Un inculpat condamnat pentru sapte infractiuni informatice a obtinut in apel rejudecarea dosarului. Barbatul a contestat sentinta Tribunalului Bacau, aratând ca, la prima instanta, nu a fost legal citat. Ar fi fost citat la adresa din buletin si nu la adresa unde locuieste efectiv, desi in dosar s-ar afla date in acest sens.
Cinci ani de închisoare este pedeapsa data de Tribunalul Bacau, anul trecut, in cazul lui Florinel P., pentru un lung sir de infractiuni – aderare la un grup infractional organizat, operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, constituire a unei grupari infractionale, punere în circulatie a unui instrument de plata electronica falsificat, efectuare de operatiuni financiare în mod fraudulos, acces ilegal la un sistem informatic.
Instanta a luat in calcul si faptul ca barbatul are antecedente penale, fiind condamnat pentru fapte similare în Olanda. Conform rechizitoriului DIICOT, în perioada 2010 – 2011, Florinel P. a intermediat vânzarea dispozitivelor de fraudare a cardurilor bancare catre persoane aflate in Italia si a asigurat asistenta tehnica pentru functionarea echipamentelor.
De asemenea, a fabricat, împreuna cu alt membru al gruparii, dispozitive de fraudare a cardurilor, pe care ulterior le-a folosit pe teritoriul Italiei sau le-a pus la dispozitia altor persoane. Tot in 2010, Florinel P. si alti suspecti au mers in Slovenia, în zona orasului Ljubljana, unde au pus în circulatie instrumente de plata electronica falsificate pe care le-au folosit la efectuarea de retrageri frauduloase de numerar, accesând astfel ilegal sistemul informatic al bancii si cauzând un prejudiciu de 352.092 coroane suedeze (cca. 170.000 lei sau 40.000 euro), spun procurorii.
Din probele puse la dispozitie de autoritatile judiciare din Slovenia rezulta ca retragerile frauduloase s-au facut prin folosirea datelor unor carduri bancare emise de banci din Suedia. Autoritatile judiciare din Suedia au confirmat ca pe un bancomat apartinând Bancii Swedbank a fost montat un dispozitiv de skimming, fiind astfel compromise sute de carduri bancare apartinând bancilor Swedbank (prejudiciu de 241.613,09 coroane suedeze), Skandinaviska Enskilda Banken (prejudiciu de 86.685,11 coroane suedeze), Danske Bank (prejudiciu de 12.545,35 coroane suedeze), Nordea Bank AB (prejudiciu de 11.284,80 coroane suedeze), Svenska Handelsbanken AB (fara prejudiciu).
Cardurile compromise au fost folosite la mai multe bancomate din Ljubljana. Prima instanta l-a obligat pe Florinel P. sa plateasca Nordea Bank AB, drept despagubiri, suma de 30.762 coroane suedeze, iar catre Danske Bank, suma de 5.163,78 coroane suedeze.
Curtea de Apel Bacau a gasit, insa, un motiv intemeiat pentru a anula sentinta. „Prima instanta a citat inculpatul la adresa de domiciliu existenta în evidenta informatizata de la SEIP-Bacau – adresa indicata de altfel si de procuror în actul de sesizare. Cu toate acestea, în dosarul de urmarire penala exista date care releva adresa unde locuieste inculpatul, cea pe care a indicat-o în motivele de apel. În atare conditii, Curtea socoteste ca organele de urmarire penala, cât si prima instanta aveau date la dosarul cauzei care sa furnizeze „adresa unde locuieste” inculpatul”, arata instanta de apel. Cum inculpatul nu a fost legal citat, Curtea de Apel a decis desfiintarea sentintei Tribunalului si a dispus rejudecarea dosarului la aceeasi instanta. Procesul a fost reluat la un alt complet al Tribunalului si va avea urmatorul termen pe 13 septembrie.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.