Marele actor Radu Beligan a fost internat de vineri, in Sectia de Terapie Intensiva a Spitalului ”Elias” din Bucuresti, si a decedat miercuri, la ora 13.00, in urma unui stop cardio-respirator, la vârsta de 97 de ani.
Celebrul actor român, nascut in satul Galbeni, comuna Filipesti, pe 14 decembrie 1918, a avut o bogata activitate, de peste 80 de ani, în teatru, film, televiziune si radio, dar si ca regizor. Pe linie materna este grec de origine, iar pe linie paterna, este urmas al unuia dintre fratii lui Ion Creanga.
A fost ales membru de onoare al Academiei Române din 2004, in semn de recunoastere a activitatii sale in domeniul artei. Pe 27 martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame Bucuresti, spatiul bucurestean dedicat marilor valori ale filmului si scenei românesti, iar pe 15 decembrie 2013 a fost inclus in Cartea Recordurilor, ca fiind cel mai longeviv actor în activitate pe scena unui teatru.
A fost director al Teatrului de Comedie din Bucuresti, intre anii 1961 si 1969, si director al Teatrului National Bucuresti, intre 1969 si 1990. Totodata, a fost profesor la Institutul de Teatru si Film, intre 1950 si 1965.
A fost decorat, printre altele, cu Ordinul “Serviciul Credincios” in grad de Mare Ofiter, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur si colan si Ordinul National al Legiunii de Onoare in grad de Ofiter, din partea Frantei. Este Doctor Honoris Causa al mai multor universitati, printre care si Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacau.
Pe 27 octombrie 2006, Consiliul Local al comunei Filipesti, il declara, in semn de pretuire si respect, Cetatean de Onoare. „In anul acela a vizitat locul sau de nastere, din comuna noastra. Atunci, a devenit cetatean de onoare al comunei si am numit Casa de cultura din localitate tot Radu Beligan. A fost impresionat si imi amintesc ca a plâns chiar, revenind acasa. A fost un om de o vasta cultura, ca sa nu mai spun despre profesia sa, pentru care este recunoscut”, a declarat fostul primar al Filipestiului, Ioan Apostol.
Chiar daca marele actor nu a putut fi prezent din motive medicale, in ziua de 30 martie 2012, intr-un cadru oficial, cu aprobarea CL, Radu Beligan a fost declarat Cetatean de Onoare al municipiului Bacau. „Anii pe care i-am petrecut in Bacau i-am purtat mereu in minte. M-am zbatut in cariera mea si am reusit impreuna cu alti colegi sa duceam arta româneasca peste hotare. Sunt emotionat si ma plec in fata dumneavoastra pentru aceasta onoare”, a fost mesajul transmis atunci bacauanilor de remarcabilul artist român. Cu aceeasi ocazie, s-a stabilit ca Teatrul de Vara, intrat in circuitul artistic dupa reparatii capitale, sa poarte numele lui Radu Beligan.
“Radu Beligan avea o vorba preferata: «Daca viata este o calatorie, atunci macar sa fie la clasa I». Iar el chiar asa a calatorit, având o viata bogata în împliniri si succese. Era un tip rar de actor intelectual, cultivat, cu o vie curiozitate, placându-i sa înteleaga, sa stie, sa afle noutati. În chip surprinzator, era conectat la actualitatea cea mai stringenta si la cei 97 de ani ai sai, la tot ce însemna informatie importanta din lumea artei, a teatrului, a culturii, astfel ca o conversatie cu domnia sa se transforma într-o veritabila desfatare spirituala”, sunt cuvintele emotionante scrise acum, când inegalabilul om de cultura Radu Beligan a plecat dintre noi, de criticul de teatru Carmen Mihalache.
Radu Beligan a interpretat pe scenele românesti si internationale peste 100 de roluri, in mii de spectacole, din dramaturgia româneasca si universala. A fost unul dintre discipolii actritei Lucia Sturdza Bulandra si al scriitorului Eugen Ionescu.
Marele actor va fi inmormântat sâmbata, la Cimitrul Bellu.
Multumim, Radu Beligan!
Redactia Desteptarea