10 ianuarie 2025

„Porumbelul ne poate aduce gripa aviara”

@ interviu cu Vasile Zaharia, director executiv al Directiei Sanitar Veterinare Bacau

Gripa aviara a mai baantuit si acum 100 de ani. Atunci au murit multe milioane de oameni. Nu este singura boala sau virus care a aa”macinataaa de-a lungul secolelor, insa doar pe spatii restaanse. Globalizarea, circulatia persoanelor de la un pol la altul, comertul mondial, au dat peste cap traditiile, manualele si tratatele de medicina. Pisica poate aduce gripa aviara, porumbelul poate fi vestitor al gripei. Transformari dramatice se petrec in viata noastra. Pericolele ne pasc de peste tot. Ce ne ramaane de facut? Sa fim mai destepti, sa aa”alergamaaa 100 de metri mai repede ca virusii. Este simplu? Este complicat? Nu. Traim intr-o alta lume, in care focurile si mastile ca arme sunt bune doar de sarbatori.



-Domnule director, discutia noastra are loc la numai caateva zile de la confirmarea unui caz de gripa aviara la Buzau. Mai sunt doar 200 de kilometri paana la Bacau. Trebuie sa luam in calcul si faptul ca Siretul apoi Bistrita, dar si lacurile de pe aceste albii traverseaza partea de Est a Judetului. Sunt spatii unde, in aceasta iarna, mii de pasari salbatice si-au gasit loc de iernat, pasari purtatoare a virusului gripei aviare. Este un semnal de alarma? Ce ar trebui sa facem pentru a preveni extinderea gripei, protejarea populatiei dar si a micilor fermieri sau chiar a marilor ferme?

-Pericolul planeaza de mai mult timp. Primele cazuri depistate in judetele Constanta, Braila, Galati, Daambovita etc., si mai grav, in orasul Navodari, ne-a dat de gaandit si ne-a restructurat activitatea pe acest domeniu. Avem o lege si am pus-o in aplicare. Am constituit Comandamentul Judetean Antiepizootic, condus chiar de prefectul judetului, la fel s-a procedat si in fiecare comuna, iar la nivelul Directiei a luat fiinta Celula de Criza, formata din specialisti de la noi, din teritoriu si din alte institutii, pentru fiecare s-au stabilit responsabilitati clare de cunoastere si, eventual, de prevenire a extinderii virusului gripei aviare. Fiecare dintre noi raspunde de o zona, de un anumit teritoriu, cu specific aparte, astfel ca zilnic sa avem informatii din intreg judetul.

aaPericolul poate veni de pe apeaaa

O atentie sporita se acorda, evident, localitatilor din jurul raaurilor, a luciurilor de apa, unde ar fi posibila aparitia unui focar de influenta aviara. In acelasi timp, avem un laborator autorizat si bine dotat unde putem face analize la pasari recoltate din tot judetul, fie ele domestice sau salbatice. Paana in prezent am procedat la analiza a peste 1038 de cazuri si am trimis doua probe la Laboratorul Central. Paana in prezent nici in laboratorul nostru si nici in cel de referinta nu s-a depistat virusul influentei aviare.

-Vorbeati mai inainte de supravegherea intregului judet. Sunt peste 80 de localitati, cursuri de apa, lacuri, ferme specializate, mii de gospodarii. Cum se realizeaza practic aceasta operatiune?

-Se depune un efort extraordinar. Practic, toti medicii veterinari, cei care lucreaza in libera practica si cei care lucreaza in cadrul circumscriptiilor sanitar – veterinare din teritoriu si medicii de la DSV au fost instruiti, avem un sistem de informare prin care transmitem toate noutatile care apar dar si cu diferite cazuri care apar. Atentia este indreptata spre palmipede, rate si gaaste, care sunt rezervoare naturale de virus, sunt purtatoare si excretoare in orice moment. Ele, chiar daca nu fac boala ca atare, sunt un rezervor pe care il supraveghem permanent. Pentru a lamuri populatia trebuie sa precizam ca pasarile care contacteaza caat mai des boala sunt gainile si curcile, apoi la animale, cum este pisica salbatica si cea domestica. In esenta, trebuie sa avem grija de toate animalele.

Alarma in direct

-Care sunt masurile luate si ce trebuie sa stie populatie despre acest pericol?

