Ultimul trimestru se anunta dramatic pentru primariile rurale. Guvernul nu mai pare dispus sa le achite datoriile, iar CJ nu are de unde. Ori vor bate drumurile ca sa incaseze amenzile si taxele restante, ori vor pune lacatul pe usa. Sfarsitul anului 2011 aduce nori negri deasupra administratiilor rurale. Niciodata nu s-a intamplat ca primariile sa fie nevoite sa suporte, nici macat partial, cheltuielile cu asistentii personali sau sa aiba datorii catre firme, iar Guvernul sa nu le acopere. De data aceasta, nicio rectificare nu se intrevede la orizont. "Nu exista primarie fara probleme financiare, afirma Dragos Benea, presedintele CJ Bacau. Sunt multe investitii incepute care nu vor putea fi terminate. Sigur vor avea probleme si la salarii." Cu exceptia unor comune care au venituri proprii mari, ca Nicolae Balcescu, care incaseaza impozite de la Metro, sau Zemes, care are noroc de OMV, toate celelalte se zbat in saracie. "La sfarsit de an ar fi necesara o rectificare de la bugetul de stat prin CJ pentru consiliile locale, dar probabil ca banii vor alocati discretionar prin hotarari de guvern", declara Dragos Benea. Impasul prin care trec administratiile locale a fost cauzat de subfinantarea de la inceputul anului si de faptul ca edilii s-au implicat in foarte multe proiecte. "Eu le-am atras atentia, in 2010, la o sedinta a Colegiului Prefectural organizata de Claudiu Balan, ca e necesara o anumita disciplina financiara, arata Dragos Benea. Din dorinta legitima de a realiza proiecte, unii primari au facut investitii care presupun cheltuieli de 3-4 ori mai mari decat veniturile cumulate ale comunei." Veniturile cumulate reprezinta suma taxelor si impozitelor care alimenteaza bugetul local, alocarile de la bugetul de stat prin CJ si alocarile directe.
Au primit "hartie de la executor"
Prin urmare, exista primari care au contractat lucrari fara sa existe o hotarare de guvern, fara sa aiba certitudinea ca vor primi finantare sau ca vor realiza venituri proprii care sa acopere costurile. Banii nu au venit, iar constructorul i-a dat in judecata. Asa s-a ajuns la executare silita. Sunt in curs de executare, la ora asta, primariile din Blagesti, Tamasi si Stanisesti. Exista o perioada de gratie de 6 luni, in care primaria poate achita datoria, dupa care se pune poprire pe cheltuielile materiale. Laurentiu Munteanu, edilul din Blagesti, sustine ca e vorba de o datorie mica: “Avem o restanta catre Edil Construct SRL care, in 2009, a nivelat groapa de gunoi. Factura e de 9.000 de lei, am platit o parte si pe 24 octombrie le vom plati restul de 5.994 lei. Ne-a venit o hartie de la executorul judecatoresc in septembrie, dar fiind ultima luna din trimestrul III nu am avut bani. Pe 24 vom plati.” CL Stanisesti este in executare pentru neplata lucrarilor de consolidare a Scolii “G. Apostu” efectuate de Dancomar SRL. “Din 2,9 miliarde de lei, noi am achitat 1,02 miliarde de lei vechi, iar centrul bugetar, 1,64 miliarde. Era emisa o singura factura, catre primarie, deci firma trebuia sa storneze suma, adica sa ne aduca o factura cu minus”, arata edilul Bogdan Popa. Firma a turnat fundatia, stalpii si a montat plasa, dar ca sa termine lucrarea ar trebui sa mai primeasca 7 miliarde de lei vechi de la MEC. Deocamdata, “noi ii datoram vreo 200 de milioane, dar am deschis actiune in instanta pentru contestarea executarii, sustine edilul. Vom plati un expert care sa vina la fata locului si sa evalueze cat s-a facut. A fost greseala noastra ca nu am fost la proces si greseala firmei ca nu a stornat suma.”
