Unii analisti sustin ca aceasta campanie este costisitoare, altii ca, dimpotriva, e modesta. Unii ca „batalia se duce la televizor”, alti ca „in teren”, la tara, prin intâlniri cu locuitorii. Si campania traditionala, cea cu banere si afise e foarte importanta.
Importanta, dar costisitoare. Poate din cauza asta, din 14 candidati, doar patru le zâmbesc bacauanilor de pe marile cladiri: Ponta, Iohannis, Udrea si Tariceanu. In Bacau, din punct de vedere numeric, cel mai prezent e Klaus Iohannis, candidatul ACL (PDL-PNL). Il vedem, de exemplu, in intersectia de la Colegiul Economic, alaturi de „Dragos Luchian – senator”. Panoul mare, literele mari, dar… „Cine sunt astia?”, „Cum, cine, astia sunt cadidatii!”
Dialogul apartine unui cuplu tânar, care are, cu siguranta, un televizor in casa. Dezamagire, senatorul Luchian nu va candida. Spre Catedrala, din nou Iohannis. In stânga Hotelului „Moldova”, nu departe de sediul PMP, il descoperim si pe Victor Ponta. Mesh mare, dar cam ascuns vederii.
e str. Mihai Viteazu, de la un balcon, zâmbeste independentul Tariceanu, apoi din nou candidatul ACL. In sfârsit, Elena Udrea: mesh urias pe „Decebal”, dar alb, sters, ca o pânza menita sa ascunda schelele de constructii. Pe cealalta latura a hotelului, Victor Ponta ocupa sase etaje. „Il stiu, este al PSD-ului”, raspunde, grabita, o batrânica.
„Nu stiu ce programe au”
In vecinatatea Prefecturii, pe panourile stradale sunt 6 candidati: Ponta, Iohannis, apoi Macovei – „Mai buna decât ei”, Udrea – „Buna pentru România”, Tariceanu – „Bunastare si respect”, pe jumatate vandalizat, si Diaconescu, „acum ori niciodata”. Casa de Cultura, institutie condusa de un proaspat sustinator al lui Ponta, e acoperita complet de Iohannis si Luchian.
La Policlinica Veche, un Iohannis mic, ascuns intre brazi, e eclipsat de un Ponta urias, intins pe „cladirea albastra”. Cartierele, mai putin asediate electoral decât in alti ani, sunt dominate tot de Iohannis.
Mici sau mari, afisele nu-i prea ajuta pe alegatori sa afle cine sunt candidatii, ce au facut si ce vor face, daca sunt de stânga sau de dreapta, social-democrati, populari sau reformatori. „Nici nu ma intereseaza cine sunt”, au declarat bacauanii, „Avem alte griji”, deja „M-am saturat de politica, nu ma duc la vot”, ceea ce e foarte grav.
Dupa raspuns, s-au conturat trei categorii: hotarâti sa nu se duca la vot, hotarâti sa se duca, nehotarâti si neinformati, care sunt cei mai multi. „Nu stiu ce programe au, unul spune ca nu mai taie pensiile, altul ca dubleaza salariile”, „Poate imi fac o idee pâna la vot”, „Nu i-am mai ascultat nici la televizor, ma enerveaza si nu vreau sa fac infarct.”
La urma urmei, oamenii au alte probleme: „Ploua in casa, au promis ca repara acoperisul blocului, dar nu au facut nimic!” La tara, e mai simplu: „Ii vedem pe toate gardurile”, „Ne spune domnul primar cu cine sa votam” sau „Ma sfatuiesc cu baietii mei.” Programul de guvernare? „Nu stiu, noi avem nevoie de un pod”, dar pe acesta il face primarul, nu presedintele!
Candidatii la functia de presedinte al României
1. Kelemen Hunor – Uniunea Democrata Maghiara din România
2. Klaus Iohannis – Alianta Crestin-Liberala (PNL-PDL)
3. Dan Diaconescu – Partidul Poporului-Dan Diaconescu
4. Victor Ponta – Alianta PSD-PC-UNPR
5. William Brânza – Partidul Ecologist Român
6. Elena Udrea – Partidul Miscarea Populara
7. Mirel Mircea Amaritei – Prodemo
8. Teodor Melescanu – independent
9. Gheorghe Funar – independent
10. Zsolt Szilagyi – Partidului Popular Maghiar din Transilvania
11. Monica Macovei – independent
12. Constantin Rotaru – Partidul Alianta Socialista
13. Calin Popescu Tariceanu – independent
14. Corneliu Vadim Tudor – Partidul România Mare
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.