8 noiembrie 2024

Adăpostul câinilor comunitari este pregătit de iarnă

Anotimpul rece e foarte aproape și în toate sectoarele de activitate se fac pregătiri. Aceeași situație se regăsește și la Adăpostul de câini comunitari care trece printr-o serie de noutăți.

Pentru prima dată în istoria Serviciului de Gestionare a Câinilor Fără Stăpân Bacău, Adăpostul are o echipă formată din patru medici veterinari băcăuani.



„Am reușit, așa cum spune legea, să asigurăm un serviciu medical de permanență, să avem medic de la ora 7.00 dimineață, care face vizită la căței exact cum se face la pacienți în spital”, a declarat Dinu Păncescu, șeful Serviciului de Gestionare a Câinilor Fără Stăpân din cadrul Primăriei Municipiului Bacău, care ne-a povestit cum blănoșii sunt sub observație medicală, cum sunt sterilizați în sălile chirurgicale și cum sunt tratați postoperator în sala de recuperare.

Mai mult decât atât, echipa medicală a venit în Adăpost cu aparatură proprie, constând într-un ecograf care costă 18.000 de lei și instrumentar de specialitate. Medicii veterinari, împreună cu echipa Serviciului, au renovat toate sălile medicale. Echipa medicilor veterinari este comupusă din dr. Dumitru Vasiliu, dr. Alexandru Gîm, dr. Mădălina Irimia și dr. Nicolae Platon, și are contract cu Serviciul de Gestionare a Câinilor Fără Stăpân pentru un an.

O altă noutate importantă este cea a achiziționării unei arme performante de tranchilizare care va fi folosită în cazul câinilor foarte agresivi, dar și pentru situația cazurilor cu animale sălbatice, similare aparațiilor urșilor la Brusturoasa.

„Excludem din fașă ideea eutanasierii și continuăm capturările, în medie 130 de câini pe lună și avem capacitate foarte mare de cazare. De altfel, legea spune clar că atât timp cât avem resurse, și avem sponsori mari și generoși, nu se pune problema eutanasierii câinilor”, a mai spus Păncescu, specificând că în momentul de față în Adăpostul Bacău sunt 3150 de patrupede.

În continuare sunt oferiți câini spre adopție, lunar 30-40 de patrupede găsindu-și stăpâni. Adopțiile sunt gratuite, conform legii, animalele fiind sterilizate, microcipate, cu carnet de sănătate și vaccinate antirabic. În Adăpostul Bacău sunt câini de toate felurile, de la talie mică la talie mare, de rasă comună, metiși sau chiar câini de rasă.

În continuare, foarte mulți băcăuani, iubitori de animale, vin în ajutorul câinilor din Adăpostul Bacău. „De cele mai multe ori, oamenii vin cu materiale necesare. De altfel, politica mea este să nu primim bani sub nicio formă. Primim doar materiale și hrană pe care le preluăm în baza unui proces-verbal. În definitiv, câinii sunt ai comunității”, a precizat șeful Serviciului de Gestionare a Câinilor Fără Stăpân Bacău care a subliniat că Adăpostul Bacău este pregătit pentru iarnă.

„Avem hrană, avem paie, avem încălzire în sălile de operație, în postoperator, pentru că avem aeroterme din donații venite din Germania. Încercăm pe cât se poate să reducem costurile și să avem eficiență cât mai mare, obiective pe care le îndeplinim cu sprijinul iubitorilor de animale”, a încheiat Dinu Păncescu.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014