Marea problema e Scoala Calini
Exista doua categorii de primarii: cele care nu au bani sa acopere serviciile sociale, din cauza ca insisi contribuabilii, cei care sustin bugetul local, sunt saraci si primariile care nu au bani sa termine investitiile incepute pe vremea cand partidul lor era la guvernare si aveau promisiuni ca vor primi fonduri. Primaria Colonesti face parte din prima categorie. A reusit sa-i treaca pe asistentii personali in somaj si "pot spune ca avem un pic de liniste, afirma Valentin Marzac, edilul comunei. Cu plata salariior am fost mereu la zi." Marea problema e Scoala Calini, inceputa in 2008, pentru care a primit un miliard de lei, datoria catre constructori fiind, acum, de 6 miliarde. "Nu e problema primariei, e a centrului bugetar, dar ne intereseaza ce se se intampla cu elevii. Sunt 90 de copii, prescolari si scolari, care invata in cladirea veche, unde tavanul e sprijinit cu popi, montati in mijlocul clasei", sustine edilul. Dificultati vor aparea din noiembrie, crede Marzac, dar mai ales anul viitor deoarece a castigat finantare pentru construirea unui centru de zi in Satu Nou, dar nu stie de unde va lua bani de functionare. Mai are un centru de zi in Colonesti cu 22 de copii, asa incat "le vom uni si vom ocroti doar 20 de copii in amandoua."
"Ma uit cum se darama!"
"Suntem in capul listei necajitilor, sustine Margareta Luncanu, primarita din Secuieni. In primul rand, suntem discriminati politic. Avem o baza sportiva executata 30 la suta si nu ne dau bani sa o terminam, desi trimit rapoarte in fiecare luna. Stau si ma uit cum se darama!" Exista datorii la investitiile stradale, "dar la utilitati ne-am straduit sa le platim la zi. Sunt foarte amarata, insa, ca nu ne dau bani pentru proiectele depuse pe 322 si 125. Mi-a spus domnul Visan ca le face eligibile daca intru la UNPR!" La fel stau lucrurile si in Solont: "Am depus proiecte pe 322, pe Fondul de Mediu si la Guvern pentru Caminul Cultural si reteaua de apa-canal, dar nu ne-au dat niciun leu din 2007”, sustine Spiridon Adam, primar.
Nu-si realizeaza bugetul propriu
Mircea Muntean, directorul DGFP Bacau, arata ca institutia e un intermediar care aplica legea, adica un executant, nu un decident. Judetul Bacau primeste o suma pe care DGFP o imparte in baza unei formule, dar si in functie de solicitarile primarilor. “Se face repartitia sumei care vine de la MFP, iar in cursul anului, banii care nu au fost cheltuiti se retrag si sunt repartizati altora, in baza legii”, declara Mircea Muntean. Sunt primari care nu dau niciun fel de ajutoare, iar treburile merg foarte bine, si altii care vin la usa DGFP sa ceara bani. “Nu au bani, dar organizeaza tot felul de festivaluri si nu aduc pe oricine, ci pe Laura Lavric, Mioara Velicu, Sofia Vicoveanca”, arata seful DGFP. Mircea Muntean afirma ca e posibil ca “unele primarii sa intre in faliment spre sfarsitul anului 2011 din cauza ca nu-si realizeaza veniturile proprii”. Daca nu reusesc sa incaseze banii programati pentru 2011 nu vor avea bani de lumina, telefon, salarii sau lemne si vor intra in incapacitate de plata. In 9 luni, CL Colonesti a realizat 68 la suta din cat isi planificase, iar CL Solont doar 54 la suta. Asadar, urmarile sunt previzibile, iar ingrijorarea edililor, justificata.
Silvia Patrascanu
„Cum e posibil ca avand acelasi consultant si acelasi proiectant, o comuna cu primar PD-L sa castige finantare, iar alta, cu primar PSD, nu?"
Spiridon Adam, primar Solont