15 noiembrie 2024

Aerostar SA produce dronele militare Watchkeeper X

Compania Aerostar SA și compania engleză U-TacS, specializată în producerea de drone militare, au lansat, marți, 20 iulie, în Bacău, un parteneriat economic propus României în cadrul celui mai mare program de fabricație de drone tactice din Europa – Programul Watchkeeper X. La eveniment au participat, alături de conducerea Aerostar, invitați din partea U-TacS, reprezentanți ai oficialităților naționale și locale și ziariști.

U-TacS este un joint-venture creat de companiile din industria apărării și Thales pentru dezvoltarea sistemelor aeriene fără pilot Watchkeeper. Programul Drone Tactice-UAS lansat de Ministerul Apărării Naționale de la noi prevede achiziția a șapte sisteme UAS tactic-operative clasa a II-a, de același tip. Valoarea estimată a programului este de circa 277 de milioane de dolari, plus TVA.



La Aerostar, U-TacS va realiza asamblarea finală a dronelor și a stațiilor de control de la sol.
„Am avut – declarat, recent, Geraint Lloyd, directorul pentru Vânzări și Dezvoltare al companiei engleze – discuții cu mai multe companii românești, dar contractorul principal sau reprezentantul nostru industrial va fi Aerostar Bacău, cu care am făcut un schimb de informații tehnice și am primit de la ei oferte de prețuri pentru asamblarea atât a vehiculelor aeriene cât și pentru stația de control de la sol, un container care este construit în interior sub forma unui cockpit. Cei de la Aerostar sunt capabili în fabricarea componentelor și pot oferi sprijin logistic și training”.

Geraint Lloyd a precizat că rețeaua dezvoltată în România este asamblarea în Bacău, producția de cadre specifice la Romaero București, software la Thales și testare suplimentară, cercetare și dezvoltare academică la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”.

Proiectul lansat la Bacău prevede 7 drone solicitate de Ministerul Apărării și va crea o parte dintre cele aproximativ 500 de locuri de muncă de înaltă calificare ale întregului proiect. Unele activități vor fi realizate în Marea Britanie.
Dronele Watchkeeper dezvoltate de U-TacS sunt acreditate NATO, iar militarii români sunt familiarizați cu ele din misiunile pe care le-au avut în Afganistan.

A doua generație Watchkeeper a fost concepută pentru a oferi armatei britanice posibilitatea de a reacționa rapid amenințărilor ivite oriunde în lume. Sistemul este certificat să zboare în spațiul aerian civil, astfel că dronele Watchkeeper ar putea fi utilizate și în domeniul securității naționale, inclusiv supravegherea frontierelor sau monitorizarea infrastructurii critice. Drona dispune și de capacitatea de a monitoriza transmisiile subacvatice, și ar putea detecta și urmări submarinele în Marea Neagră. Drona Watchkeeper poate fi echipată și cu bombe-planor ghidate Free-Fall Lightweight Multi-Role Missile (LMN), de la Thales.

Compania mixtă U-TacS a fost creată în anul 2005 pentru a oferi armatei britanice un sistem aerian tactic fără pilot. Până în 2019, grupul Thales a fost responsabil pentru comercializarea dronelor Watchkeeper, însă aceste atribuții au fost preluate de U-TacS.

La ceremonia de semnare a parteneriatului au fost prezenți vice-ambasadorul Marii Britanii, Tanya Collingridge, comandantul Thompson Neil, Nae Cătălin, PDG al Institutului de Cercetare Aero-Spațială, reprezentanți ai Ambasadei Marii Britanii, ai Poliției de Frontieră. Au fost prezenți și prefectul Leonard Bulai, președintele CJ, Valentin Ivancea, primarul Bacăului, Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu și Oana Chelaru, directorul Aeroportului Internațional Bacău.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014