Știți ce zi a fost ieri? Nu, nu despre așa-zisa Zi a Independenței mutată șmechereste de Parlament de pe 9 pe 10 Mai este vorba. Ieri a fost 10 Mai, ziua în care, în anul 1600, Mihai Viteazul învingea, la Bacău, oastea moldo-polonă. Cu această victorie, Mihai Viteazul unea de facto cele trei țări românești sub un singur sceptru.
Data asta nu prea este sărbătorită. Se sărbătorește intrarea triumfală în Alba Iulia, dar bătălia de la Bacău nu prea este amintită în discursuri. Este păcat pentru că, după cum spuneam, este data unirii de la 1600, care, chiar dacă nu a ținut mult, chiar dacă e considerată controversată de unii, chiar dacă a fost vorba mai mult de o cucerire și nu o unificare de bună voie, totuși, a fost un început. Care, abia la 1848 a fost luat în seamă, dar asta deja e alt capitol.
Așadar, avem o dată și o localitate. Și o idee. De ce să nu aibă Bacăul o statuie a lui Mihai Viteazul? Îl avem pe Ștefan cel Mare, pe Alexandru cel Bun, de ce nu l-am avea și pe primul unificator, mai ales că Bacăul a ajuns – chiardacă din întâmplare, desigur – să fie un jalon atât de important în istoria unificării țării?!
Și știți ce mai este interesant? Că statuia deja există. Nici nu trebuie făcută una. A fost ridicată la Oradea, de unde actuala administrație a dat-o jos, fiindcă, în Vestul țării le cam pute România. Trebuie să fi observat că, în ultimii ani, în acea parte de țară au început să fie date jos simbolurile românești și puse, în loc, simboluri maghiare. Semn că sindromul Stockholm izbucnește când nu te aștepți și că libertatea nu e ceva atât de ușor de învățat…
Bacăul ar trebui să ceară statuia de la autoritățile din Oradea, care nu dau semne că ar dori să o reinstaleze. Dacă nu le trebuie lor, poate ne trebuie nouă! Unde să fie amplasată? Un loc bun ar fi în sensul giratoriu de la Autogară, eventual cu fața spre Est, ca să fie văzută din față de cei care intră în oraș. Ar face pereche bună cu statuia lui Ștefan cel Mare din intersecția de la Parcul Trandafirilor. Dacă nu, cred că ar merge și în sensul giratoriu de la RMB.
Mihai Viteazul este un simbol prea important ca să fie tratat în felul în care l-a tratat administrația locală din Oradea. De ce se întâmplă astfel de lucruri, putem doar să bănuim. Tocmai de aceea, nu trebuie să pierdem această ocazie. Și-așa sunt ani de zile de când nu s-a mai instalat o nouă statuie în oraș. Ultimele, dacă nu mă înșel, au și dispărut: bustul lui Decebal pentru că nu i-a plăcut unui șef de la Cultură și bustul lui Kogălniceanu, furat de pe soclul din Parcul Prefecturii…