Programul „O Românie puternica” al USL contine o serie de masuri menite sa reporneasca economia nationala si sa-i incurajeze pe tinerii patroni. „Deocamdata, vestile sunt incerte deoarece chiar noi suntem in reorganizare. Agentia s-a transformat in minister si asteptam sa vedem ce va inseamna aceasta si pentru noi”, declara Vasile Avadanei, coodonator al Oficiului Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC) Bacau. Pâna se limpezesc insa apele la Bucuresti, e bine de stiut ca intreprinzatorii care au obtinut finantari in 2012 si mai inainte pe programele derulate de agentie nu trebuie sa isi faca griji. „Pe programul «Mihail Kogalniceanu pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii» cei care au obtinut linie de finantare acum un an sau doi vor beneficia de continuitate. S-au prelungit liniile de creditare”, a mai spus Avadanei. In 2011, anul pentru care exista ultimele date statistice, dintre cei 7.942 de aplicanti in cadrul programului, doar 85 de firme bacauane au reusit sa incheie contracte si erau deja in procedura de decontare, alte 45 fusesera acceptate de principiu, asteptând un raspuns din partea bancilor, 15 dosare au fost respinse, iar 14 intreprinzatori nu au mai semnat contractele. Tot in acelasi an, in cadrul Programului pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre tineri, dintre cele peste 1.250 de cereri de intrare in program au fost acceptate doar trei la decontare din judetul Bacau, iar alte 33 au fost respinse.
Programul „Mihail Kogalniceanu” a avut in 2012 un buget de 70 de milioane de lei si a vizat 28.000 de beneficiari. Agentia a continuat anul trecut si programul pentru microintreprinderi oferind finantari de 21 de milioane de lei, dar si programul Start destinat debutantilor, pentru 100 de beneficiari. Prin aceasta initiativa, IMM-urile isi pot deschide linii de finantare de la banci cu dobânda partial subventionata si, dupa caz, garantarea creditului de catre stat.
Potrivit datelor Registrului Comertului, in ultima luna analizata, respectiv noiembrie 2012, au fost inmatriculate 197 de societati (doar 122 SRL)-uri si radiate 223. Numarul suspendarilor a ajuns la 694 de firme. Alte 660 de societati au fost dizolvate.