5 hectare din Bacau pentru o centrala pe baza de biomasa
Consilierii locali au aprobat asocierea municipalitatii cu o firma austriaca in vederea construirii unei centrale ce va produce energie din resurse regenerabile. Alesii din opozitie s-au aratat suspiciosi cu privire la reusita proiectului, motivand ca pretul de producere a energiei este mai mare decat media europeana in domeniu. Participatia Primariei la capitalul noii societati consta intr-un teren de 5 hectare, situat pe platforma de la CET Bacau. Valoarea terenului nu a fost inca evaluata.
Municipalitatea va da 5 hectare de pamant situate in Bacau unei societati austriece care ar urma sa construiasca o centrala de producere a energiei electrice pe baza de biomasa. Parteneriatul public privat in care a intrat Primaria Bacau prevede realizarea unei investitii pe o suprafata aflata in imediata vecinatate a societatii de termoficare CET Bacau. Proiectul exista de 3 ani, iar initiativa a apartinut fostului director al CET, Vasile Dragusanu, care nu a mai apucat sa-l vada implementat fiind demis din functie intre timp. Consilierii locali din opozitie s-au aratat suspiciosi fata de materializarea investitiei, apreciind ca producerea energiei va fi realizata la costuri mult mai mari decat media din Uniunea Europeana, acestea urmand a lovi tot in buzunarul bacauanului de rand. “Ne-am declarat de acord pentru realizarea unei asemenea investitii, mai ales ca dupa cum se poate vedea Bacaul este ocolit de ani buni de marile investitii. Proiectul e de pe vremea cand eram in Consiliul de Administratie de la CET. Acuma sa-l vedem materializat. Ii asteptam pe austrieci sa vina cu banii, nu sa ne trezim iarasi cu 50 de milioane de euro trecute pe un panou. Am vazut zecile de milioane trecute si altadata pe panouri si ele ne-au ocolit in final”, a comentat Constantin Draganuta, ales local din partea PD-L. Acesta a semnalat ca terenul pus la bataie de Primarie nu este inca evaluat, astfel incat edilii nu stiu de la ce baza pornesc in parteneriatul cu societatea austriaca.
In replica, Sorin Capat, managerul societatii de termoficare a explicat ca firma austriaca mai deruleaza trei astfel de proiecte in orase din tara. Capat a afirmat ca centrala va produce 10 megawati energie electrica si 24 termica, insa nu a putut aprecia daca acestea vor fi suficiente pentru consumul curent inregistrat in municipiul Bacau. “Austriecii mai au 3 centrale realizate in Romania si, din cate cunosc, vreo 24 in toata lumea. Au o experienta in acest domeniu. In plus, faptul ca ei garanteaza aprovizionarea cu biomasa pe termen lung este un lucru important. Investitia va fi benefica, mai ales ca din 2012 CET este obligata sa renunte la producerea de energie pe baza de carbune si sa treaca pe gaz”, a declarat Capat.
Potrivit proiectului de hotarare aprobat de consilierii locali, municipalitatea va pune la bataie 5 hectare de pe platforma CET Bacau pentru construirea centralei pe biomasa. In doi ani, principala unitate de productie a energiei termice va fi inchisa, societatea de termoficare fiind obligata sa respecte rigorile de mediu impuse de Uniunea Europeana. In prezent, cea mai mare parte a energiei este produsa prin arderea carbunilor.
Afacere imobiliara in coasta CET-ului
Lucian Bogdanel