncii „ca să le treacă timpul mai ușor” – cum se arăta în scrisoarea Agenției Bacău adresată secretarului general Marinescu, la 3 august 1940.
La 1 decembrie 1990 a avut loc divizarea Sucursalei BNR din Bacău. Astfel, în sediul ei a început să funcționeze și Sucursala Bacău a Băncii Comerciale Române, până în iunie 1993, când sucursala BCR s-a mutat în sediul din strada 9 Mai.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.