28 decembrie 2024

Adapost pentru pensionari

Reprezentantii vârstnicilor din Comitetul de Dialog pentru Problemele Persoanelor Vârstnice au aflat ieri care sunt posibilitatile de cazare in camine si adaposturi pentru persoanele fara sprijin familial.

In subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau exista zece centre de protectie speciala pentru persoane adulte, noua sunt cu specific pentru recuperarea persoanelor cu handicap si dizabilitati si un centru pentru ingrijirea pensionarilor. "Centrele sunt la acest moment la capacitate maxima. Locuri noi apar prin deces sau reintegrare in familie. Din pacate, nu prea reusim sa ii integram pe cei cu probleme pentru ca apartinatorii sunt reticenti, la fel si comunitatea", a explicat Adriana Burlacu, sef serviciu in cadrul directiei.
Pensionarii au dorit sa afle si ce sume trebuie platite in cazul in care se decide cazarea la un astfel de centru si si-au manifestat dezamagirea vizavi de faptul ca de multe ori au cerut de la institutii o sinteza a locurilor care exista comparativ cu necesitatile si nu au primit niciun raspuns.
La Caminul de Batrâni din municipiu sunt cazate 208 persoane care nu au sprijinul familiei si care primesc toate serviciile de care au nevoie. Pot fi cazati pensionari si la Asezamântul social Stefan cel Mare din Oituz, unde sunt 30 de locuri, la Barati, de catre Asociatia Sf. Fata a Domnului Nostru Isus Hristos, unde sunt 60 de locuri sau in adaposturi pentru persoanele vârstnice sau aflate in dificultate la Onesti, Moinesti, Comanesti. Aici se asigura servicii de ingrijire primara, asistenta medicala gratuita, hrana, socializare, asistenta psihologica. Beneficiarii acestor centru sunt selectati dupa veniturile realizare, situatia familiala, starea de sanatate sau alte criterii specifice.
Andreea Gavrila





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img