18 octombrie 2024
ActualitateAdministratia Stavarache expropriaza prin acte administrative

Administratia Stavarache expropriaza prin acte administrative

Razboiul dintre Primaria Bacau si Letea SA cu privire la Gradinita „Letea&#8221 este departe de a se apropia de final. Asta in conditiile in care primaria lui Stavarache se lauda ca a castigat procesul intentat de Letea pentru anularea unei hotarari a Cosiliului Local Bacau prin care cladirea ar fi fost trecuta chipurile in domeniul public cu toate ca nu era proprietarul de drept. Oricum Letea SA asteapta motivarea hotararii pentru a promova o eventuala cale extraordinara de atac.

In 2005, Consiliul Local Bacau aproba o hotarare prin care &laquose aproba actualizarea inventarului bunurilor care apartin domeniului public al municipiului Bacau&raquo, inventar in care era trecuta si Gradinita &#8222Letea”. Ceea ce nu au luat in calcul consilierii locali atunci cand au aprobat respectiva hotarare a fost faptul ca Gradinita &laquoLetea&raquo a devenit proprietatea SC Letea SA in urma privatizarii finalizate cu contractul de privatizare nr. 14 din 9 mai 2003. In consecinta, Letea SA a cerut instantei anularea hotararii. De fapt, Stavarache &amp Co. au castigat un proces din care nu s-au ales cu nimic. Primaria Bacau este beneficiara unei expropieri fortate printr-un simplu act adminsitrativ, fapt acceptat de instantele de judecata. Si asta pentru ca intre timp Letea a deschis actiune de revendicare a gradinitei. Mai mult decat atat, Letea a devenit proprietar cu acte in regula asupra imobilului respectiv in urma privatizarii societatii. Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) a vandut Letea cu toate bunurile mobile si imobile care apartineau de drept societatii, printre care, conform anexei la contractul de privatizare, se afla la pozitia 1.111 si Gradinita &laquoLetea&raquo. In consecinta, Stavarache a incercat sa treaca, impreuna cu consilierii locali, in domeniul public un bun ce nu-i apartinea. Dovada sta faptul ca in urma unei cereri reconventionale, CL Bacau solicita obligarea Letea sa incheie protocolul de predare-primire cu privire la baza materiala a Gradinitei &laquoLetea&raquo, bazandu-se pe prevederile Legii 354/2004 care modifica Legea invatamantului nr. 84/1995.



Ce nu vrea sa stie Stavarache

In primul rand, cererea reconventionala formulata de CL Bacau foloseste doar o parte din textul legii invocate. Cu alte cuvinte, s-a omis voit sa se specifice faptul ca Legea 354/2004 spune ca &laquobaza materiala aferenta procesului de instruire si de educatie, realizata din fondurile statului sau din fondul institutiilor si intreprinderilor de stat in perioada anterioara datei de 22 decembrie 1989 se reintegreaza fara plata in patrimoniul&#8230 domeniul public al municipiilor&raquo. Or, Letea a fost dintotdeauna societate privata, construita din fonduri private, singurul amestec al statului fiind doar faptul ca a fost proprietar prin nationalizare. Aceeasi lege invocata de Primaria Bacau spune negru pe alb ca ies de sub incidenta actului normativ bunurile care au intrat in proprietatea agentilor economici privati. Exact acest lucru s-a intamplat si cu Gradinita &laquoLetea&raquo, bun care a intrat in proprietatea Letea SA odata cu privatizarea din 9 mai 2003. De fapt, Grupul Scolar Industrial &laquoLetea&raquo, ordonatorul de credite al gradinitei, a fost in relatii contractuale de inchiriere cu proprietarul SC Letea SA.

Un alt aspect interesant, de care nu se tine cont, este faptul ca dintotdeauna Gradinita &laquoLetea&raquo a fost in proprietatea Letea, chiar si atunci cand statul era actionar majoritar. Asa se face ca in 1994 este eliberat de catre Ministerul Industriilor &laquoCertificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor pentru Letea SA&raquo, iar in 2000 este facuta intabularea la Biroul de Carte Funciara pentru imobilul situat in strada Letea nr. 17. De remarcat este faptul ca aceste acte au fost incheiate cu mult inainte ca Letea SA sa devina proprietatea fostului primar al municipiului, in speta Dumitru Sechelariu. Mai mult decat atat, un extras de carte funciara din data de 14 martie 2006 demonstreaza ca Letea SA este proprietarul de drept al gradinitei. Dovada incontestabila a dreptului de proprietate a Letea asupra Gradinitei &laquoLetea&raquo este un raspuns al Ministerului Educatiei si Cercetarii care atesta faptul ca pana in 2005, CL Bacau nu a facut demersuri in vederea preluarii gradinitei pe baza unui protocol de predare-primire. In replica, administratia Stavarache se foloseste de o hotarare care nu are sustinere si o lege din care foloseste doar ce ii convine.Scris de Ovidiu Drug



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img