7 noiembrie 2024

Afacerea Argus Rom-Tour, un FNI la nivel local

Povestea pagubitilor de la firma ARGUS ROM -TOUR din Saucesti, ani la rând dezbatuta in cotidianul nostru, a inceput cu 18 ani in urma. Se intâmpla exact in perioada de glorie a sistemelor de tip piramidal (gen Caritas, SAFI, Gerald, Delphin sau FNI). Afacerea Argus a fost demarata, in anii ’90, de un controversat om de afaceri, Ion Butcaru, care, in 2009, a decedat, retras undeva in zona Târgovistei. Din pacate, acesta a lasat mii de bacauani fara economii, in total paguba fiind evaluata, la mijlocul anilor 2000, la circa 6,1 miliarde de lei vechi.

Cu jalba-n protap, de la presedinte la Guvern



Pâna sa ajunga cazul in instanta, a fost nevoie de numeroase demersuri, inclusiv la presedintele României, Ministerul Justitiei, Guvern si Parchetul de pe lânga Curtea Suprema de Justitie.

Din pacate, nici aceste eforturi, la care se adauga ani de judecata la instantele bacauane, milioane de lei vechi platite pe tot felul de acte, expertize si drumuri facute pe la diferite institutii, nimic nu a dus la despagubirea in integrum a celor care au crezut in sistemul bine pus la punct de afaceristul bacauan. Doar câteva sute au ramas pe baricade (din 1.470 câti figurau initial in dosarul Argus), insistând sa se judece la instantele bacauane.

Fara prea mare succes, insa. „Aveam de primit de la Butcaru circa 600 de dolari. La vremea aceea, erau bani. Era exact ce strânsesem de la botezul baiatului. Ii pusesem la Argus cu gândul sa-i inmultesc. A fost greseala mea, recunosc, nu trebuia sa-i dau pe mâna lui Butcaru. Apoi, pentru ca nu mai aveau bani, au incercat sa-mi dea niste cherestea, dar era sub orice critica, tinuta sub ploaie, soare, deci nu mai era buna de nimic. Apucasem sa particip la vreo 3-4 procese, dar când ne amenintase judecatorul ca ne va da amenzi pentru ca am fi intentat procese nejustificat, am zis ca trebuie sa renunt. Adica, dupa ce am pierdut bani in afacerea Argus, acum sa mai vin cu alti bani de acasa?!”, se intreaba retoric Bogdan Barabas, unul dintre miile de pagubiti din afacerea Argus.

Ce reclamau pagubitii?

Nimic mai mult decât faptul ca „in calitate de director general si, respectiv, directorul economic la SC ARGUS ROM-TOUR SA Saucesti (Constantin Bocit n.r.), cei doi au prejudiciat, prin inducere in eroare, mai multe persoane fizice, determinându-le sa faca depozite in bani la societatea comerciala susmentionata, societate ce a desfasurat activitate bancara fara a avea avizul Bancii Nationale si au efectuat inregistrari inexacte in contabilitate, de natura sa denatureze veniturile si cheltuielile ce se reflecta in bilantul contabil”, aratau documentele oficiale ale acelor vremuri.

Practic, intrucât societatea incriminata avea datorii pe la alte firme si la banci, aceasta a inceput sa atraga bani de la populatie, prin infiintarea unei case de imprumut si depuneri. Asa s-a ajuns ca tot felul de deponenti, initial, persoane cu functii prin judet la acea vreme, sa faca depuneri la Argus, primind dobânzi uriase. „Ion Butcaru, prin cele 9 societati detinute, a organizat un joc de tip piramidal de tip Caritas. Acesta, premeditând actiunile infractiunile si speculând contextul social, politic si economic instabil, a infiintat Casa de imprumut, facând o campanie publicitara in presa locala, prin care promitea acordarea de dobânzi de pâna la 300 la suta”, aratau procurorii in dosarul Argus. Astfel, 14.000 de deponenti au fost atrasi de oferta lui Butcaru&Co, când, de fapt, firma Argus nici nu a existat ca persoana juridica.

