Potrivit unui studiu publicat de siteul Hotnews.ro, românii divorțează cel mai des între 40 și 44 ani, atât în cazul bărbaților (18,4%), cât şi în cazul femeilor (17,5%). Soții mai ”copți”, între 45 și 49 ani, sunt și ei numeroși (17,5% dintre divorţuri), în timp ce soțiile mai tinere, de 30 până la 34 ani dau17,3% dintre divorţuri. De altfel, numărul femeilor în vârstă de până la 30 ani care au divorţat a fost de 2,3 ori mai mare decât numărul bărbaţilor aparţinând aceleiaşi grupe de vârstă. Pe de altă parte, după ce împlinesc 50 de ani, numărul bărbaţilor care au divorţat crește semnificativ față de cel al femeilor: de 1,4 ori la grupa de vârstă 50-54 ani, de 1,6 ori la grupa de vârstă 55-59 ani şi de 1,9 ori la grupa de vârstă 60 ani şi peste.
Maturitatea aduce despărțirea?
În județul Bacău, vârsta medie a femeilor care divorțează este de 41 de ani, iar a bărbaților de 45 de ani, foarte apropiat de mediile naționale. Durata căsniciei a fost mai mare în mediul rural (17,4 ani), față de orașe, unde cuplurile au rezistat doar 15,7 ani. Aici, băcăuanii sunt ”mai rezistenți” decât cei din alte zone, care desfac mariajele după mai puțin de 10 ani. Potrivit statisticii, cele mai multe dintre divorțuri s-au pronunțat în 43,5% dintre cazuri din vina ambilor soţi, în 10,2% din cazuri din vina soţului, în 3,8% dintre cazuri din vina soţiei şi 42,5% din alte cauze.
Problemele financiare, violența și depărtarea – principalele cauze
Potrivit datelor din mediul juridic (instanțe și barouri), cel mai adesea, despărțirea soților intervine atunci când banii nu mai ajung în casă și datoriile se adună, odată cu neînțelegerile și certurile. În al doilea rând, violența conjugală este un motiv des întânlit, mai ales cvând este vorba despre cea împotriva femeilor, care nu mai rabdă bătăile și scandalurile. Și separarea cuplurilor după ce unul dintre soți a plecat la muncă în străinătate duce la destule divorțuri, conform vorbelor ”ochii care nu se văd se uită”.