23 noiembrie 2024

Adaptarea uimitoare a câinilor vagabonzi din Moscova. Merg cu metroul în fiecare zi

O echipă de oameni de știință ruși a realizat un studiu detaliat asupra câinilor vagabonzi din Moscova și asupra evoluției lor de la prăbușirea comunismului. Aceste animale au demonstrat o capacitate de adaptare la mediu și la noile circumstanțe care, în multe cazuri, depășește cu mult capacitatea umană.
Călătorii matinale cu metroul
Una dintre abilitățile remarcabile dezvoltate de acești câini este obiceiul lor de a lua metroul dimineața pentru a ajunge în centrul Moscovei și de a se întoarce seara înapoi „acasă”. În centrul orașului, câinii găsesc mai ușor hrană, dar nu și un loc confortabil de dormit.

Câinii știu exact unde și când să urce în tren, preferând vagoanele cu mai puțină aglomerație (de obicei, primul și ultimul vagon). Conform expertului Eugene Linden, acest comportament necesită raționament și gândire conștientă. În plus, acești câini nu pierd niciodată stația la care trebuie să coboare, datorită simțului lor excelent al timpului și capacității de a recunoaște numele sau mirosul stațiilor.



Traversarea străzilor
O altă adaptare notabilă a acestor câini este capacitatea lor de a traversa străzile atunci când semafoarele sunt pe verde. Deși câinii nu văd culorile ca oamenii, sunt capabili să diferențieze imaginile semaforului.

Vânătoarea de Șaoarma
În ceea ce privește obținerea hranei, scopul principal al călătoriilor lor cu metroul, câinii au dezvoltat o strategie sofisticată numită „vânătoarea de shawarma”. Aceasta implică așteptarea liniștită lângă chioșcurile de mâncare, până când un turist cumpără un shawarma. În acel moment, câinele sare brusc și latră, speriindu-l pe turist, care scapă mâncarea. Succesul acestei metode este remarcabil de ridicat.

Potrivit lui A. Poiarkov de la Institutul de Ecologie și Evoluție din Moscova, câinii par să știe exact cine se va speria și va scăpa mâncarea și cine nu. În cazul celor care nu se sperie ușor, câinii adoptă alte strategii, de exemplu, folosind farmecul lor pentru a obține mâncare de la femei și copii, prin priviri gingașe și scâncete.

Abilități psihologice
Pe lângă noile abilități de orientare și control al timpului și spațiului, câinii au dezvoltat un „al șaselea simț” sau o serie de abilități psihologice care le permit să minimizeze eșecurile prin perceperea intenționalității și sensibilității oamenilor. Astfel, ei aleg strategia potrivită în funcție de persoana de la care așteaptă să obțină ceva.

Evoluția epigenetică
Conform studiului, aceste adaptări și noile abilități ale câinilor vagabonzi din Moscova pot fi considerate un simptom al evoluției epigenetice – schimbări reversibile ale ADN-ului care determină expresia sau suprimarea unor gene în funcție de condițiile externe. Noile generații de câini par să se nască cu aceste comportamente „moștenite” de la predecesorii lor, care se vor menține atât timp cât condițiile care le-au generat rămân neschimbate.

Distracție în timpul „lucrului”
În ciuda dificultăților, câinii nu își pierd capacitatea de a se distra. Etologii au observat că, chiar și în timpul „muncii”, câinii nu încetează să se joace. Un exemplu este săritul din tren în momentul închiderii ușilor, comportament observat doar când câinii sunt sătui, indicând că o fac pentru amuzament. De asemenea, câinii se joacă cu copiii și adulții din vagoane și nu s-a observat un comportament periculos față de oameni.

Acest studiu fascinant oferă o perspectivă unică asupra capacităților de adaptare ale câinilor vagabonzi din Moscova, evidențiind complexitatea comportamentului lor și capacitatea remarcabilă de a se adapta la schimbările sociale și de mediu din Rusia post-comunistă.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014