E drept ca firma incriminata a restituit, in timp, imprumuturi plus dobânzi in valoare de câteva zeci de miliarde de lei vechi (din care o parte in numerar, iar alta prin compensari de bunuri si convertirea sumelor depuse in actiuni). „Asta este o alta forma de inselaciune, pentru ca mi-a vândut din actiunile Barter International Grup, firma desprinsa din ARGUS, cu 500.000 de lei (lei vechi n.r.) bucata, in vreme ce valoarea lor era de 25.000 de lei (lei vechi n.r.). Or, firma la acea data era deja in faliment, iar noua ni s-a spus ca nu are datorii si merge foarte bine”, declara, la momentul declansarii proceselor in instanta, Maria Almasanu, una dintre miile de inselati in afacerea Argus, si, totodata, printre putinii care au avut energia de a se lupta cu Butcaru si cu sistemul.

Din pacate, Maria Almasanu s-a stins din viata, in urma unui nefericit accident casnic, cu circa 8 ani in urma, fara a se mai bucura de nimic din ceea ce depusese la casa de imprumut a lui Butcaru. La fel si alte câteva sute de pagubiti, de regula, oameni in vârsta si cu nevoi. Interesant este ca, de ani de zile, deponentii au reclamat si „interesul scazut de care au dat dovada reprezentantii statului si alti creditori importanti in recuperarea banilor de la Argus“. In cauza, intra atât Finantele care aveau de rucuperat de la Butcaru si compania peste 13 miliarde de lei vechi, cât si unele banci care, la fel, aveau de primit alte zeci de miliarde de lei vechi.

Fostul administrator al firmei Argus, secondat la acea vreme de directorul economic Constantin Bocit, era acuzat de savârsirea unui cumul de infractiuni – inselaciune si evaziune fiscala, conducere frauduloasa, folosirea bunurilor societatii in folosul familiei, falimentarea societatii s.a.). Acesta fusese condamnat la un an de inchisoare cu suspendare pentru savârsirea infractiunii de evaziune fiscala si la inca un an pentru infractiunea de neconstituirea fondului de rezerva, cele doua pedepse fiind contopite intr-una singura. Totodata, magistratii care au judecat cauza decisesera sa il oblige pe inculpat la plata in solidar cu firma Argus Rom Tour a sumei de 848,1 milioane de lei vechi catre Finante, reprezentând despagubiri civile. La aceasta suma se adaugau alte 118 milioane de lei, reprezentând cheltuieli de judecata. La rândul lor, deponentii de la Argus ar fi fost indreptatiti sa primeasca in total peste 6,2 miliarde de lei vechi.

Supravietuitorii celor 18 ani de procese

Chiar si acum pagubitii care au supravietuit anilor grei de procese se arata nemultumiti de modul in care justitia a inteles sa imparta dreptatea in acest controversat dosar. Vasile Ilisiu, un venerabil pensionar de 87 de ani, este singurul care inca se mai judeca la instanetele bacauane pentru a-si recupera banii pierduti. Dupa calculele acestuia, lui si fiicei sale, i-ar reveni peste 100.000 de lei, plus daune materiale si morale a câte 25.000 de lei pentru fiecare.

„Sunt 18 ani de când le-am descoperit inselaciunea si de când tot incerc sa-mi recuperez banii. Erau, la inceput, 22 de milioane de lei. Bani multi, la vremea aia. M-am luptat pentru toti, dar am ramas doar eu. Acum, am reusit sa le dovedesc ceea ce incerc de peste 15 ani si, mai ales, sa anulez o decizie a unei judecatoare din Bacau, pe care n-am sa o iert niciodata, aceea prin care a decis, in ciuda probelor si a evidentelor, sa-i excluda pe cei trei care au colaborat cu Butcaru. Mi-au dat aripi, o sa reusesc 100 %”, incheie batrânul pensionar.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014