Banii sunt facuti pentru a fi cheltuiti. Este una dintre legile capitalismului pe care l-am visat vreme de aproape 50 de ani. Atunci cand vine vorba despre banul public, situatia se schimba. Si ei trebuie cheltuiti, dar in ce mod? Va prezentam mai jos o analiza la rece a modului in care au fost adistribuiti” banii de la buget in anul 2007 si care au fost firmele care au beneficiat de lucrari. Cu tot cu legaturi sau prietenii politice.
Achizitiile publice sunt reglementate de catre Ordonanta de Urgenta numarul 34 din 2006 si de Ordonanta 94 din 2007, care vine in continuarea primei decizii guvernamentale. La nivel teoretic, toate reglementarile sunt atat de stricte, incat, la o citire pe diagonala, muritorul de rand este convins ca nimic nu poate interveni in desfasurarea corecta a unei licitatii, cereri de oferta sau unei alte proceduri de achizitie. Mai ales ca toate achizitiile sunt afisate si pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice. Si totusi, apar lucruri ciudate care ridica o serie de semne de intrebare. La aproape toate licitatiile organizate de primarie sunt prezente aceleasi firme, iar castigatorii se ruleaza. Nu este o metoda inventata de catre autoritatile locale, dar sistemul functioneaza de minune, pentru ca legea are o serie de lacune de care se folosesc toti cei interesati. Evident, printre cei interesati se afla firmele apropiate administratiei publice locale.
La pomul laudat…
…te duci intotdeauna cu sacul daca esti printre sponsorii de campanie ai primarului in functie, ori prieten cu unul dintre factorii de decizie din primarie. In toti acesti patru ani, un cuvant greu de spus l-au avut viceprimarul Onica si arhitectul sef Silvian Cortez. In spatele lor s-a aflat primarul Stavarache, care fie a inchis ochii, fie a fost total depasit de situatie. In ambele situatii este vinovat. Si fiindca tot am adus aminte de sac, trebuie precizat ca exista la acest moment o serie de firme pentru care administratia Stavarache a reprezentat o adevarata closca cu puii de aur. Mai putin pentru bacauani, care s-au trezit cu lucrari de proasta calitate (cele terminate), sau cu termene nerespectate.
Lege proasta
Un pilon important al celor doua ordonante de urgenta este reprezentat de reglementarile privind atribuirea unui contract. In lege se precizeaza faptul ca oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic este declarata castigatoare. Si ca sa nu mai fim acuzati de partizanat, trebuie sa recunoastem ca asa s-a si intamplat. Cel putin pana la un punct. S-a gasit insa metoda prin care pretul cel mai mic a devenit in scurt timp, pretul corect pentru conturile firmelor prietene. Mai pe intelesul bacauanilor, dupa aproape toate licitatiile organizate de primarie, au urmat negocierile directe fara anunt. Si curios, s-a ajuns exact la acelasi pret cu care au participat la licitatie, ceilalti competitori. Evident ca nimeni nu a avut de comentat ceva la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor. Din simplul motiv ca, la urmatoarele licitatii, s-au rotit castigatorii.
Negocierea fara anunt
Asa cum ne-a explicat Corina Neaga, sefa de la Achizitii, negocierea fara anunt este o procedura legala. Iar departamentul pe care il conduce nu face altceva decat sa respecte prevederile celor doua ordonante mai sus amintite. Toate bune si frumoase, numai ca, din datele pe care le avem, sunt aceleasi nume de firme care se tot rotesc la licitatii. De foarte multe ori, in cele mai multe dintre cazuri, in spatele acestor firme stau interesele ascunse ale unor apropiati ai actualei administratii. Printre firmele de constructii care au explodat pur si simplu din punct de vedere economic in ultimii patru ani datorita afacerilor cu bugetul local, se numara Nova Casa, Rom Gan si Comnef. Toate cele trei firme au legaturi indirecte cu administratia publica locala. Comnef apartine fostului consilier local liberal Petrisor Botezatu si a primit din bugetul local aproximativ 41 de miliarde de lei vechi, fiind o adevarata campioana a banului public. Rom Gan, a carui administrator este Laurentiu Ganea si-a umplut conturile cu aproximativ 30 de miliarde de lei vechi numai in anul 2007. Ganea este unul din sponsorii campaniei primarului din anul 2004. In ceea ce priveste proiectarea si studiile SF, aceste doua domenii par a fi amanetate de catre Urban Proiect, ai carei patroni sunt buni prieteni cu arhitectul sef Silvian Cortez. PA&CO este si ea una dintre privilegiatele adminsitratiei publice locale, pentru smaltuirea drumurilor din municipiu primind aproximativ 80 de miliarde de lei vechi. Bacauanii trebuie sa stie ca patronul unei televiziuni locale unde primarul apare mai des decat moderatorii a castigat licitatii si negocieri fara anunt in valoare de aproape 7 miliarde de lei vechi. Toate aceste lucruri se intampla sub o administratia care a promis ca va reinstaura normalitatea si care isi construieste intreaga campanie electorala in jurul termenului afurt”.Scris de Ionut Avram
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.