– Liga Asociațiilor de proprietari Habitat a adus o serie de completări Legii nr. 230/2007 – proiectul a trecut de Senat și așteaptă votul Camerei Deputaților – reprezentanții Ligii județene a asociațiilor de proprietari susțin noile modificări
Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, are toate șansele să fie îmbunătățită.
Proiectul de lege privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, înlocuiește cadrul legislativ care reglementează în prezent funcționarea asociațiilor de proprietari.
Proiectul a trecut de Senat și este așteptat la Camera Deputaților, pentru a primi votul decisiv. Prin noul cadru legal vor fi clarificate aspecte legate de folosința, modificarea și întreținerea locuinței, normele de conduită în cadrul blocurilor de locuit sau modalitatea de înființare și funcționare a asociațiilor de proprietari.
Propuneri promovate de Bacău
Vasile Maxim este direct implicat în modificările aduse Legii nr. 230/2007, fiind totodată și vicepreședinte al Ligii Asociațiilor de proprietari Habitat, inițiatorii proiectului de lege, cei care au înaintat propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Prevederile documentului mai vizează eficientizarea administrării locuințelor, fie că sunt imobile colective tip bloc, locuințe situate în curți comune sau ansambluri rezidențiale; o mai bună structură a organelor de conducere ale asociațiilor de proprietari; clarificarea responsabilităților și incompatibilităților dintre membrii structurilor de conducere din cadrul asociațiilor de proprietari; instituirea regulamentului condominiului, în care să se înscrie regulile de comportament și de folosire a proprietății; clarificarea și eficientizarea relației dintre autoritățile publice și asociațiile de proprietari.
Proprietarii vor învăța pe viitor că nu au numai drepturi, ci și obligații legate de funcționarea imobilului, reducerea consumului și asigurarea eficienței energetice. Asociațiile de proprietari vor fi obligate să constituie fondul de reparații anual, cât și fondul de rulment. Banii vor fi ținuți în două conturi: un cont curent de investiții și cheltuieli și un cont de reparații și/sau investiții.
„Noutățile aduse acestei legi fac referire inclusiv la atestarea administratorilor. Aceștia vor trebui să aibă o calificare profesională în baza căreia, primarul va trebui să le elibereze un atestat valabil 2 ani.
Apoi, cenzorul ar trebui să aibă studii economice superioare. O altă noutate ține de privilegiul imobiliar care ar trebui ridicat în maxim 10 zile după plata debitelor. În ceea ce privește obligațiile locatarilor/proprietarilor din condomeniu, acestea vor fi afișate la vedere, la avizierul fiecărei scări de bloc”, declară Vasile Maxim, președintele Ligii județene a asociațiilor de proprietari Bacău.