La compania Aerostar a început, marți, 18 aprilie, suita de manifestări dedicate aniversării a 70 de ani de la înființarea acesteia, în aprilie 1953. Primele două manifestări au fost vizitele unor grupuri ale familiilor salariaților și ale familiilor copiilor bursieri ai Aerostar, în acțiuni gen „Ziua porților deschise”. Seara, a fost deschiderea, la Teatrul Bacovia, a seriei de patru reprezentanții cu piesa „Pinocchio”, tot pentru copii și familiile salariaților Aerostar.
În cursul zilei de marți, la poarta principală a companiei s-au format numeroase grupuri de vizitatori, care au fost preluate de reprezentanții Aerostar și conduse pe trasee în care să poată vedea, pe viu, cum se lucrează și pentru ce se lucrează în această întreprindere care se menține în elita industriei aeronautice mondiale. Au fost, astfel, vizitate unele secții de producție și au fost oferite explicații asupra obiectului de activitate al Aerostar, pe câteva specificații.
Ne-am integrat și noi, ziariștii, în unul dintre cele mai numeroase grupuri de vizitatori, preluat chiar de șeful Biroului Dezvoltare din Direcția Resurse Umane, ing. Silviu Arhire. „Vom vizita trei fabrici ale companiei – a spus, de la plecare, ghidul nostru -, una în care se face mentenență la avioane civile, o alta în care se produc trenuri de aterizare și echipamente hidraulice și una în care se execută piese de tablă pentru avioane. Fiecare dintre acestea are un specific aparte, iar acolo fiecare activitate este condusă după reguli distincte”.
Vizita a început în cel mai mare hangar în care sunt aduse avioane de pasageri pentru lucrări de mentenanță. Acolo erau deja în operare o aeronavă a companiei Air France și una de la FlyPegasus, dar afară mai aștepta un airbus de la Air France. A fost locul cel mai impresionant pentru vizitatori, în care ei au putut sta alături de astfel de aparate de zbor. Silviu Arhire a explicat ce fac profesioniștii de la Aerostar pentru asemenea aeronave și care sunt cei mai importanți clienți ai companiei din Bacău.
Impresionante au fost și imaginile din celelalte secții de fabricație, în care au putut vedea cum se produc trenurile de aterizare ale avioanelor, dar și importantele componente din coli de tablă speciale, cum sunt flapsurile de pe aripile avioanelor.
În toate secțiile am văzut o ordine perfectă și i-am admirat pe cei care lucrau acolo pe mașini impresionate, cele mai multe din tehnologii de ultimă oră.
Peste tot, apăreau însemne ale sărbătorii prin care trece acum Aerostar 70, imagini din care am aflat că această companie a împlint cinci ani de la numirea ca Centru de mentenanță pentru avioanele militare F-16, dar și 13 ani de la fabricarea primului tren de aterizare pentru Daher Socata TMB și 17 ani de la fabricarea primului set de Shroud Box Aibus A 320. În această serie aniversară se înscriu și cei 46 de ani de la fabricarea primului avion IAK 52, cele 1.000 de avioane livrate după lucrările de mentenanță, 22 de ani de la zborul prototipului de avion Festival, 30 de ani de la semnarea contractului pentru programul de modernizare a avioanelor MiG-21 LanceR și 44 de ani de la fabricarea primului lansator APRA.
Pinocchio a stat de vorbă cu spectatorii de la Aerostar
În sala teatrului Bacovia spectatorii au putut urmări un excelent spectacol cu piesa „Pinocchio”, pusă în scenă după povestirea scrisă de Carlo Goldoni. Actorii, între care abilii mânuitori de păpuși și marionete, sunt Andreea Sandu, Marlene Duduman, Alina Neagu, Ilinca Istrate, Laurențiu Budău, Tiberiu Gabor Bitere, Andi Andruică, Giuseppe Torboli, Mihai Chihaia și Vlad Constandache. Ei au dat viață unor personaje devenite legendare în povestea lui Pinocchio, acum în regia și scenariul lui Gabriel Apostol și pe muzica lui Cári Tibor. Impresionantă și scenografia semnată de Clara Dărângă, sub luminile compuse interesant de Costel Baciu.
Vă puteți imagina ce dialoguri s-au pornit între copiii din sală și actori, așa cum se întâmplă, de altfel, la toate spectacolele dedicate celor dintâi.
Joi, 20 aprilie, la Aerostar va avea loc reuniunea oficială intitulată „70 de ani de Continuitate”.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.