8 noiembrie 2024

Afacerile rurale sunt susținute de Consiliul Județean

Primăriile din județ, agenții economici, ONG-urile și alte entități private sau publice s-au asociat în Grupuri de Acțiune Locală (GAL) pentru a accesa fonduri europene prin programul LEADER, parte a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), printr-o strategie de dezvoltare proprie zonei lor. În perioada 2007-2013, cinci GAL-uri, acoperind 61 de comune din județul Bacău, au avut proiecte selectate de către Autoritatea de management a PNDR, suma totală atrasă fiind de 11,4 milioane de euro.

Pentru perioada de programare 2014-2020, din județul Bacău au fost selectate șapte grupuri care ar putea obține peste 18,8 milioane de euro. Șase dintre acestea au invitat Județul Bacău să adere în calitate de membru al asociației. E vorba despre GAL-urile „Cetatea Tamasidava”, „Colinele Tutovei”, „Confluențe Moldave”, „Plaiurile Bistriței”, „Ulmus Montana” și „Valea Muntelui”. Obiectivele prinse în strategie sunt valorificarea resurselor umane și naturale, susținerea inițiativelor antreprenoriale, promovarea tradițiilor, acordarea de asistență firmelor și organizațiilor care au proiecte, animarea actorilor locali. Consilierii, întruniți, joi, în prima ședință extraordinară din acest an, au aprobat aderarea Județului Bacău la Grupurile de Acțiune Locală care au lansat inivitația, acest proiect fiind cel mai important de pe ordinea de zi.



Consilierii PNL vor implicare!

Aleșii au mai votat tarifele pentru accesul la infrastructură a rețelelor de comunicații, arondarea locuitorilor comunei Buhoci la Serviciul de Evidență a Persoanelor din Tamași, modificarea Regulamentelor de funcționare a Consiliului Județean (CJ) și aparatului propriu, proiectele „Dialogul francofon” și „Acces”, precum și procedura de evaluare și înnoire a mandatelor membrilor Consiliului de Administrație al Regiei Autonome Aeroportul „George Enescu” Bacău.

La acest punct a existat o intervenție, cea a lui Cezar Olteanu, consilier PNL. Acesta le-a amintit colegilor că Aeroportul e foarte important pentru mediul de afaceri și a propus ca din Consiliul de Administrație să facă parte și un reprezentant al Camerei de Comerț, cu rol consultativ. Anca Sava, director în cadrul CJ, a explicat că propunerea nu are legătură cu proiectul supus votului, dar a promis că va fi luată în considerare.

La „Diverse”, a luat cuvântul liberalul Petrică Mihăilă, care a propus mandatarea Comisiei de sănătate a CJ Bacău spre a analiza situația de la Spitalul Județean de Urgență. După ce ar termina analiza, aceasta ar urma să prezinte un raport. Vicepreședintele Silviu Pravăț a declarat că reprezentanții CJ Bacău s-au întâlnit cu medicii, apoi a precizat că orice transfer sau modificare a numărului de paturi se poate face numai cu votul consilierilor județeni, „atunci când va veni vremea”.

De fapt, comisia poate dezbate orice temă, fără a fi mandată expres. „Tot acest plan de eficientizare este contestat de 12 medici. Ce ar fi rău în faptul că s-ar implica și Comisia de sănătate în această problemă?” a întrebat Petrică Mihăilă. „Nu sunt 12 medici”, a spus Silviu Pravăț, iritat, și a refuzat să supună la vot propunerea, motivând că nu fusese anunțată la începutul ședinței, înainte de aprobarea ordinii de zi.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014