Adrian Popescu, candidat ARD la postul de deputat pe Colegiul 2, a fost, conform studiilor Institutului de Politici Publice unul dintre cei mai harnici parlamentari bacauani in mandatul 2008-2012, in ceea ce priveste votul la sedintele din plen.
Conform IPP, Popescu are o medie de prezenta de peste 70 de procente, fiind plasat pe pozitiile fruntase, la general. Insa activitatea lui nu s-a rezumat doar la sedintele din plenul Camerei Deputatilor. In ceea ce priveste latura economica, Popescu a fost delegat sa participe la câteva reuniuni economice din Portugalia, Coreea si Japonia, misiunea sa fiind promovarea societatilor românesti si a produselor acestora, dar si stabilirea de contacte intre intreprinzatorii români si cei straini. In urma intâlnirilor si a activitatii de lobby a deputatului Popescu, producatorii români de vinuri au intrat pe pietele din Asia, in speta Coreea si Japonia. La ora actuala, domeniul viticol este printre primele domenii in ceea ce priveste exporturile si singurul unde s-au suplimentat banii europeni, fondurile initiale fiind epuizate. Japonia si Coreea sunt doua dintre tarile asiatice unde producatorii români exporta o cantitate insemnata de vinuri. Iata ce se spune in raportul Centrului Român pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine: “Apreciem ca participarea companiilor românesti la misiunea economica si-a atins obiectivele propuse, asigurând o serie de contacte utile la nivelul firmelor participante si a delegatilor CRPCIS, MECMA si GARANT, oferind o baza concreta pentru ca discutiile si negocierile antamate cu aceasta ocazie sa poata fi continuate si fructificate prin incheierea de contracte ferme de export”. Stelian Samson, directorul din 2010 a Centrului Român pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine crede ca, implicarea deputatului Popescu a fost una de bun augur pentru materializarea contactelor economice. “In urma discutiilor avute la diferitele seminarii economice si a implicarii deputatului Adrian Popescu, producatorii români de vinuri au patruns pe piata asiatica. Asta inseamna exporturi masive si bani care se intorc in tara. In ceea ce priveste misiunea din Portugalia, Popescu a promovat, pe lânga alti agenti economici din tara si o societate din Bacau, producatoare de covrigei”, a declarat Samson.
Legea contra comertului etnobotanicelor
Popescu si-a legat numele si de legea care interzice comercializarea de produse etnobotanice, fiind unul dintre initiatori. Pâna la aparitia acesteia, care prevede inchisoare de pâna la 8 ani, Bacaul era unul dintre orasele in care comertul cu astfel de produse prospera. In ciuda hotarârilor de consiliu, autoritatile locale s-au dovedit a fi neputincioase. Datorita legii promovate de Adrian Popescu, magazinele s-au inchis, iar cei care mai vând risca amenzi penale uriase si ani grei de puscarie. Practic, etnobotanicele au intrat in categoria drogurilor de mare risc. “Nu are rost sa ne ascundem dupa deget. Timp de câtiva ani s-a profitat de un vid legislativ si s-au comercializat, pe fata, droguri care au nenorocit viitorul a mii de tineri. Am initiat acest proiect de lege pentru ca singura posibilitate de a controla comertul cu aceste substante extrem de nocive tinea de autoritatile locale. Dar si acestea erau limitate in actul decizional si puteau doar sa reglementeze amplasarea „magazinelor” cu etnobotanice la anumite distante de institutiile de invatamânt. Iar daca nu se respecta aceasta decizie, pedeapsa era o simpla amenda… Un adevarat cosmar. In urma proiectului initiat de mine, aceste plagi sociale care ne corupeau tineretul au fost scoase in afara legii”, a declarat Popescu.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.