-S-a luat prima masura si care, in prima faza, a fost foarte contestata si nu prea a tinut cont lumea de ea: toate pasarile trebuie tinute inchise in curtile fiecarei gospodarii, pentru a stopa circulatia de la o curte la alta, dar si pentru a evita intrarea in contact cu pasarile calatoare. Este masura de baza pentru a preveni raspaandirea virusului. Noi am fost fermi insa, am colaborat si cu autoritaile locale, cu dispensarele umane, cu scolile, cu politia si am luat, in 11 cazuri, masuri coercitive, s-a mers paana la amenzi contraventionale. Nu este de glumit si, in ultimul timp populatia de la tara a inteles despre ce este vorba. Au mai vazut la televizor, au auzit la radio despre dezastrele din localitatile unde a fost depistat virusul H5N1 la pasari. (Suna telefonul. La celalalt capat al firului, o femeie din Izvoare anunta ca i-a murit o gaina in curte si are impresia ca ceva nu este in regula. Se da alarma, doi medici pleaca cu echipamentul de rigoare, cu laboratorul mobil in teritoriu) Astfel de semnale primim zilnic, si de mai multe ori pe zi. Nu putem sa nu le luam in calcul, niciodata nu stii la ce sa te astepti. Echipajul va aduce gaina la laborator si se va proceda standard. Dar sa revenim. Am afisat la locuri vizibile pericolele si masurile care trebuie luate, am distribuit pliante, insa procedura care da cele mai bune rezultate este aa”patrulareaaaa zilnica prin sate.

Pasarile nu se vaand in taarguri

-Directia noastra a luat si masura de a interzice vaanzarea pasarilor in taarguri si oboare, in alte locuri, colt de strada si chiar de la un vecin la altul. Si pentru ca vorbeam si de alte animale, de circulatia lor, in judet mai functioneaza doar sase taarguri autorizate, insa si acolo este interzis comertul cu pasari. De la Buzau paana la Bacau mai este putin si dorim sa fim siguri ca am luat toate masurile care se impun in aceasta perioada. Aceeasi problema este si cu ouale. Ar trebui sa se comercializeze numai oua stampilate si inscriptionate, pentru a sti in orice moment de unde provin. Recomandam tuturor sa se aprovizioneze numai cu oua cu sursa sigura de provenienta, controlate, deoarece s-a dovedit ca si ouale pot fi transmitatoare de virus. (Suna telefonul. Pe str. Plaiului a fost descoperita o turturica moarta. Lumea este panicata. Echipajul este indreptat si in acea zona.)

Un nou pericol: porumbeii

-Domnule director, am vorbit de gaini, de curci, lebede, rate. Dupa cum stiam, porumbeii nu erau purtatori. De ce ati trimis masina pe Plaiului?

-In ultima perioada a aparut un caz la un porumbel, lucru si mai periculos, deoarece porumbeii circula cu mare viteza dintr-un loc in altul. Supraveghem si aceste pasari si am luat masura restrictionarii circulatiei lor. Am fost nevoiti sa oprim o deplasare a unor columbofili din Bacau la un mare concurs de la Brasov. Porumbelul face boala atunci caand intaalneste virusul influentei aviare. Mai sunt probleme cu grupurile de porumbei de prin orase, insa vom determina crescatorii sa-i inchida, astfel vom trece la altfel de masuri.

Pisica poate aduce aaaviaraaaa

-Ce-i cu pisica? De caand a devenit periculoasa?

-In tara nu s-au depistat cazuri, insa din studiile din ultima perioada, din experiente de laborator, s-a constatat ca pisica poate contacta virusul si alte forme de boala destul de agresive.

-Acum, in localitatile rurale, dar si in orase este o furie a vaccinurilor. Pentru ce sunt si cine suporta cheltuielile?

-In aceasta perioada, dar si in toamna se fac vaccinari, insa nu impotriva influentei aviare. Suntem in plina campanie de vaccinare impotriva pseudo pestei aviare, motivata de faptul ca, daca vom avea pasarile imunizate din punct de vedere al pseudo peste aviare, in conditiile in care pasarile ar putea contacta virusul, ele sunt mai rezistente, iar pierderile si pericolul vor fi mai mici sau chiar de loc. Cetatenii platesc doar manopera, costul vaccinului este suportat de stat. Daca paana acum, o parte a populatiei era reticenta la a ne permite vaccinarea pasarilor, acum ne cheama oamenii, trag de medici sa le vaccineze si lor pasarile. Este un fapt imbucurator, este o noua responsabilizare, un alt mod de a gaandi.

