Doi deţinuţi şi un agent de penitenciar au fost condamnaţi într-un dosar de luare/dare de mită şi introducerea ilegală de telefoane mobile în penitenciar.
Tribunalul Bacău l-a condamnat pe P.C.A. la 3 ani închisoare, cu suspendare. Aceeaşi pedeapsă i-a fost aplicată şi lui D.S.A., însă, în cazul lui, faptele au fost săvârşite în timpul executării unei pedepse definitive de 7 ani şi 6 luni închisoare, aplicată în 2011, de Curtea de Apel Galaţi, din care mai avea de executat circa 5 ani.
După contopirea pedepselor, a rezultat că bărbatul mai trebuie să stea după gratii 5 ani şi 2 luni. D.S.A. a fost eliberat condiţionat la sfârşitul lui 2016, din Penitenciarul Brăila. Astfel, instanţa a dispus emiterea un nou mandat de executare a pedepsei, în momentul în care sentinţa va rămâne definitivă. C.G. a fost condamnat la 3 ani de închisoare.
Când a comis fapta, acesta se afla în timpul executării unei pedepse de 6 ani închisoare, aplicată în 2012, de Curtea de Apel Timişoara, din care mai avea de executat circa 5 ani. Pedepsele au fost contopite, rezultând o pedeapsă de 5 ani şi 4 zile închisoare. Şi C.G. a fost eliberat condiţionat în 2016, din Penitenciarul Brăila, aşa că urmează să se întoarcă la închisoare dacă sentinţa rămâne definitivă. Instanţa a mai dispus confiscarea de la P.C.A. a sumei de 1.417 lei şi a bunurilor pe care le-a introdus ilegal în Penitenciarul Spital Tg. Ocna. Sentinţa poate fi contestată.
Iubitele deţinuţilor virau banii concubinei agentului
Rechizitoriul vorbeşte de fapte petrecute în perioada 2013 – 2014 şi cercetate de procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oneşti. În urma unui control, s-a descoperit că P.C.A., agent şef adjunct în cadrul Penitenciarului Spital Tg. Ocna, a introdus obiecte interzise în unitate, într-o cameră a penitenciarului fiind găsite un telefon mobil şi o cartelă SIM.
Anchetatorii au făcut legătura cu agentul şef adjunct după ce au fost verificate apelurile de pe telefonul găsit în penitenciar. Printre numerele apelate frecvent era şi cel al agentului de penitenciar, dar şi numărul unei persoane din anturajul acestuia. La Parchet s-a înregistrat ulterior şi o sesizare făcută de Penitenciarul Tg. Ocna prin care s-a arătat că, în martie 2014, un deţinut a predat, din proprie iniţiativă, unui agent supraveghetor o cartelă.
„În perioada octombrie – decembrie 2013, inculpatul D.S.A. l-a abordat pe inculpatul P.C.A. căruia i-a solicitat ca, în schimbul unei sume de bani cu titlu de mită, să îi introducă în unitatea de penitenciar obiecte a căror deţinere era interzisă, respectiv cartele SIM, telefoane mobile şi accesorii”, arată procurorii. Agentul a acceptat propunerea deţinutului, iar acesta din urmă a găsit şi un complice prin care să trimită banii.
Pentru a nu fi prins, agentul de penitenciar i-a furnizat deţinutului datele personale ale concubinei sale, urmând ca mita să îi fie transmisă prin intermediul acesteia. De altfel, şi deţinuţii implicaţi în această înţelegere au luat legătura cu iubitele lor aflate în libertate pentru a le convinge să trimită bani concubinei agentului. În 2013, aceasta a primit prin Western Union 250 euro, iar în 2014, 150 de euro. Telefoanele erau cumpărate şi introduse în penitenciar fie de către agent, fie erau aduse de rudele deţinuţilor şi predate agentului.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.