Taranii au devenit mai curajosi

-Un cetatean gaseste pe lac o pasare moarta, altuia ii moare in curte si nu are explicatii. Ce trebuie sa faca. Cum se procedeaza in asemenea cazuri?

-Avaand in vedere ca gripa aviara poate fi confundata si cu alte boli, cu ar fi pseudo pesta aviara sau holera aviara, trebuie neaparat, o data cu aparitia unor suspicionari in teritoriu, de urgenta se anunta medicul veterinar din teritoriu si Directia Veterinara, astfel ca sa ne putem deplasa cu laboratoul, care este pregatit permanent, acolo unde suntem instiintati. Telefoanele sunt cunoscute in fiecare localitate. Important este ca oamenii sa evite sa intre in contact direct cu pasarile suspicionate de o moarte ale carei simptome nu sunt cunoscute. La fel de important este si faptul ca asemenea cazuri trebuie sa nu fie ascunse, sa se faca incinerari sau sa fie ingropate fara a le vedea medicul veterinar. Avem cazuri in care cel care da telefon ne someaza sa nu dam buzna in curtea lui, pe motiv ca il vad sau il stiu vecinii ca ar avea in curte pasari moarte. Eu zic ca suntem maturi si trebuie sa ne asumam responsabilitatea.

Joaca de-a aaaviaraaaa dauneaza grav sanatatii

Traim intr-o alta lume, trebuie sa avem grija de noi, dar si de cei cu care traim alaturi. Acum apelurile au devenit mai rare si sunt date pe cazuri adevarate. Am avut si momente mai putin placute, mai la inceput, caand oameni pusi pe glume ne sunau si ne chemau in diferite localitati, ne semnalau cazuri aproape incredibile. Un cetatean din Paarjol, parca, ne-a sunat si apoi ne-a somat sa venim cu televiziunea, cu presa ca este un caz grav: au murit mai multe gaini. Caand am ajuns acolo, el dorea doar sa apara la televizor, ca nu stie caand o sa mai apuce. Normal, ca am luat masuri severe fata de acest comportament.

Animalele sunt urmarite prin internet

-Domnule director, de la 1 ianuarie, Romaania, ne asigura politicienii, va intra in Uniunea Europeana. In aceasta perioada, imi spuneati, in domeniul zootehnic au loc pregatiri intense. Despre ce este vorba?

-La nivelul judetului Bacau, sacrificare bovinelor a fost reglementata. Pentru sacrificarea acestor specii, respectiv bovine, ovine, cabaline, caprine mai sunt doua abatoare, care respecta normele interne si internationale, iar pentru porci unul singur. Cele mici au fost inchise si acum mai sunt in derulare doua proiecte pentru alte doua abatoare. Este o situatie mai grea acum pentru producatori, insa alte solutii nu sunt in acest moment. La fel se procedeaza cu productia de lapte. Avem aprobate sase fabrici, cu toate standardele. Acelasi traseu a fost urmat si de laboratoarele de specialitate. Noi, fata de alte judete, suntem pregatiti si mai este ceva timp paana atunci.

Godacul din curte va fi taiat in abator

-Ce va face taranul? Mai taie godacul in curte?

-Din 2007, desi si paana acum legislatia romaaneasca a prevazut, toate animalele trebuie sacrificate in spatii corespunzatoare. Caat priveste sacrificarea din gospodariile populatiei, ma refer la porci, ele se fac si se vor mai face insa sub directa supraveghere a medicului veterinar. Cu timpul, si aceste animale vor fi sacrificate numai in abatoare. Este mai igienic, mai sanatos si cu mai putina munca. Insa va trebui sa ne aliniem la normele europene. Vedeti, acum circula foarte multe boli, iar salubrizarea este foarte importanta. Nu-i vorba numai de familie. Astazi se pune problema comunitatilor. O epidemie, o boala infectioasa pot face ravagii in raandul animalelor, dar si al oamenilor. Un exemplu este riscul gripei aviare. Si numai din acest punct de vedere si ar fi bine sa ne gaandim bine atunci caand luam o decizie sau alta. Acum toate animalele sunt inregistrate, prin crotaliere sau microcipare la cai, ele sunt introduse intr-o baza de date, care va deveni operationala caat de curaand, astfel ca la nivelul tarii sa se stie in orice moment situatia si circulatia animalelor. Acolo trebuie sa ajungem, vrem sau nu vrem. Cu purcel, catel, pisica, pasari si alte animale. Sanatoase. Scris de Gheorghe BALTATESCU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img